Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 124

Wątek: Loża zdrowego rozsądku

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Sorry, ale to chyba nie Twoja sprawa co mi się chciało. Mógłbyś sobie darować kolejny post z kategorii "wszystko wiem najlepiej", bo insynuujesz moje lenistwo, a to kompletna bzdura. Dla mnie takie sprawy nie są banalne, jak Ci się wydaje. I bynajmniej kilka książek przeczytałam, ale kiedy ktoś mi na prostych przykładach wyjaśnił, to wtedy zrozumiałam dopiero. Cóż, pisałam wcześniej, sprawy techniczne w tym zakresie nie są dla mnie na "parę dni".
    W parę dni to spokojnie się można np. PS nauczyć. (To też herezja, bo obróbka, która dla wielu jest banalna, dla innych będzie nie do przeskoczenia, choćby 100 książek przeczytali )
    Skoro się upierasz, że tych kilka dość prostych zależności (migawka, przysłona, czułość, głębia ostrości i ogniskowa) były dla Ciebie aż tak trudne to znaczy, że nie trafiłaś na przyzwoitą książkę (nie mam pojęcia dlaczego). A takie książki są dostępne.

Po co straszyć ludzi niedoświadczonych? Po takich postach jak Twoje odniosą wrażenie, że podstawy fotografii to czarna magia, wiedza tajemna, fizyka kwantowa i technologia rakiet kosmicznych w jednym. A tak nie jest. Jesteś osobą inteligentną, więc zastanawiałem się dlaczego to było dla Ciebie problemem. I jedyne wytłumaczenie jakie mi przyszło do głowy, że tak bystra osoba jak Ty miała z tym kłopot to lenistwo. Jeśli Cię to uraziło to przepraszam.

Jestem kiepski w obróbce komputerowej. Ale nie twierdze, że to jest jakieś bardzo trudne. Jestem po prostu leniwy, kupiłem kilka lat temu książkę i do dziś jej nie przeczytałem. Do nikogo nie mam pretensji tylko do siebie.

Wychodzę z założenia, że bez poznania programów do obróbki można robić zdjęcia. Bez poznania podstaw fotografowania nie da się robić zdjęć.

Niepotrzebnie się denerwujesz. Poprzedni post napisałem dlatego, bo uznałem że niepotrzebnie straszysz niedoświadczonych fotografów, którzy dopiero zaczynają przygodę. Po takich tekstach mogą powiesić aparat na pasku. Od lat staram się na tym forum pomagać ludziom, dzielić się wiedzą, doświadczeniem i stąd tamten post. Nie odbieraj tego tak osobiście, to nie był atak na Ciebie. Spokojnie.

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Hehehehe, dziś kupiłem sobie gitarę.
    Gratulacje. Zacznij naukę od rifu "Smoke on the water". Każdy gitarzysta od tego zaczyna.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 1.02.11 o 09:18 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta

Gratulacje. Zacznij naukę od rifu "Smoke on the water". Każdy gitarzysta od tego zaczyna.
    No patrz ja zaczynalem nauke od A,D,E i Dzambolaji...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    No patrz ja zaczynalem nauke od A,D,E i Dzambolaji...
    Zapomniałem dopisać "każdy szanujący się gitarzysta".
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Hehehehe, dziś kupiłem sobie gitarę. Dokładniej, to kupiłem gitarę, piecyk, siakieś kable, stroik, futerał i Guitar Pro. Nigdy nie grałem na gitarze, nigdy nie będę grać dla pieniędzy, pewnie nigdy nie będę grac dobrze, nigdy... ale będę miał (już mam) gigantyczny fun i upust emocji.
    Jak tak patrzę na te dyskusje o Sztuce, ech, czy fotografowanie nie może wam po prostu sprawiać przyjemności, jeżeli nie w chwili fotografowania, to potem, po latach, kiedy ogląda się zamrożone przeszłe chwile?

A teraz idę spać z moją czerwoną pacificą.

Bezsennym zaś polecam ten blog, od którego bardzo często po prostu nie potrafię się oderwać (mimo, że MBSZ większość tych ikon to nie jest sztuka).
    http://iconicphotos.wordpress.com/

Pozdrawiam
    Natchnąłeś mnie! Mam w domu dwie gitary z czego jedną elektryczną. Trzeba sobie w końcu kupić piecyk
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    No nie, ja jestem szanującym się gitarzystą a zaczynałem od czegoś innego
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 1.02.11 o 11:21 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    A wracajac do tematu.Czy nie macie watpliwosci czytajac komentarze i oceny pod zdjeciami w galerii,ze widzicie to samo zdjecie?Czy moze to wina skryptu,ze cos podmienia niektorym??

bernard74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    A wracajac do tematu.Czy nie macie watpliwosci czytajac komentarze i oceny pod zdjeciami w galerii,ze widzicie to samo zdjecie?Czy moze to wina skryptu,ze cos podmienia niektorym??
    A mozesz rozwinac mysl , troche jest enigmatyczna Mirku

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Zależne jest od ustawienia domyślnego sortowania. Możesz linkować do galerii i Ty zobaczysz inne foto, a ktoś inne. Gwarancję daje tylko bezpośredni link do zdjęcia.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

bernard74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Zależne jest od ustawienia domyślnego sortowania. Możesz linkować do galerii i Ty zobaczysz inne foto, a ktoś inne. Gwarancję daje tylko bezpośredni link do zdjęcia.
    A ha rozumiem , dzieki

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    bez przesade... A,D,E == Wild Thing Hendrixa!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Mnie nauczyciel alkoholik katował takim czymś i odbijanymi na powielaczu jakimiś germańskimi nutami
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	powrozniak.jpeg
Wyświetleń:	41
Rozmiar:	15,5 KB
ID:	42721

Mniej więcej w tym samym czasie Tato uczył mnie kręcić pokrętłami swojej Praktiki. Jak na małego brzdąca to chyba nawet dość szybko pojąłem zależności. Oczywiście ani to, ani przeczytanie Taty czarnożółtych książek nie nauczyło mnie robić dobrych fotografii

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów