Wideo jest standardowo w formacie 16:9.
Wideo jest standardowo w formacie 16:9.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
masz rację proste rozwiązania są dobre ale nie zawsze może wystarczyłoby dekielek mocowac do obiektywu a nie obudowy i sprawa załatwiona
ps
dekielek z ząbkami od obiektywu 72mm zastąpiłem zatyczka z musztardy3x lepiej !
wyklikane na mobilku
Jest miejsce na tulejkę do filtrów - gwint 47mm (chyba, mierzyłem linijką) wewnątrz pokrętła. A tak ogólnie - aparat jak na kompakt genialny, bardzo dobrze się trzyma wbrew pozorom. Więcej wrażeń jak się dorwę do komputera.
Wyklikane z mobilka
No, ciut więcej teraz:
1) Idealny (jak dla mnie) rozmiar i sterowanie, przyjemniejszy, mniejszy (przynajmniej z wrażenia) od EX-1, jakoś lepiej mi się trzyma (coś jakby skrzyżować EX-1 z S95), komuś może brakować AEL ale ja nie używam. Po opanowaniu co gdzie jest w menu podręcznym na ekranie, wszystko można szybko i sprawnie zmieniać (nie tak szybko jak w lustrze...). Trzyma się bardzo wygodnie mimo pudełkowatości.
2) Ostrzenie i zoom zwalnia podczas kręcenia, co byłoby bardzo przyjemne gdyby nie szukanie ostrości w obie strony...
3) Filtry artystyczne (nie wszystkie) spowalniają nagrywanie filmów i odświeżanie ekranu do ok. 3-5fps... Jeżeli tak samo jest w PEN-ach to ja podziękuję za taką implementację. Procesor nie nadąża.
4) Nie da się tak spersonalizować jak lustro/PEN (zmanierowany jestem), za to korekty WB są dostępne.
5) JEST GWINT POD TULEJKĘ!!! (wiele osób o to pytało)
6) Skórzany pokrowiec - brak w nim MZ sensownego mocowania na pasek na szyję, a "ucho" do paska nie budzi mojego zaufania. Za to wygląda i pasuje pierwszorzędnie. Ale - co kto lubi, załączam marne fotki robione na szybko...
7) Jeżeli wygaszanie ekranu przy robieniu foty jest tak długie również na EVF oraz w PEN-ach, to ja długo się z lustrem nie pożegnam.
Menu, zoom, AF - szybkie, nie mam się czego czepiać. Nie ma tak, że nie nadąża za tym co wciskam (no, może oprócz obu kółek).
9) Jest MF, z powiększeniem centrum, można klikać lub obracać tylnym kółkiem (czemu nie pierścieniem???).
10) Szkło - potwierdzam - lepiej wziąć ten aparat niż PENa z kitem, jeżeli rozbudowy się nie planuje, a ma służyć jedynie do pstrykania i dawać dobre efekty w sensie jakości obrazka. GO i szybkość, uwzględniając konieczność użycia niższego ISO, praktycznie bez różnicy.
11) Pokrywka obiektywu... Jakby jej nie można było jakoś zintegrować w środku... Styl kosztem funkcjonalności. Jak dla mnie - największy minus.
Podsumowanie pierwszego dnia: świetny, stylowy, KOMPAKT do zabrania wszędzie, raczej do zdjęć niż filmów. Fajne uzupełnienie lustrzanki, jednak dla kogoś dla kogo miałby być jedynym aparatem, a chce się "zaangażować" w swoje hobby, poleciłbym jednak PENa lub lustrzankę, ze względu na szybkość i możliwą rozbudowę, choćby o tanie manuale.
Prośba do kogoś kto ma XZ-1 i PENa - jak działają filmy i odświerzanie ekranu w obu przypadkach? PEN jest lepszy czy tak samo nie nadąża?
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Ja zapytam jak aparat się zachowuje podczas robienia Raw+Jpeg? Po zrobieniu zdjęcia aparat się wiesza, czy zapisuje 'w tle' i jest w pełni funkcjonalny jak lustrzanka?
dlatego o to pytałem bo po krótkiej próbie video podłączyłem aparat kablem AV do TV i obraz był ewidentnie kwadratowy a jak "dopasowałem" do ekranu zrobiło się jakieś rozciągnięte jak w NRDowskim westerniepytanie laika jaka jest różnica jak video odtwarzamy z aparatu na TV kablem AV a HDMI?