Strona 31 z 103 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 1021

Wątek: Olympus XZ-1 F1,8-2,5

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    Kupiłem XZ-1 z wizjerem VF-2, nie lubię robienia zdjęć w LV. W XZ-1 bardzo sobie cenię bezprzewodowe sterowanie lampami błyskowymi, nie muszę odpinać wizjera . LCD w słoneczku jeszcze nie testowałem ale ogólnie jestem z niemo bardzo zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 28.03.11 o 11:35
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Zajdę za skórę lustrzankowym konserwatystom, ale twierdzę z pełnią przekonania, że kadrowanie "na zombie" jest najlepszym z możliwych sposobów, bo najbardziej naturalnym i pozwalającym jednocześnie na obserwację tego, co dzieje się poza kadrem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    Mnie nie zajdziesz, dzięki wychodowanemu tzw. leniwemu oku nie przymykam lewego gdy patrzę w wizjer prawym, zawsze mam kontrolę nad tym co się dzieje poza kadrem
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Chyba przesadzasz, wszystkie aparaty produkowane od kilku lat, które trzymałem w łapkach, radzą sobie w miarę sprawnie nawet w pełnym słońcu. Czasem trzeba w menu podbić jasność maksymalnie.

Nie przesadzam.
    Spróbujcie - okulary polaryzacyjne na nosie i kadr pionowy... życzę powodzenia

Samo kadrowanie przez LCD jest wygodniejsze, bo...więcej widać - ma to spore znaczenie dla okularników, ale... no własnie widać, póki widać, a jak słonko mocniej przyświeci, widać własne odbicie co najwyżej....

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Nie przesadzam.

Samo kadrowanie przez LCD jest wygodniejsze, bo...więcej widać - ma to spore znaczenie dla okularników, ale... no własnie widać, póki widać, a jak słonko mocniej przyświeci, widać własne odbicie co najwyżej....

A nie wiesz co to jest czapka z dużym daszkiem? Zakładasz taką bejsbolówkę i żadne słońce Ci nie straszne.
    Ja mam gorzej - noszę fotochromy z antyrefleksem i nie udało mi się jeszcze tak wyskalować swoich wzorców tak bym widział to samo w okularach i bez nich.
    Mam swój codzienny filtr polaryzacyjny z dominantą brązową.

|Wyposażenie tego typu ( czapka z długim daszkiem ) uważam za niezbędne do mojego EP1 we wszystkie słoneczne dni.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    Mam awersję do czapek.
    Chyba nie istnieje taka, w której wyglądam podobnie do człowieka...

PS - moje polary są też korekcyjne i też z antyrefleksem... są świetne zarówno do noszenia jak i prowadzenia samochodu, ale... w foceniu via LCD nawet one nie pomagają

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Nie przesadzam.
    He, ale tak ma być Spróbuj jeszcze obsługiwać telefon, czy rzucać okiem na zegarek elektroniczny.
    LCD wypuszcza światło spolaryzowane, zresztą taka jego zasada działania - im ciemniej, tym bliższe prostopadłej płaszczyzny polaryzacji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A przy korzystaniu z okularów polaryzacyjnych i elektronicznego wizjera też występuje ten problem?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    He, ale tak ma być Spróbuj jeszcze obsługiwać telefon, czy rzucać okiem na zegarek elektroniczny.
    LCD wypuszcza światło spolaryzowane, zresztą taka jego zasada działania - im ciemniej, tym bliższe prostopadłej płaszczyzny polaryzacji.
    No... OK. Tak to działa, zresztą na LCD lustrzanki w takich warunkach... też kiepsko
    Tylko nie dam sobie wmówić, że to ułatwia fotografowanie i w czasie kadrowania... widać więcej

| OlyJedi Awatar marun
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Odbiegając od dyskusji czy lepiej kadrować na wizjerze czy na ekranie, lustrzanki czy kompaktu, nie zmienia to faktu że kadrowanie na XZ-1 w słoneczny dzień jest bardzo dalekie od komfortowego. Nawet jeśli w ustawieniach rozjaśnimy ekran to nie pozbędziemy się wszechobecnych odblasków na powierzchni ekranu. Najlepiej kadruje się pod słońce , ale przecież nie o to chodzi.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów