Strona 20 z 103 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 1021

Wątek: Olympus XZ-1 F1,8-2,5

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Jeśli masz czas na lukanie na histogram to wiadomo. Ale w reporterce często tego czasu nie ma. Wtedy punktowy pomiar (przy trudnych scenach) jest wybawieniem. To samo przy foceniu analogiem, gdzie histogramu niet.
    A ja się tak przyzwyczaiłem do histogramu, że mi bez niego źle. A blokowanie jest właśnie po to, żeby było szybko. Zauważmy, że prawie regułą jest, iż przesuwanie aparatu po osi pionowej daje efekt jak korekta ekspozycji (zwykle wyżej jest jaśniej), a jest nieporównywalnie szybsze. Dlatego ael jest mi tak przydatny, bo wprowadzanie korekty niewygodnym kółkiem pena kiepsko się sprawdza, a poza tym pozostaje zapamiętane na następne zdjęcie.
    Tak w ogóle przydałby się tryb resetowania ustawień do domyślnych wartości - tu się Canon G kłania, Olek ma customy, ale wymagają przejścia przez menu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Aha, Karolu, imienniku moj drogi: czy shutter lag w tym malenstwie jest odczuwalny? Pamietam, jak mnie dobijalo opoznienie w E-P1, gdy lazilem z nim po Zamosciu, wrrr...
    Hmmm, głupio się przyznać, nie wiem. Ja na lag nie zwróciłem uwagi, więc nie przeszkadzał mi w żaden sposób. Z tym, że fotografowałem statyczne obiekty, gdzie to by i tak nie przeszkadzało. Poza tym dla mnie shutter lag nie był problem nawet w starych Olkach C-XXXX. Niech się więc ktoś mądrzejszy w temacie wypowie.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Wg. mnie przyczyną szuterlaga w E p1 w jest wolny AF. Stanowczo za wolny jak dla mnie na ulice.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Wg. mnie przyczyną szuterlaga w E p1 w jest wolny AF. Stanowczo za wolny jak dla mnie na ulice.
    A nie może to być spowodowane np. przeliczaniem ustawień?? W moim E-520 też czasem wydaje mi się, że migawka jest opóźniona w stosunku do AF - nieraz usłyszę piknięcie AF ale po wciśnięciu spustu aparat chwilę czeka na wyzwolenie migawki. Mój drugi aparat (K-7) pracuje wyraźnie szybciej.

Czytam ten wątek bo też jestem zainteresowany tym kompaktem i min. ciekawi mnie czy występuje to opóźnienie.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Następna istotna rzecz, zamiast ''art-kiczów'' - zrobić definicję zakresu af. Ograniczony do 3m-nieskończoność, pracowałby trzy razy szybciej.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrowiec Św.
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Taka mała konkluzja. Jak Olek będzie sobie dalej pogrywał z dostępnością XZ-1 to rzeczywiście może utonąć. Utonąć pod presją nowego kompaktu Nikosia, zapewne "bitego" jak ciepłe bułeczki i sprzedającego się szybciej niż nurt nie jednej rzeki, ze światłem 1.8 o ogniskowych 22-100mm. To wszystko już na konferencjach 9 lutego...
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Przecież dopiero co była premiera tego kompaktu. Kiedyś po premierze czekało się nawet parę miesięcy na sprzęt, a tutaj niektórzy już go mają, pomimo upływu zaledwie trzech tygodni. Jeśli Nikon cokolwiek zaprezentuje i zdoła wypuścić to na rynek do końca zimy, to będzie cud.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kolejny poważny test kompakcika Xz-1 na francuskim sajcie Focus Numerique. Jetpegi nawet dobre na ISO 400, dalej gorzej, ale RAWy to miód...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    A prawdziwa sprzedaż tego małego cudeńka ma ruszyć dopiero 18 lutego na świecie...
    Ostatnio edytowane przez merti ; 31.01.11 o 19:38 Powód: Automatyczne scalenie postów
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów