Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 124

Wątek: Loża zdrowego rozsądku

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    bez przesade... A,D,E == Wild Thing Hendrixa!
    A, D, E to triada blusowa. Zagrasz na tych trzech akordach wszystkie rockendrole i wszystkie bluesy durowe. I jeszcze sporo innych kawałków. Za moich czasów gitarzyści dzielili się na tych, którzy zaczynali od "Dymu nad wodą" i na tych, którzy zaczynali od "Hey Joe".

To paradoks muzyki bluesowej. Łatwa jest tylko pozornie (każdy kawałek opiera się na trzech akrodach w triadzie). Grać dobrze taką muzykę mogę tylko wirtuozi.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 1.02.11 o 13:40
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    To paradoks muzyki bluesowej. Łatwa jest tylko pozornie (każdy kawałek opiera się na trzech akrodach w triadzie). Grać dobrze taką muzykę mogę tylko wirtuozi.
    I do tego czarni. Taki jestem rasista
    Biali zawsze zagrają jak... jak nie czarni. Nawet nie ma co próbować.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    I do tego czarni. Taki jestem rasista
    Biali zawsze zagrają jak... jak nie czarni. Nawet nie ma co próbować.
    W zasadzie tak, ale od każdej reguły są wyjątki. Nieliczne. Znam kilku dobrych białych muzyków bluesowych, choćby John Mayall. Byłem na jego koncercie i mam płytę, którą mi podpisał. Nazywany jest ojcem białego bluesa.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Od kiedy to ktoś ma monopol na rozsądek? Może jeszcze na gust i prawdę?
    Dajcie spokój.
    Chyba, że ktoś chce tak klikać aby klikać. Może aby licznik: "nakręcić"? To już coś.
    Przyłączam się więc.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Jogi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Joki Zobacz posta
    Witam serdecznie.

Od kiedy to ktoś ma monopol na rozsądek? Może jeszcze na gust i prawdę?
    Dajcie spokój.
    Chyba, że ktoś chce tak klikać aby klikać. Może aby licznik: "nakręcić"? To już coś.
    Przyłączam się więc.
    Pozdrawiam.
    Dzięki i za to Monopolu żadnego nie mam, a już na pewno nie na rozsądek, a wątek rozpocząłem bo poczułem się jak w Ministerstwie Dziwnych Kroków ale już mi przeszło

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Jogi ; 1.02.11 o 15:52

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jogi Zobacz posta
    Dzięki i za to Monopolu żadnego nie mam, a już na pewno nie na rozsądek, a wątek rozpocząłem bo poczułem się jak w Ministerstwie Dziwnych Kroków ale już mi przeszło

Pozdrawiam!
    Nie jestes jeden,ktory ma takie odczucia.Wielu odeszlo,a wstawialo naprawde dobre fotki.Kilku przestalo wstawiac.Ja czasem szukam przycisku na dalsza strone skali,ale widze ze jednak nie ma i te "pionteczki" to max.Czasem zdarzy sie ktos co da "trzy"przypatrujac sie naprawde fotce.Teraz nie wiem czy czasem to nie krzywda dla wlasciciela zdjecia taka zawyzona ocena,czy zamanifestowanie swojego nowego pogladu na fotografie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie jestes jeden,ktory ma takie odczucia.Wielu odeszlo,a wstawialo naprawde dobre fotki.Kilku przestalo wstawiac.Ja czasem szukam przycisku na dalsza strone skali,ale widze ze jednak nie ma i te "pionteczki" to max.Czasem zdarzy sie ktos co da "trzy"przypatrujac sie naprawde fotce.Teraz nie wiem czy czasem to nie krzywda dla wlasciciela zdjecia taka zawyzona ocena,czy zamanifestowanie swojego nowego pogladu na fotografie.
    Mirosławie54 - bądż optymistą- w życiu nie ma próżni - prędzej czy póżniej znajdą sie tacy, którym bez wahania dasz maxa.
    I tak Cię wszyscy lubią

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Może dobrym wyjściem byłoby odrzucanie najwyższej i najniższej oceny, jak w skokach narciarskich?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    W zasadzie tak, ale od każdej reguły są wyjątki. Nieliczne. Znam kilku dobrych białych muzyków bluesowych, choćby John Mayall. Byłem na jego koncercie i mam płytę, którą mi podpisał. Nazywany jest ojcem białego bluesa.
    Nie zapominaj o Duanie Allmanie... Biały jak śnieg a grał czarnego bluesa jak mało kto...
    co do dyskusji... uważam że na tym portalu jest i tak całkiem nieźle... byłem na obiektywnych, one foto, jestem na DFV, PLF, digarcie... i tam jest masakra... każdy portal ma inne kryteria (poza digartem tam nie ma żadnych kryteriów tylko chwalenie taka wielka grupa terapeutyczna). Tutaj na olympusclubie, brakuje mi najbardziej komentarzy, 70% głosów to same oceny, czasami mam wrażenie że klikane od niechcenia, sam też posypuję głowę popiołem i mimo że jestem zalogowany codziennie, mało komentuję...
    Natomiast OC ma jedną ogromną zaletę która spowodowała że siedzę tutaj z przyjemnością... steki wątków... pełnych naprawdę dobrych rad, ciekawostek i tematów ZWIĄZANYCH Z FOTOGRAFIĄ. Inne portale fotograficzne przekształciły się w całkowicie społecznościowe. Mało jest tam cukru w cukrze... wojny podjazdy, bany, są jak barometr społeczeństwa, które wyładowuje swoje emocje na innych zimą bardziej latem niej. Tutaj tego nie zaobserwowałem a przynajmniej jest w znikomym stopniu widoczne. Przez parę lat nauczyłem się jednak dystansu do swoich prac i nie zraża mnie krytyka. Zauważyłem, że bardziej zapamiętuję słowa krytyki niż pochwały, może dlatego że poza słowem (gniot) większość ludzi jednak stara się napisać co się nie podoba. Ja cały czas się uczę, chodzę na plenery z zdecydowanie lepszymi ode nie, czuję się jak młokos i jak cwaniaczek próbuję zaglądać im przez ramię by zobaczyć ich punkt widzenia... pozdrawiam

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Skoro się upierasz, że tych kilka dość prostych zależności (migawka, przysłona, czułość, głębia ostrości i ogniskowa) były dla Ciebie aż tak trudne to znaczy, że nie trafiłaś na przyzwoitą książkę (nie mam pojęcia dlaczego). A takie książki są dostępne.
    Ale ja się nie upieram. Są dla mnie sfery życia, których nie jestem w stanie do końca przeskoczyć. Bardziej naukową dziedziną jest np. chemia, której mimo wielu godzin studiowania nie byłam w stanie nigdy ogarnąć i przez którą ostatecznie zmieniłam kierunek studiów. Teraz została mi teoretyczna strona ulubionych zagadnień, bo do praktycznej (czy może raczej technicznej) musiałabym rozumieć chemię (tego wymagają studia).
    Wiem, że podobno i konia się nauczy czytać, ale ja się z tym nie zgodzę.

W książce NG, którą miałam były rysunki. I co? Nijak nie umiałam sobie wyobrazić czemu akurat przy danej przysłonie jest mniej światła. Dla mnie była mniejsza wartość, więc mniej światła.

Po co straszyć ludzi niedoświadczonych? Po takich postach jak Twoje odniosą wrażenie, że podstawy fotografii to czarna magia, wiedza tajemna, fizyka kwantowa i technologia rakiet kosmicznych w jednym.
    Wątpię, bo dużo pracy włożyłam w FAQ i we wszystko inne, co wisi w dziale dla początkujących. Raczej nietrafiona jest więc uwaga o straszeniu. Poza tym, nie czuję się tutaj i nie jestem żadnym guru, żeby ludzie mieli odnosić wrażenie po moich postach. Prócz funkcji moda, nic mnie tu nie wyróżnia - nie mam spektakularnych osiągnięć, mega galerii itp. Nie jestem więc autorytetem, ale nie umiem też kłamać, że to takie proste dla mnie było.

To tak trochę, jak z opowieściami, że "mój dziadek miał aparat i zabierał mnie do ciemni". Nigdy w życiu. Nie mam żadnej fotograficznej przeszłości, nikt mi nic nie pokazywał, nie zachwycałam się dziełami mistrzów fotografii. Na starej jeszcze maturze zdawałam historię sztuki, bo lubię malarstwo,ale na ASP nie miałabym w życiu forsy, aby pójść. No i co? Bez sensu tworzyć kolejne urban legend o niespełnionych marzeniach. Jest jak jest.

Od lat staram się na tym forum pomagać ludziom, dzielić się wiedzą, doświadczeniem i stąd tamten post. Nie odbieraj tego tak osobiście, to nie był atak na Ciebie. Spokojnie.
    I chwała Ci za to. Tyle tylko, że tak, uraziła mnie sugestia o lenistwie. Ale peace. Resztę napisałam powyżej. Nie chcę pisać i nie będę asekuracyjnie, bo ktoś coś pomyśli. Bo szczerze powiedziawszy niby czemu? Jeśli ktoś sobie wyrabia zdanie o fotografii na podstawie czyichś wypowiedzi na forum, to jest w wielkim błędzie i to już jest jego sprawa.

Przez kilka lat, jak tu jestem, brałam sobie wszelkie uwagi do serca. Aż przypadkiem dostałam przysłowiowo między oczy i zrozumiałam, że to kardynalny błąd. Zaczynasz robić zdjęcia - OK, czytaj forum, ale tylko po to, by wyrobić sobie własne zdanie. Inaczej dasz sobie wmówić, że Twoje foty to g... bo są za mało artystyczne, za bardzo artystyczne, bo to setna biedronka lub setny wróbelek. I zaczniesz się starać, doskonalić i cała radość pójdzie w... (tam, gdzie mawiał Siara o lądowaniu).

Nie mam żadnej misji do zrobienia na tym forum, chociaż doceniam tych, którzy mają i którym się chce. Ja mogę odpisać, podpowiedzieć to co wiem. Kształcić tu nikogo nie będę i nie zamierzam, bo bym komuś mogła krzywdę zrobić. Pewnie są jakieś super książki, fajne kursy, ekstra forumowicze, którzy wspomogą, ale bez tego, żeby się samemu określić co focisz, jak focisz itp. nie wyjdzie. I kto ma w tym dopomóc? Forum? To jakby z gołą pupą wyjść na ulicę i czekać, aż ktoś nam powie w co się mamy ubrać.

pozdrówka
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów