Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 124

Wątek: Loża zdrowego rozsądku

bernard74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Wystarczy mieć dystans, zarówno do komentarzy jak i misjonarzy głoszących jedynie słuszne prawdy
    To prawda , tego tez pomalu sie nauczylem i ciagle ucze.., bardzo sluszne spostrzerzenie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez bernard74 Zobacz posta
    Napisze ci krotko bo juz dlugo jestem na roznych forach , nie by ktos pomyslal ze ze 100 lat ale chwilke sie krecilem i krece po forach i jedno ci moge powiedzic szkoda czasu na dysputy , tlumaczenia co komu sprawia trudnosc a komu latwosc - juz sie naczytalem jak mozna tyle motyli i innych robaczkow napstrykac i jakie to banalne ze owszem gdybym sfotografowal ufo to moze byly by pochwaly ale biedronke , pajaka toz to najzwyklejszy banal.

Wiele osob odeszlo od fotografii , a pierwsze kroki to byla czysta radosc wlasnie z zatrzymanych chwil , pojawili sie niestety ci co juz wszystko wiedza albo starajac sie cos tlumaczyc obludnie mowili ze oni tylko chca wzrostu poziomu i sami jeszcze nie umieja fotografowac ale nie moga patrzec na gnioty.., ja ich nazywam misjonarze ktorzy wiecej zrobili szkod niz pozytku.

Dlatego jak ktos zaczyna fotografowac odradzam mu JAKIEKOLWIEK FORA bo straci to wszystko co piekne w fotografii czyli RADOSC. !!!

Moglbym jeszcze w tym temacie sporo ale po co ?

Święte słowa - radość z fotografowania

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Dlatego jak ktos zaczyna fotografowac odradzam mu JAKIEKOLWIEK FORA bo straci to wszystko co piekne w fotografii czyli RADOSC. !!!
    Że się wtrącę - nie odradzam for(ów?), gdzie są ZDJĘCIA. Oglądanie uczy, oglądanie gniotów uczy czego unikać, oglądanie dobrych fot motywuje do poprawy swoich (albo choćby wzbudza ciekawość - jak on/a to zrobił/a), oglądanie dużej ilości zdjęć na różnych forach pozwala umieścić siebie w odpowiednim miejscu między dnem a szczytem, odnalezienia siebie w pewnej kategorii/nurcie/stylu. Problem w tym niestety, że bez podstaw i pewnej wrażliwości jest to chyba niemożliwe do wykonania.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

bernard74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Że się wtrącę - nie odradzam for(ów?), gdzie są ZDJĘCIA. Oglądanie uczy, oglądanie gniotów uczy czego unikać, oglądanie dobrych fot motywuje do poprawy swoich (albo choćby wzbudza ciekawość - jak on/a to zrobił/a), oglądanie dużej ilości zdjęć na różnych forach pozwala umieścić siebie w odpowiednim miejscu między dnem a szczytem, odnalezienia siebie w pewnej kategorii/nurcie/stylu. Problem w tym niestety, że bez podstaw i pewnej wrażliwości jest to chyba niemożliwe do wykonania.
    Ja raz jeszcze powtorze - to uczenie sie na forach to sa mity , nikt elaboratow nie napisze pod moim, twoim gniotem , moze ci wprawdzie wskazac bledy i rady jak i czego unikac a reszta zalezy tylko od ciebie .., potem juz zaczyna sie stanard :

za ciemno , za jasno , krzywo , prosto , nie kolorowo , szumi , bokeh za duzy , tlo powinno byc zielone a jest czerwone , a przesun wasc te muche centymetr , za ciasno , za szeroko , malo swiatla , przepalenia , szaro , buro , i jeszcze pare i na tym sie konczy konstruktywna krytyka !!!!

Ale tez leca takie, Gniot, do kosza, , usunac , gdzie jest moderator , o Boze jaki tu slaby poziom , wypalilem/am sie co tu sie dzieje kiedys bylo lepiej , tragedia portal schodzi na psy to tez zestaw

nastepny , nie pouczaj mnie, co ty mozesz wiedziec, ty tepaku , prosze nie obrazac , kto kogo obraza ja tylko pisze o focie , ale jak to te slowa to nie obraza , alez skad itd , itp..

Tysiace bzdur , absurdow i nie wyjasnionej glupoty

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Wiesz, w czym jest błąd? W mnożeniu bytów, tworzeniu zbędnych teorii, by zrobić z tego naukę tajemną i... zarabiać na tym.
    Zauważyłem już dawno pewną prawidłowość - książki o fotografii najczęściej piszą ludzie, którzy robią słabe bądź bardzo słabe zdjęcia. Słynny Scott Kelby jest tego najlepszym przykładem. Zdjęcia, którymi ilustruje swoje książki są bardzo przeciętne. Często posiłkuje się zdjęciami nie swojego autorstwa.

Odnoszę podobne wrażenie jak Janko - autorzy książek robią z igły widły, niepotrzebnie komplikują proste sprawy. Czasem zdarzają się autorzy, którzy robią świetne zdjęcia - np. Joe McNally, autor dobrej książki o strobingu pt. "Z pamiętnika lampy błyskowej" (niech nikogo nie zniechęci debilny tytuł - książka jest naprawdę dobra). I tacy ludzie, którzy są dobrymi fotografami nie skupiają się na pierdołach (jakiś teoriach nikomu tak naprawdę niepotrzebnymi do robienia zdjęć) tylko walą kawę na ławę.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Jogi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Możliwe. Mi Suchar wyjaśnił, nie pamiętam jak, ale zakumałam. I teraz to luz, zgadzam się.

Na pewno jestem w mniejszości, to nie ulega wątpliwości. Dlatego też, na dziale początkujących, jest tam takie moje pierdu pierdu o przesłonie. Dla takiej mniejszości jak ja, by pokazać, że to może być proste.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Mi forum pomogło wybrać aparat. 4 lata temu, to był prosty wybór, a tutaj ludzie cokolwiek wiedzieli. Potem Suchar mi pomógł z tymi ustawieniami , a zdaje się,że K@czy namówił do focenia w RAWach. To zawdzięczam ludziom z forum.
    Jak ktoś jest samoukiem jak ja czy Ty, to często zdarza się że coś mu umknie i ciągnie się to za nim czasem bardzo długo.
    Ja na ten przykład w photoshopie bawię się od chyba 14 lat jeśli nie dłużej, w tym od kilku lat zawodowo i wyobraźcie sobie jak się zdziwiłem jak szefowa w byłej pracy uświadomiła mi że spacją aktywuje się w tym programie łapkę do przesuwania obszaru roboczego! Zawsze przez te wszystkie lata używałem nawigatora do tego, a śmigam skrótami itd. myślałem że jej gały wyjdą . Opanowanie tego jednego banału przyspieszyło moją pracę chyba dwukrotnie...
    I co? I nic, jak ktoś się czegoś uczy sam to zawsze coś przeoczy zresztą nawet jeśli jest to formalna nauka wg jakiejś metodyki może mu się takie coś przytrafić bo nie jesteśmy alfą i omegą, co najwyżej alfą i betą
    A ja bym w życiu takich fotek nie zdjełał jak Ty bo cierpliwość trzeba mieć od groma nie mówiąc już o umiejętnościach.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Technikaliów już się w zasadzie nie uczę, bo z grubsza mam wszystko opanowane.
    W zasadzie to "średnio inteligenty osobnik w trzy tygodnie może opanować podstawowe techniki zdjęciowe."
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ja raz jeszcze powtorze - to uczenie sie na forach to sa mity , nikt elaboratow nie napisze pod moim, twoim gniotem , moze ci wprawdzie wskazac bledy i rady jak i czego unikac a reszta zalezy tylko od ciebie .., potem juz zaczyna sie stanard :

za ciemno , za jasno , krzywo , prosto , nie kolorowo , szumi , bokeh za duzy , tlo powinno byc zielone a jest czerwone , a przesun wasc te muche centymetr , za ciasno , za szeroko , malo swiatla , przepalenia , szaro , buro , i jeszcze pare i na tym sie konczy konstruktywna krytyka !!!!

Ale tez leca takie, Gniot, do kosza, , usunac , gdzie jest moderator , o Boze jaki tu slaby poziom , wypalilem/am sie co tu sie dzieje kiedys bylo lepiej , tragedia portal schodzi na psy to tez zestaw

nastepny , nie pouczaj mnie, co ty mozesz wiedziec, ty tepaku , prosze nie obrazac , kto kogo obraza ja tylko pisze o focie , ale jak to te slowa to nie obraza , alez skad itd , itp..

Ależ ja się zgadzam, choć nie po całości - czasem nie zauważa się własnych błędów, po prostu. Mnie chodzi o fotografie a nie to co pod nimi wypisują
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

To po co tu w takim razie siedzisz jeśli jest tak źle? Czasem zdarzają się wojenki, ale poziom dyskusji na forum Olka jest i tak wysoki w porównaniu do innych miejsc w sieci.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

bernard74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Ależ ja się zgadzam, choć nie po całości - czasem nie zauważa się własnych błędów, po prostu. Mnie chodzi o fotografie a nie to co pod nimi wypisują
    Jak kazdemu , mnie tez ale najbardziej jednak cenie sobie poznanych ludzi to chyba najceniejsza rzecz jaka dala mi fotografia !!!
    Ostatnio edytowane przez bernard74 ; 1.02.11 o 22:54 Powód: Automatyczne scalenie postów

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów