Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: wykorzystanie zdjęć w serwisie internetowym i prasie lokalnej

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

wykorzystanie zdjęć w serwisie internetowym i prasie lokalnej

witam forumowiczów
    wykorzystano moje zdjęcia bardzo się z tego cieszę dodam na wstepie... i wiedziałem, że tak może się stać, sam je przygotowałem Tekst przygotowała koleżanka, zdjęcia robiłem ja, oczywiście są o tym informację w e-mailach... oboje tak poza tym startowalismy w tych zawodach i jako klub je wygralismy
    w Głosie Szczecińskim podpisano je "fot.archiwum prywatne"
    w serwisie internetowym
    http://www.infoludek.pl/sport/wiadomosci.php?id=3558
    nie ma natomiast żadnej wzmianki o autorze...
    stąd moje pytanie do znawców tematu, czy gazety oraz serwisy internetowe mają obowiązek umieszczać wzmiankę o autorze zdjęć i tekstu? Nie upieram się na to, żeby ta wzmianka tam była ale oczywiście byłoby miło coś takiego zobaczyć

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Zależy jak się dogadasz tak naprawdę.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    prawdę mówiąc to się nie dogadywaliśmy
    wysłaliśmy informacje o odbytych zawodach... na końcu była adnotacja kto jest autorem tekstu a kto zdjęć... i tyle... pierwszy raz mnie to spotyka stąd pytanie czy to powszechna praktyka? zastanawiam się czy aby nie musiałbym mieć podpisanej umowy z redakcją gazety zeby taka wzmianka sie pojawiła...
    w międzyczasie pojawiła się informacja na innym szczecińskim portalu i tam już jestem wymieniony miło...

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Też mnie to kiedyś spotkało, na zasadzie przysługi. Machnęłam ręką, bo do końca się nie dogadałam z kolegą od portalu. Na drugi raz po prostu najlepiej się wcześniej zapytać czy podpisują i jeśli nie, to zwyczajnie powiedzieć, że zależy nam na podpisie. Nie wszędzie podpisują, czasami tylko inicjałami, czasami adresem strony. Bardzo różnie. Chociaż wypadałoby podać źródło.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    prawda jest taka, ze poprawiło mi to humor z rana to jedna z 3 najbardziej poczytnych gazet w Szczecinie...
    nastepnym razem o ile taki kiedykolwiek nastapi poproszę o podpisanie
    dziekuje Mysikróliku

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Moim zdaniem, gdyby ta gazeta, w której ukazały się Twoje zdjęcia i tekst koleżanki, było bardziej uczciwa to podpisali by zdjęcia Twoim nazwiskiem. Niestety gazety często praktykują wykorzystywanie takich nadesłanych zdjęć i umieszczanie ich jako swoich, bo wiadomo, że jak nie ma autora to najprędzej czytelnik pomyśli sobie, że to zdjęcie z archiwum gazety, a szkoda, bo fajnie by było gdybyś miał już swoją publikację opatrzoną swoim nazwiskiem. Nie wiem tylko czy nie mają w jakimś regulaminie zapisane, że mogą tak robić. Następnym razem poproś ich o podpis Twoim nazwiskiem

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    co do zasady jest taki obowiązek. Trzeba wskazać autora utworu (także fotografii).

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    no jak widać po moim przypadku nie trzeba... ale afery z tego tytułu nie mam zamiaru robić...
    dziękuję wszystkim za odpowiedzi