Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 114

Wątek: Etyczne czy nie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Rafał, Ty również nie wiesz, co do końca powodowało autorem foty, że uwiecznił kolegów w tym akurat momencie. Wydajesz wyrok tak samo jak reszta, krytykująca całą tę sytuację (siedząc w ciepełku i jarając szlugi )
    Wydaję wyrok, bo widzę skutek opublikowania tego zdjęcia. Negatywny dla fotoreporterów, co uważam w tym przypadku za niesprawiedliwe. Nie ważne co nim powodowało.

To tak, jakby ktoś sfotografował ratownika, który wyciąga kobietę z wody. Musiał jej przywalić pięścią, bo się szarpała tonąc, złapała go za włosy i próbowała ściągnąć pod wodę.

Całą scenę ktoś sfotografował i opublikował dwa zdjęcia - pierwsze, jak kobieta dostaje pięścią w twarz, drugie - zakrwawiona twarz kobiety, zapuchnięta, z przeciętą wargą.

I jaki mamy obraz ratownika? Sadysta, damski bokser, zboczeniec? Czy bohater, bo uratował kobiecie życie?

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Jest zasadnicza różnica- te zwierzęta zabijają po to żeby zjeść.
    Nic bardziej błędnego - mój pies zabił sąsiadom trzy koty (weszły przez płot na moje podwórko, kilka kur i żadnego z tych stworzeń nie zjadł.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.04.11 o 11:45 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    jak fajnie że wreszcie nie sprzętowo....

Mozna pójść dalej - tutaj na zdjęciu jest martwa dziewczynka - w zasadzie ciężko jej pomóc bo nie żyje

ale równie liczne sa przypadki, jak fotoreporter dokumentuje czyjąć śmierć i cierpienie... zamiast..... pomóc... Przegięcie ? zwyrodnienie ? czy taka praca...

Ja na przykład z zapędami ratowniczymi nie byłbym w stanie tego połączyć
    Ale gdybym nie miał nigdy styczności z ratownictwem ?

etyczne czy nie / moralne czy nie ?

maja robic zdjcia czy pomagać ratowac o ile to mozliwe ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Wydaję wyrok, bo widzę skutek opublikowania tego zdjęcia. Negatywny dla fotoreporterów, co uważam w tym przypadku za niesprawiedliwe. Nie ważne co nim powodowało.

To tak, jakby ktoś sfotografował ratownika, który wyciąga kobietę z wody. Musiał jej przywalić pięścią, bo się szarpała tonąc, złapała go za włosy i próbowała ściągnąć pod wodę.

Całą scenę ktoś sfotografował i opublikował dwa zdjęcia - pierwsze, jak kobieta dostaje pięścią w twarz, drugie - zakrwawiona twarz kobiety, zapuchnięta, z przeciętą wargą.

I jaki mamy obraz ratownika? Sadysta, damski bokser, zboczeniec? Czy bohater, bo uratował kobiecie życie?

Nic bardziej błędnego - mój pies zabił sąsiadom trzy koty (weszły przez płot na moje podwórko, kilka kur i żadnego z tych stworzeń nie zjadł.

Skutki opublikowania zwłok bez głowy (lub samej głowy bez zwłok) też są podobne - wyrwane z realiów. Nie znamy sytuacji i tej, i tamtej.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Sorry Winetou -business is business

Etyczne? Co to kogo obchodzi na szerszą skalę?
    Tu się liczy kasa, lud woła panem et circenses, a ktoś o tym wie i na tym po prostu zarabia.
    Mnie już od dawna zastanawia poziom znieczulenia społeczeństwa. Jakoś nikt się nie dziwi
    ile już wyszło filmów typu Piła, gdzie ludzie z popcornem oglądają odcinane kończyny etc.
    My to widzimy, media także. Media chcą dotrzeć do jak największej liczby odbiorców.
    Ludzie chcą oglądać takie rzeczy, to im pokażemy i tyle.
    Oczywiście poziom dziennikarstwa dla przykładu w Polandii też jest po prostu żałosny. Wyłapuje się najgłupsze acz najciekawsze dla widzów momenty. Przykład kontr-manifesty krzyżowców na krakowskim Przedmieściu. Ludzie pokazali niezły, pozytywny i bez emocji sprzeciw rok temu. Co pokazali w wiadomościach? Jak dwóch się biło na latarni i tyle - bo jak wiadomo krew przyciąga uwagę bardziej niż obiektywny przekaz.
    Chcemy coś zmienić - zacznijmy od siebie.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 13.04.11 o 11:51

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Skutki opublikowania zwłok bez głowy (lub samej głowy bez zwłok) też są podobne - wyrwane z realiów. Nie znamy sytuacji i tej, i tamtej.
    Nie rozumiem co masz na myśli. Ja napisałem o skutku - czyli negatywnej opinii na temat zawodu fotoreportera. Padły tu niemądre określenia typu - hieny itp. I to jest skutek upublicznienia tego zdjęcia.

A jaki skutek ma upublicznienie zwłok bez głowy? Raczej takie zdjęcia nie są publikowane bez kontekstu. Zawsze wiemy gdzie tragedia miała miejsce, kto zabił, kogo zabito. A skutek? Cały czas o tym piszemy - poruszenie sumień ludzi, a co za tym idzie zmienianie (na lepsze) świata.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    maja robic zdjcia czy pomagać ratowac o ile to mozliwe ?
    bezwzględnie pomagać, czego nie robią niestety zasłaniający się którąśtam poprawką do konstytucji niektórzy amerykańscy "reporterzy" wojenni
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jeśli jest możliwość udzielenia pierwszej pomocy, fotoreporter, jak każdy człowiek, ma obowiązek pomóc.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Quentin35
    Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Na stronie Prisonphotography jest jeszcze jedno ujęcie z tą dziewczynką. Które było pierwsze?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Nie rozumiem co masz na myśli. Ja napisałem o skutku - czyli negatywnej opinii na temat zawodu fotoreportera. Padły tu niemądre określenia typu - hieny itp. I to jest skutek upublicznienia tego zdjęcia.

A jaki skutek ma upublicznienie zwłok bez głowy? Raczej takie zdjęcia nie są publikowane bez kontekstu. Zawsze wiemy gdzie tragedia miała miejsce, kto zabił, kogo zabito. A skutek? Cały czas o tym piszemy - poruszenie sumień ludzi, a co za tym idzie zmienianie (na lepsze) świata.
    To już tak z czystej ciekawości: co te rzesze ludzi zmieniły na lepsze, powiedzmy od czasów Kamodży i Wietnamu, wbrew interesom rządów czy armii?
    Rozumiem Twoje spojrzenie, a przynajmniej tak mi się zdaje, ale dalibóg skutków nie widzę.
    Tu niestety należałoby odwrócić sentencję na: Nec plures contra Hercules
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 13.04.11 o 12:18
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    bezwzględnie pomagać, czego nie robią niestety zasłaniający się którąśtam poprawką do konstytucji niektórzy amerykańscy "reporterzy" wojenni
    Jakby u nas coś się działo, to ma obowiązek prawny pomóc, bo nie jest u siebie.
    Wg mnie taki reporter mógłby dostać po nosie za nieudzielnie pierwszej pomocy,
    a swoje poprawki może sobie schować do torby, bo nie jest w USA i tu obowiązuje polskie prawo.
    Tak samo moim zdaniem jest w innych krajach także, tyle że pewnie podczas gdy inni ratują ofiary,
    oni już wysyłają z hotelu e-maile z fotami i nikt nie myśli o gonieniu takiego "turysty z immunitetem".
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 13.04.11 o 12:30

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów