Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 114

Wątek: Etyczne czy nie?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jak dla mnie to na pierwszym zdjęciu jest ogrom nieszczęścia które można pokazać światu.
    A to że akurat większość z tych fotografów rzuciła się stadnie akurat na na pokazanie śmierci nie świadczy o nich najlepiej.
    I porównywanie ich do hien jest całkiem na miejscu.
    (w tle wydaje się jakby był jeszcze inna osoba z aparatem ciekawe co ona fotografowała?)
    Natomiast drugie zdjęcie wrzucone przez Qentin35 poddaje już zupełnie w wątpliwość wiarygodność obrazu fotoreporterskiego czy jest on tak nieskazitelny i nie pozorowany. Jak również to czy ta dziewczyna naprawdę już nie żyła.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    To już tak z czystej ciekawości: co te rzesze ludzi zmieniły na lepsze, powiedzmy od czasów Kamodży i Wietnamu, wbrew interesom rządów czy armii?
    A choćby to, że dzisiaj, właśnie pod wpływem opinii społecznej, żaden cywilizowany kraj nie prowadzi nigdzie działań przypominających to, co działo się w Wietnamie i Kambodży. Wyobraź sobie w jakim świecie byśmy żyli teraz, gdyby okazało się, że okrucieństwa dokonywane na skale masową mogą odbywać się niepostrzeżenie dla ludzi, których bezpośrednio nie dotyczą. Nie pozostałoby nic innego, jak tylko kopać sobie schron w ogródku.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    pamiętam powódź z poprzedniej wiosny na południu Polski... oprócz zawodowych fotoreporterów, którzy tam robili lepsze lub gorsze zdjęcia, zjechało się mnóstwo amatorów mocnej fotografii z pewnego znanego portalu fotograficznego, potem mieliśmy na nim własną powódź ludzkiego nieszczęścia w postaci dziesiątków plików ludzi, którzy stracili dorobek swojego życia. To mi się bardzo nie podobało, rozumiem że trzeba o takich nieszczęściach informować... jednak te foto wyprawy były prowadzone bez umiaru, dystansu i kompletnie nastawione na sensacje oraz igranie z ludzkimi uczuciami...

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A choćby to, że dzisiaj, właśnie pod wpływem opinii społecznej, żaden cywilizowany kraj nie prowadzi nigdzie działań przypominających to, co działo się w Wietnamie i Kambodży. Wyobraź sobie w jakim świecie byśmy żyli teraz, gdyby okazało się, że okrucieństwa dokonywane na skale masową mogą odbywać się niepostrzeżenie dla ludzi, których bezpośrednio nie dotyczą. Nie pozostałoby nic innego, jak tylko kopać sobie schron w ogródku.
    Hmmm no tak, Jugosławia i skutki: wojna domowa i rzezie, Irak i skutki: wojna domowa i mordy, podobnie z Afganistanem - Fakt zmieniło się.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    To już tak z czystej ciekawości: co te rzesze ludzi zmieniły na lepsze, powiedzmy od czasów Kamodży i Wietnamu, wbrew interesom rządów czy armii?
    Praca dziennikarzy i fotoreporterów nie musi być tak spektakularna jak przyczynienie się do zakończenia jakiejś wojny. Praca wielu z tych ludzi niesie często ludziom realną pomoc na co dzień. Przykłady? Mogę Ci podać z mojej skromnej, niespektakularnej (choć wieloletniej) pracy dziennikarskiej.

Przed laty odkryłem np. aferę PGK "Kredyt" (byliśmy wraz z kolegą redakcyjnym Mirkiem Koźminem pierwszymi dziennikarzami, którzy to opisali). Po nas ruszyła fala we wszystkich mediach. To była firma, która wyłudzała od ludzi pieniądze na mieszkania. Ludzie wpłacali kasę, a dostali guzik, rozmawiałem z ludźmi, którzy stracili dorobek swojego życia. Inni stracili jeszcze więcej, bo wzięli kredyty, żeby wpłacić raty złodziejom. Gdyby nie nasza robota z pewnością większa rzesza ludzi zostałaby naciągnięta przez oszustów. A ludzie czytając o tym teksty w gazetach, oglądając telewizję nie dadzą się więcej nabić w butelkę.

Kiedyś (w latach 90.) moim konikiem były sekty. Popełniłem sporo tekstów na te tematy. Zrobiłem np. wcieleniówkę i dałem się zwerbować moonowcom. Pojechałem do ich ośrodka w Glanowie i udawałem, że dałem się zindoktrynować. Potem opisałem to w dużym tekście w pewnej ogólnopolskiej gazecie. Mam nadzieję, że w jakimś stopniu (pewnie niewielkim, ale zawsze) przyczyniłem się do tego, że ktoś nie dał się omamić takim skurczybykom.

I tak dalej, i tak dalej.

Dziennikarze i fotoreporterzy codziennie próbują zmieniać świat na lepszy. Z mniejszym lub większym skutkiem. Dlatego wkurza mnie, jeśli ktoś jedząc bułę z szyną przed kompem feruje wyroki - hieny, bydlaki, żerują na cudzym nieszczęściu.

Reporterów wojennych darzę szczególnym szacunkiem, bo na ten szacunek po prostu zasługują narażając życie. Kiedyś, gdy byłem młody marzyłem, żeby pojechać na wojnę jako reporter. Nie udało się. Przez moją własną głupotę - byłem zbyt leniwy, żeby porządnie poznać ze dwa obce języki.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.04.11 o 13:00
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Praca dziennikarzy i fotoreporterów nie musi być tak spektakularna jak przyczynienie się do zakończenia jakiejś wojny. Praca wielu z tych ludzi niesie często ludziom realną pomoc na co dzień. Przykłady? Mogę Ci podać z mojej skromnej, niespektakularnej (choć wieloletniej) pracy dziennikarskiej.

Przed laty odkryłem np. aferę PGK "Kredyt" (byliśmy wraz z kolegą redakcyjnym Mirkiem Koźminem pierwszymi dziennikarzami, którzy to opisali). Po nas ruszyła fala we wszystkich mediach. To była firma, która wyłudzała od ludzi kredyty na mieszkania. Ludzie wpłacali kasę, a dostali guzik. Gdyby nie nasza robota z pewnością większa rzesza ludzi zostałaby naciągnięta przez oszustów. A ludzie czytając o tym teksty w gazetach, oglądając telewizję nie dadzą się więcej nabić w butelkę.

Kiedyś (w latach 90.) moim konikiem były sekty. Popełniłem sporo tekstów na te tematy. Zrobiłem np. wcieleniówkę i dałem się zwerbować moonowcom. Pojechałem do ich ośrodka w Glanowie i udawałem, że dałem się zindoktrynować. Potem opisałem to w dużym tekście w pewnej ogólnopolskiej gazecie. Mam nadzieję, że w jakimś stopniu (pewnie niewielkim, ale zawsze) przyczyniłem się do tego, że ktoś po przeczytaniu tego tekstu nie dał się omamić takim skurczybykom.

I tak dalej, i tak dalej.

Dziennikarze i fotoreporterzy codziennie próbują zmieniać świat na lepszy. Z mniejszym lub większym skutkiem. Dlatego wkurza mnie, jeśli ktoś jedząc bułę z szyną przed kompem feruje wyroki - hieny, bydlaki, żerują na cudzym nieszczęściu.

Reporterów wojennych darzę szczególnym szacunkiem. Bo na niego zasługują narażając życie. Kiedyś, gdy byłem młody marzyłem, żeby pojechać na wojnę jako reporter. Nie udało się. Przez moją własną głupotę - byłem zbyt leniwy, żeby porządnie poznać ze dwa obce języki.
    Rozumiem, ale jak Zauważyłeś zapewne ja nie uogólniam i nie twierdzę, że wszyscy dokumentaliści wojenni to "bydaki i hieny" odwołuję się do konkretnego zdarzenia. To raz a dwa Uwierz, że są w tej branży ludzie , których nazwanie bydlakiem czy hieną było by uwłaczające hienom.
    Na prawdę są debile gotowi bezmyślnie narazić życie patrolu dla jednej foty, i nie jest to chwalebne.
    A co do tej sytuacji to na jednej focie zwłoki leżą tak na drugiej siak ... .
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 13.04.11 o 12:54
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Rozumiem, ale jak Zauważyłeś zapewne ja nie uogólniam i nie twierdzę, że wszyscy dokumentaliści wojenni to "bydaki i hieny" odwołuję się do konkretnego zdarzenia.
    Saboor, ale co Ty wypatrzyłeś na tym zdjęciu? Może ja czegoś po prostu nie widzę? Co Ci reporterzy takiego złego robią? Bo ja widzę, że po prostu pracują. Powtórzę się, bo nie docierają argumenty - czy Ci ludzie bezczeszczą zwłoki, układają ciało żeby się lepiej kadrowało, domalowują krew keczupem, sikają w pobliżu? Gdyby coś takiego było na tym zdjęciu to pierwszym bym rzucił kamieniem.

Ci ludzie po prostu pracują.

To raz, a dwa Uwierz, że są w tej branży ludzie , których nazwanie bydlakiem czy hieną było by uwłaczające hienom.
    Nie muszę Ci wierzyć, bo o tym wiem. Podobnie jak w każdej innej grupie zawodowej - wśród lekarzy, strażaków, policjantów, komputerowców. Wszędzie są świnie i bydlaki.

Nie rozumiem jednak skąd takie wnioski po obejrzeniu tego zdjęcia? Przecież nie dzieje się na nim nic zdrożnego (oprócz zabitej kobiety, ale akurat ten temat Wam umyka z pola widzenia).

A co do tej sytuacji to na jednej focie zwłoki leżą tak na drugiej siak ... .
    A gdzie na zdjęciu widzisz reporterów przesuwających zwłoki? Może zrobili to sanitariusze, może policjanci, może rodzina. NIGDZIE NIE WIDZĘ, ŻEBY ZROBILI TO FOTOREPORTERZY. Jeśli coś takiego zobaczę, to pierwszy nazwę ich bydlakami.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.04.11 o 12:57 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Hmmm no tak, Jugosławia i skutki: wojna domowa i rzezie, Irak i skutki: wojna domowa i mordy, podobnie z Afganistanem - Fakt zmieniło się.
    Ale zauważ, że te kraje szybko otrzymały pomoc humanitarną, niektórzy zbrodniarze zostali osądzeni, innych się poszukuje. Na Bałkanach dzięki temu toczy się normalne życie, w Iraku jest na to szansa (oczywiście to muzułmańska "normalność", więc okrucieństwo jest w nią wpisane). Poza tym świat dowiedział się czegoś o tym, jak reagować w sytuacji, gdy coś takiego wydarzy się ponownie. Gdyby nie szokujące, rzetelne informację o tym, jak tam jest naprawdę (przekazy telewizyjne, zdjęcia itp.), skończyłoby się to dużo gorzej.

Poza tym sprowadzacie sprawę do absurdu. Przecież wiadomo, że żadne zdjęcie nie zagwarantuje nikomu, że nigdy nie spotka go w życiu żadna krzywda. Ale niektóre zdjęcia są elementem przekazu społecznego, który o tej krzywdzie opowieda innym ludziom. A część z nich jest w stanie to zrozumieć, pomóc, sprzeciwić się, a co za tym idzie wywrzeć nacisk oraz nawet wprowadzić zmiany w swoim własnym życiu, które będą przykładem właściwego postępowania.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Nic tak dobrze nie chwyta jak materiał, na którym można budować domysły. Widać coś konkretnie, ale nie wiadomo co i jak się wydarzyło, możemy tylko przypuszczać. I już jest dobrze, bo dyskusja się nakręca, padają opinie i wyroki.
    Na domysłach szum medialny buduje się najlepiej. W przypadku tych fotografii być może było podobnie. Nie bez powodu zostały wypuszczone w obieg trzy obrazy pokazujące to samo w różny sposób.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Nic tak dobrze nie chwyta jak materiał, na którym można budować domysły. Widać coś konkretnie, ale nie wiadomo co i jak się wydarzyło, możemy tylko przypuszczać. I już jest dobrze, bo dyskusja się nakręca, padają opinie i wyroki.
    Na domysłach szum medialny buduje się najlepiej. W przypadku tych fotografii być może było podobnie. Nie bez powodu zostały wypuszczone w obieg trzy obrazy pokazujące to samo w różny sposób.
    Zdaje się że Eddie wylał nam na łeb kubeł zimnej wody. Fakt całe spekulacje ad. tej sprawy opierają się na domysłach. Dzięki Eddie bo już trochę się zagalopowała dyskusja. Mam nadzieję że reszta wyciągnęła podobne wnioski.

Dla Rafała Czarnego:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1a.jpg
Wyświetleń:	121
Rozmiar:	73,7 KB
ID:	45547Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2a.jpg
Wyświetleń:	143
Rozmiar:	167,1 KB
ID:	45548

To są różnice ułożenia zwłok i towarzyszących przedmiotów, ale kto to zrobił tego nie wiemy i się nie dowiemy więc przemilczmy ten fakt.
    Na prawdę gromada pstrykaczy przywodzi na myśl drapieżne ptactwo.
    pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów