Strona 21 z 103 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 1021

Wątek: Olympus XZ-1 F1,8-2,5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    http://iantan.org/archives/2629

Kolejny "teścik", linkowany z Rumorsów. Ale wstawiam go dla przykładu jak marketing Olka "rzondzi". Mniej więcej w połowie strony jest sekcja "Questionable marketing", a tam plakat z Singapuru. Pomijam że zrobili fotkę E-5 z 12-60, ale czego autor testu nie przyuważył, opisali obiektyw jako 12-60mm 2.8-3.5 . Olympusie - obudź się, bo będzie za późno (o ile już nie jest).
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Olympus E-420 + ZD 25mm (kieszonkowy potffór) na poważnie , Nikon D7000, Nikon D600 + pokaźne stadko słoików do zabawy

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mała uwaga - specyfikacja aparatu (np. z dpreview) jest zła. Ekran OLED apratu jest większy niż podają - to nie są 3 cale, a więcej. Standardowe ochrony ekranu - szklane czy poliwęglanowe (np. GGS) przyklejane do ekranu o rozmiarach 3 cala są za małe.

Wymiary ekranu XZ1 - przekątna 8,5cm (3,347 cala), obraz przekatna 7,7cm (3,2 cala), wysokosc 5cm (4,4cm), szerokosc 7cm (6,4cm).

Sporo można by funkcjonalności dodać upgradeami firmware.
    Ktoś ma jakis kontakt do Olympusa by mu co nieco zasugerować?
    Moje sugerowane poprawki firmware w XZ1 to tak od ręki:
    - AUTO ISO - możliwość wpływania na paramtetry AUTO ISO - max. ISO, preferencja - teraz jest po prostu auto i tyle, bez żadnych szczegółowych ustawień
    - łatwiejsze ustawianie czasu w trybie M (kręcenie kółkiem bez wciskania wcześniejszego korekty ekspozycji)
    - wprowadzenie interwałometru (do menu fotografia interwałowej/poklatkowej), aparat mógłby nawet sam łączyć zdjęcia w przyśpieszony film
    - HDR (skoro aparat robi panoramę z 3 zdjęć, mógłby zrobić i HDR), niektórzy porducenci to mają
    - opcję ustawiania zadanej ogniskowej po włączeniu aparatu, a nie zawsze od ekw. 28mm
    - opcję pułapki, tj. aparat robi zdjęcie gdy wykryje ruch w kadrze
    - wyświetlanie informacji o hiperfokalnej

Wężyk spustowy Olka jest do d... Prosty i cholernie drogi (są zamienniki na Allegro dużo tańsze). Ale mógłby Olek dorobić jakieś akcesorium do zdalnego odpalania. Gorąca stopka z portem do wymiany informacji pod nią aż się prosi o większy wybór akcesoriów.

VF-2 jest świetny, ale można by jeszcze zrobić wizjer optyczny, zmieniający pole widzenia wraz z ogniskową obiektywu (informacja przesyłana byłaby przez ten port pod stopką). Mógłby być a la dalmierz, czyli z polem widzenia szerszym od obiektywu i ramką pokazującą jak widzi obiektyw. Można by obserować rozwój sytuacji także poza kadrem.

Brakuje ładowarki. Baterię można ładować tylko gdy jest w aparacie. A gdzie zwykła ładowarka do której wsadzimy baterię i ładujemy z gniazdka. Gdy mamy 2 baterie, to za każdym raziem musimy ładować je przez aparat.

Jak w tym mocować jakieś filtry? Polar? IR?
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cool Kontakt masz niżej. Daj później znać, co odpisali.

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Ktoś ma jakis kontakt do Olympusa by mu co nieco zasugerować?
    http://www.olympus-global.com/en/contact/
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Oly power - kolory skóry
    A ja zawsze myślałem, że to suwaczkami się robi

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    A ja zawsze myślałem, że to suwaczkami się robi
    Mamy mają na głowie co innego, do czerwca muszę zarekomendować 2 sztuki kompaktu, którego fotki da się oglądać. Przyznam, że najbardziej brakuje mi opcji (nawet mocno ukrytej w menu) raw+jpg dla iAuto.
    Szkoda, że w tak drogim/top modelu zdecydowali się na pranie w jotpegu a nie jak w e-pl1 usunięcie chroma noise i zostawienie ziarna.
    Może zmienią to w fw
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Mysle, ze wszystkie "bolaczki" zostana rozwiazane w xz-2, wiec moze warto zaczekac
    Na koniec kilka moich fotek.... z XZ-1 oczywiscie (mam beznadziejny program i przy pomniejszaniu strasznie gubi detale....)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2010434.jpg
Wyświetleń:	262
Rozmiar:	398,4 KB
ID:	42753   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2020458.jpg
Wyświetleń:	245
Rozmiar:	783,6 KB
ID:	42754  
    Ostatnio edytowane przez enem ; 2.02.11 o 18:20
    Olympus E-420 + ZD 25mm (kieszonkowy potffór) na poważnie , Nikon D7000, Nikon D600 + pokaźne stadko słoików do zabawy

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    wczoraj dostałem malucha XZ1 do swoich łapek trochę się pobawiłem i pierwsze spostrzeżenia wszystko na DUŻY PLUS dla OLYMPUSA za ten model co było wcześniej już opisane miłym zaskoczeniem tryb panoramy, który jakoś przegapiłem w opisach a rekompensuje mi brak 24mm na szerokim końcu; zwróciłem uwagę na lekko szarpiący obiektyw przy wysuwaniu i to co mnie irytuje to "katapultujący" kapsel od obiektywu przy włączaniu aparatu albo z czasem dokupię tulejkę z UV ale wtedy odpada stylowe etui albo np takie "cóś" automatyczne ale to też nie załatwia sprawy bo soczewka jest cały czas odkryta; mam pytanie jeżeli format zdjęć jest 3:2 to na stałe mogę ustawić video 16:9 ?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	automat.jpg
Wyświetleń:	172
Rozmiar:	19,7 KB
ID:	42782  

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez micky Zobacz posta
    albo z czasem dokupię tulejkę z UV
    Hmmm - jak się mocuje do ZX-1 takie rzeczy?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów