Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 124

Wątek: Loża zdrowego rozsądku

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Ale ja się nie upieram. Są dla mnie sfery życia, których nie jestem w stanie do końca przeskoczyć. Bardziej naukową dziedziną jest np. chemia, której mimo wielu godzin studiowania nie byłam w stanie nigdy ogarnąć i przez którą ostatecznie zmieniłam kierunek studiów. Teraz została mi teoretyczna strona ulubionych zagadnień, bo do praktycznej (czy może raczej technicznej) musiałabym rozumieć chemię (tego wymagają studia).
    Wiem, że podobno i konia się nauczy czytać, ale ja się z tym nie zgodzę.
    Rany świeckie (nie boskie, bo nie o religii mowa)!
    Przecież zasady obsługi przesłony i czasu naświetlania można opisać, no nie wiem, w 5 zdaniach.
    Mi to objaśnił tato, jak miałem może z 10 lat. To żadna filozofia i nie rób proszę z tego jakiejś zaawansowanej sztuki dostępnej nielicznym.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slaszysz Zobacz posta
    Rany świeckie (nie boskie, bo nie o religii mowa)!
    Przecież zasady obsługi przesłony i czasu naświetlania można opisać, no nie wiem, w 5 zdaniach.
    Mi to objaśnił tato, jak miałem może z 10 lat. To żadna filozofia i nie rób proszę z tego jakiejś zaawansowanej sztuki dostępnej nielicznym.
    Ale nie robię. Piszę O SOBIE. Czy to dla Was serio jest takie trudne? O SOBIE O SOBIE O SOBIE. Widocznie jestem w tym zakresie tępa i co z tego? Jaki to ma wpływ na czyjeś, prócz moich zdjęcia. Gratuluję, że Ci tato wyjaśnił, ale co ma piernik do wiatraka?

Dlaczego mam napisać "dla mnie to było mega łatwe"?

Janko, bodajże, wyszedł od tego, że techniki się można szybko nauczyć. Ja się nie zgadzam, bo mi sprawiało to spory problem. I napisałam o tym. Możecie mieć mnie za kretynkę w tym temacie, ale nic nie poradzę.
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 1.02.11 o 21:54
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Janko, bodajże, wyszedł od tego, że techniki się można szybko nauczyć. Ja się nie zgadzam, bo mi sprawiało to spory problem. I napisałam o tym. Możecie mieć mnie za kretynkę w tym temacie, ale nic nie poradzę.
    No, ale sama uogólniasz przecież. Skoro nielicznym sprawia to problem, to chyba nie może być trudne?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    W książce NG, którą miałam były rysunki. I co? Nijak nie umiałam sobie wyobrazić czemu akurat przy danej przysłonie jest mniej światła. Dla mnie była mniejsza wartość, więc mniej światła.
    Ależ to proste: przysłona - przysłania. Dużo przysłoni - ciemno, mało - jasno.

Wiesz, w czym jest błąd? W mnożeniu bytów, tworzeniu zbędnych teorii, by zrobić z tego naukę tajemną i... zarabiać na tym.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 1.02.11 o 22:00

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Jeszcze trochę i całą tajemnicę załatwicie jednym słowem- pstryk!
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

bernard74
    Gość
    Ale nie robię. Piszę O SOBIE. Czy to dla Was serio jest takie trudne? O SOBIE O SOBIE O SOBIE. Widocznie jestem w tym zakresie tępa i co z tego? Jaki to ma wpływ na czyjeś, prócz moich zdjęcia. Gratuluję, że Ci tato wyjaśnił, ale co ma piernik do wiatraka?

Dlaczego mam napisać "dla mnie to było mega łatwe"?

Napisze ci krotko bo juz dlugo jestem na roznych forach , nie by ktos pomyslal ze ze 100 lat ale chwilke sie krecilem i krece po forach i jedno ci moge powiedzic szkoda czasu na dysputy , tlumaczenia co komu sprawia trudnosc a komu latwosc - juz sie naczytalem jak mozna tyle motyli i innych robaczkow napstrykac i jakie to banalne ze owszem gdybym sfotografowal ufo to moze byly by pochwaly ale biedronke , pajaka toz to najzwyklejszy banal.

Wiele osob odeszlo od fotografii , a pierwsze kroki to byla czysta radosc wlasnie z zatrzymanych chwil , pojawili sie niestety ci co juz wszystko wiedza albo starajac sie cos tlumaczyc obludnie mowili ze oni tylko chca wzrostu poziomu i sami jeszcze nie umieja fotografowac ale nie moga patrzec na gnioty.., ja ich nazywam misjonarze ktorzy wiecej zrobili szkod niz pozytku.

Dlatego jak ktos zaczyna fotografowac odradzam mu JAKIEKOLWIEK FORA bo straci to wszystko co piekne w fotografii czyli RADOSC. !!!

Moglbym jeszcze w tym temacie sporo ale po co ?

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Ależ to proste: przysłona - przysłania. Dużo przysłoni - ciemno, mało - jasno.

Wiesz, w czym jest błąd? W mnożeniu bytów, tworzeniu zbędnych teorii, by zrobić z tego naukę tajemną i... zarabiać na tym.
    Możliwe. Mi Suchar wyjaśnił, nie pamiętam jak, ale zakumałam. I teraz to luz, zgadzam się.

Na pewno jestem w mniejszości, to nie ulega wątpliwości. Dlatego też, na dziale początkujących, jest tam takie moje pierdu pierdu o przesłonie. Dla takiej mniejszości jak ja, by pokazać, że to może być proste.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez bernard74 Zobacz posta

Dlatego jak ktos zaczyna fotografowac odradzam mu JAKIEKOLWIEK FORA bo straci to wszystko co piekne w fotografii czyli RADOSC. !!!
    Mi forum pomogło wybrać aparat. 4 lata temu, to był prosty wybór, a tutaj ludzie cokolwiek wiedzieli. Potem Suchar mi pomógł z tymi ustawieniami , a zdaje się,że K@czy namówił do focenia w RAWach. To zawdzięczam ludziom z forum.
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 1.02.11 o 22:14 Powód: Automatyczne scalenie postów
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

bernard74
    Gość
    Możliwe. Mi Suchar wyjaśnił, nie pamiętam jak, ale zakumałam. I teraz to luz, zgadzam się.

Na pewno jestem w mniejszości, to nie ulega wątpliwości. Dlatego też, na dziale początkujących, jest tam takie moje pierdu pierdu o przesłonie. Dla takiej mniejszości jak ja, by pokazać, że to może być proste.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Mi forum pomogło wybrać aparat. 4 lata temu, to był prosty wybór, a tutaj ludzie cokolwiek wiedzieli. Potem Suchar mi pomógł z tymi ustawieniami , a zdaje się,że K@czy namówił do focenia w RAWach. To zawdzięczam ludziom z forum.
    Ja poznalem na forach wspanialych ludzi , b.duzo sie dowiedzialem ale poznalem tez agresje , bezsensowne dysputy ktore nigdy nie prowadzily do rozwiazania sprawy a schodzily na prywatne zaczepki itd.

Mozna zyskac sporo ale mozna tez sporo stracic

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    ...bezsensowne dysputy ktore nigdy nie prowadzily do rozwiazania sprawy a schodzily na prywatne zaczepki itd.

Mozna zyskac sporo ale mozna tez sporo stracic
    Wystarczy mieć dystans, zarówno do komentarzy jak i misjonarzy głoszących jedynie słuszne prawdy
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    A ja przeciwnie - każdemu radzę udzielać się na forach. Nie tylko początkującym. Ja też się ciągle uczę czegoś nowego. Od dłuższego czasu w moim wątku udziela się Grizz. Czepia się moich zdjęć, wytyka błędy, krytykuje. I bardzo jestem mu za to wdzięczny. Robi to bez złośliwości, w taki sposób, że się nie obrażam. Sam co jakiś czas zachęcam, żeby walić jak w bęben w moje zdjęcia. Dzięki temu się rozwijam (tak mi się przynajmniej zdaje).

Jestem bardzo krytyczny w stosunku do moich zdjęć, mało które mi się podoba. I nie jest to żadna kokieteria. Czasem chcę wybrać jakieś zdjęcie dla kogoś znajomego na ścianę (bo mnie poprosił), grzebię w mojej galerii i załamuję ręce - wydaje mi się, że nie mam żadnych zdjęć na tyle dobrych, żeby wisiały np. u kogoś w domu na ścianie.

Siedzę na tym forum już kilka lat i uważam, że dzięki niemu zrobiłem milowy krok w moim fotografowaniu.

Technikaliów już się w zasadzie nie uczę, bo z grubsza mam wszystko opanowane. Wszystko co mi potrzeba. Wiedzę techniczną mam podstawową, praktyczną, staram się nie zaśmiecać sobie głowy bzdetami technicznymi, które nic mi nie dają przy robieniu zdjęć.

Nie wiem jakie moje obiektywy mają parametry (ile linii na milimetr wyciągają w środku kadru, ile z boku). Wiem, że są dobre (przynajmniej niektóre) bo ich używam. Nie interesuje mnie czy faveon jest gorszy od bajera i dlaczego.

Jeśli ktoś ma pokorę, jest sympatyczny i miły to jest na forum naprawdę wielu ludzi, którzy chętnie pomagają. Bezinteresownie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów