Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 114

Wątek: Etyczne czy nie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Epicure, tak w niektórych kwestiach się zgadzam, ale powiedz zupełnie szczerze, co sądzisz o wysyłaniu takich zdjęć na konkurs i odbieraniu nagród w związku z tym? Po prostu jestem ciekawa zdania w tej kwestii, a jakoś jest to omijane.
    Wszystko jest relatywne i ocena tego zależy od intencji oraz ostatecznego skutku, jakie dane działanie przynosi. Nie wiem, co było nagrodą. Nie wiem, czy autor ją odebrał. Nie wiem, czy przepił ją w barze, czy może oddał jakiejś organizacji charytatywnej. Wiem na pewno, że dzięki temu konkursowi dociera ono do świadomości szerszej grupy odbiorców.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Nikt nie zwrócił uwagi na jeszcze jeden aspekt.

Nie oburza mnie to zdjęcie zupełnie, widzę po prostu reporterów wykonujących swoją pracę. Nikt nie przesuwa zwłok, żeby lepiej się kadrowały, nikt nie poprawia sukienki zabitej, nie domalowuje keczupem krwawych plam itd.

Dla mnie gnojem jest ten fotograf, który zrobił to zdjęcie kalając własne gniazdo i wywołując takie dyskusje (pewnie nie tylko na naszym forum).

Nie sra się w własne gniazdo.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wiem na pewno, że dzięki temu konkursowi dociera ono do świadomości szerszej grupy odbiorców.
    Czasem nie mogę się nadziwić, że takie oczywistości są dla niektórych niezrozumiałe.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.04.11 o 11:22 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    znów będzie o zwierzętach.

kiedy w zeszłym roku byłem w Nowej Zelandii fotografowaliśmy Kotiki

http://www.naszanowazelandia.pl/data...021minijpg.jpg

Po skończonych zdjęciach spaliśmy nieopodal kolonii a gdy zwijaliśmy sie dalej - rano na drodze leżał wielki samiec przejechany przez ciężarówkę..

Najpierw chciałem zrobic tego zdjęcie - miałem wizję na pierwszym planie ofiara wypadku w tle rozmazana ciężarówka na długim czasie..

potem odpusciłem bo stwierdziłem ze nie ma co robić tego typu zdjęć

z perspektywy czasu żaluję że tego zdjęcia nie zrobiłem...

nie koniecznie trzeba było fotografować rozwalony mózg czy krwawe plamy i mozna było by zrobić w sposób subtelny...

Zdjęcie było by obrazem sygnalizujacym problem niezabezpieczonych dróg na wybrzeżu - doskonałą ilustracją do artykułu mówiacego że te ssaki powszechnie giną na drogach itp itd

Mało tego ( co do konkursów ) w BBC czy GDT jest kategoria "man and natur" pokazująca pozytywny czy negatywny wpływ człowieka na przyrodę. Jeśli takie zdjęcie było by nagrodzone czy wyróżnione w konkursie - wierzę w to że mogło by pozytywnie na coś wpłynąć...

ja wiem zaraz usłyszę że człowiek i zwierze to nie to samo że człowiek ma dusze zwierzę nie itp itd ale... ja widzę pewną analogię - bo z przyczyn jakiś swoich wewnętrznych nie chciałem zrobić takiego zdjęcia...
    Na pewno nie patrzyłem na to przez pryzmat - zrobie zdjęcie martwego kotika to mo dadza nagrodę... 9 osobny temat czy by dali i czy zrobiłbym na tyle dobrze) ale zakładając idealistyczna wersję

teraz wiem, że taki obraz - gdyby chcieć o cos walczyć zadziałałby dużo lepiej niż suchy tekst - jest problem bo zwierzęta giną na drogach...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Nikt nie zwrócił uwagi na jeszcze jeden aspekt.

Nie oburza to zdjęcie zupełnie, widzę po prostu reporterów wykonujących swoją pracę. Nikt nie przesuwa zwłok, żeby lepiej się kadrowały, nikt nie poprawia sukienki zabitej, nie domalowuje keczupem krwawych plam itd.

Dla mnie gnojem jest ten fotograf, który zrobił to zdjęcie kalając własne gniazdo i wywołując takie dyskusje (pewnie nie tylko na naszym forum).

Ha, widzisz, i już mamy dwa sposoby postrzegania. Dla jednej grupy gnojami są fotoreporterzy fotografujący zwłooki. Dla drugiej karygodne jest zachowanie jednego, który uwiecznił kolegów przy pracy. To co, stawiamy sobie pytanie, po co to zrobił i próbujemy uzyskać na nie odpowiedź?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Jakoś nie czuję, żebym został obsrany
    Nie jestem reporterem, fotografowanie to nie mój zawód. Dlatego sobie pokrytykuję.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Odnośnie konkursów i wysyłania prac...

Konkurs lokalny, wewnętrzny, nagrodą wtedy była chyba koszulka, tak więc żadne wielkie "wow".
    Tytuł "Martwa natura".
    Zdjęcie:

https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=3&pos=112

Jeśli dobrze pamiętam, w konkursie tym pojawił się jeden czy dwa nie mniej drastyczne obrazki.

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Ha, widzisz, i już mamy dwa sposoby postrzegania. Dla jednej grupy gnojami są fotoreporterzy fotografujący zwłooki. Dla drugiej karygodne jest zachowanie jednego, który uwiecznił kolegów przy pracy. To co, stawiamy sobie pytanie, po co to zrobił i próbujemy uzyskać na nie odpowiedź?
    Tak, dla mnie gnojem jest ten fotograf, bo tym zdjęciem dał wodę dla młyn psudo-wrażliwcom.

Napisałem świadomie pseudo, bo gdyby byli wrażliwcami to by się pochylili na prawdziwym problemem, czyli tym co widać na zdjęciu (mam na myśli martwą kobietę). A nie nad sztucznie dętymi dylematami moralnymi o fotografach.

Pytam - co wyście takiego zdrożnego wypatrzyli na tym zdjęciu? Bo ja widzę grupę zawodowców podczas pracy. I tylko tyle. Nikt nie wcina buły, nie jara szlugów, nie pogwizduje, nie oddaje moczu w pobliżu, nie bezcześci zwłok itd.

Gość tym zdjęciem deprecjonuje w oczach wielu (nie w moich, bo widzę szerszy kontekst tego zdjęcia) pracę ludzi, którzy zasługują na najwyższy szacunek.

Są oczywiście wśród nich czarne owce, jak w każdej zbiorowości. Taką czarną owcą jest m.in. ten dureń, autor zdjęcia z pierwszego wątku.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Rafał, Ty również nie wiesz, co do końca powodowało autorem foty, że uwiecznił kolegów w tym akurat momencie. Wydajesz wyrok tak samo jak reszta, krytykująca całą tę sytuację (siedząc w ciepełku i jarając szlugi )

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Odnośnie konkursów i wysyłania prac...
    Tytuł "Martwa natura".
    Jest zasadnicza różnica- te zwierzęta zabijają po to żeby zjeść. Pozostałe nie zbiegły si, żeby sobie popatrzeć na trupa, one czekają w kolejce do jedzenia.
    Może masz lepszy przykład?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Rafał, Ty również nie wiesz, co do końca powodowało autorem foty, że uwiecznił kolegów w tym akurat momencie. Wydajesz wyrok tak samo jak reszta, krytykująca całą tę sytuację (siedząc w ciepełku i jarając szlugi )
    Dlatego postawiłem pytanie takie, jakie postawiłem
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Jest zasadnicza różnica- te zwierzęta zabijają po to żeby zjeść. Pozostałe nie zbiegły si, żeby sobie popatrzeć na trupa, one czekają w kolejce do jedzenia.
    Może masz lepszy przykład?
    Nie zrozumiałeś tego przykładu, ale to nic, i tak jestem w stanie odpowiedzieć na Twoją wypowiedź.
    Ci fotoreporterzy nie zbiegli się po to, żeby sobie tylko popatrzeć na trupa. Myślę, że gdyby tylko o to chodziło to nie zatrzymaliby się tam, na codzień i tak wiele tego oglądają.
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 13.04.11 o 11:40 Powód: Automatyczne scalenie postów

BernArt - Moje zdjęcia

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów