To prawda, ale przy rozdzielczości jaką daje E-PL1 z ob. 1.7/20, mogę spokojnie "wyciąć" dużo mniejszy kadr, uzyskując odpowiednik (upraszczam trochę sprawę) większej ogniskowej.
Ale to co piszesz tylko potwierdza to co napisałem wcześniej, że jednak warto się zastanowić nad plusami i minusami i że XZ-1 nie musi wcale stać na straconej pozycji i dla wielu osób może być lepszym wyborem.
pozdrawiam
hmmm 84x12/112= 9MP na eplu z KITem vs 10MP na 2x jaśniejszym XZ-1, zatem albo coś źle policzyłem,
albo przy ew. kadrowaniu E-PL2 do odpowiednika 112mm mamy o 1MP mniej niż przy XZ-1 na końcu.
Wycinanie z 20mm panasa (40mm) do 112mm... Uważasz że w około 4MP z naleśnika panasa będziesz miał porównywalną ilość szczegółów z na XZ-1 na 10MP![]()
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 13.01.11 o 14:47
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
takie mnożenie nie ma sensu, bo faktyczna rozdzielczość ma niewiele wspólnego z liczbą megapikseli, gdybyś już tak chciał mnożyć musiałbyś wziąść za podstawę co najwyżej 5 - 6 mpix bo więcej nie sądzę żeby wyciągnął kompakt .
no i jak wyżej - sądzę że jesteśmy po tej samej stronie, więc nie bardzo rozumiem po co tak drążysz temat
pozdrawiam
Nie do końca tak. Jak się przeliczy obiektyw XZ-1 na m4/3, to wychodzi prawie dokładnie kit (14-56/4-5,6 vs 14-42/3,5-5,6). Jaśniejszy obiektyw XZ-1 umożliwi stosowanie ISO o 2 EV niższe niż w m4/3 i zdjęcia bedą nie do odróznienia. Szkoda tylko, że min. ISO jest równe 100. Jeśli obiektyw jest ok., to XZ-1 jest równorzędnym przeciwnikiem dla m4/3 z kitem.
dopisałeś
nie wiem czy będzie miał "porównywalną" bo to będzie można ocenić miarodajnie dopiero mając w ręku oba aparaty.
Chodziło mi bardziej o to, że mając obiektyw, który potrafi niemal w całości wykorzystać możliwości 12 mpix, można spokojnie wyciąć z niego nawet 3/4 obrazu (zostawić 3 mpix) a i tak wyjdzie zdjęcie z którego można zrobić wysokiej jakości odbitkę nawet formatu A3, poniżej mały przykładzik wycięty z oryginalnego kadru na szybko.
Moje porównanie do zestawu obiektywów jest oczywiście niedoskonałe, ponieważ w mikro 4/3 nie ma póki co zestawu który dałby idealnie zakres 28 - 122 mm i jasność 1.7 - 2.5 - i pewnie prędko nie będzie. Można to tylko porównywać z tym co jest, i taka właśnie była sens mojej wypowiedzi, aby wszystko rozważyć za i przeciw, bo XZ-1 wcale nie musi być gorszy a wręcz lepszy dla wielu osób.
Widzieliście już sample na Optycznych?
http://www.optyczne.pl/3649-nowo%C5%...5%82adowe.html
Jest lepiej niż się spodziewałem. Czekam na dostępność RAWów, żeby sobie po swojemu wywołać i odszumić bez ciapek
Naszła mnie taka myśl: skoro tutaj dało się aż tak wypucować wysokie ISO, to jednak PENy i E-5 szumią jakby zbyt mocno![]()
Ostatnio edytowane przez Dar-i-jush ; 13.01.11 o 19:53
Po prostu killer kita z m4/3.
ja myślę ze testują po prostu nowe algorytmy .
I nowy Profesjonalny Pen nas oczaruje jakoscią obrazu .
Mam na niego ochotę.
Zdjęcia są po prostu super.
pozdrawiam
e420 ZD 14-42mm,ZD14-45, ZD 40-150mm, ZD 70-300
Helios,Porst 50 1.7
http://www.forum.spotter.pl/photoplog/index.php?u=2912
Gnioty Kristofa http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74004
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb