Strona 10 z 103 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 1021

Wątek: Olympus XZ-1 F1,8-2,5

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    z drugiej strony, żeby mieć zestaw dający takie możliwości jak XZ-1 trzeba mieć zestaw co najmniej EPL1 + kit + Lumix 20mm/f1.7.
    W ten sposób i tak w eplu kończysz na ekw. ogniskowej 84mm przy f/5,6; a nie 112mm i F/2,5
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    To prawda, ale przy rozdzielczości jaką daje E-PL1 z ob. 1.7/20, mogę spokojnie "wyciąć" dużo mniejszy kadr, uzyskując odpowiednik (upraszczam trochę sprawę) większej ogniskowej.

Ale to co piszesz tylko potwierdza to co napisałem wcześniej, że jednak warto się zastanowić nad plusami i minusami i że XZ-1 nie musi wcale stać na straconej pozycji i dla wielu osób może być lepszym wyborem.
    pozdrawiam

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    To prawda, ale przy rozdzielczości jaką daje E-PL1 z ob. 1.7/20, mogę spokojnie "wyciąć" dużo mniejszy kadr, uzyskując odpowiednik (upraszczam trochę sprawę) większej ogniskowej.
    hmmm 84x12/112= 9MP na eplu z KITem vs 10MP na 2x jaśniejszym XZ-1, zatem albo coś źle policzyłem,
    albo przy ew. kadrowaniu E-PL2 do odpowiednika 112mm mamy o 1MP mniej niż przy XZ-1 na końcu.

Wycinanie z 20mm panasa (40mm) do 112mm... Uważasz że w około 4MP z naleśnika panasa będziesz miał porównywalną ilość szczegółów z na XZ-1 na 10MP
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 13.01.11 o 14:47
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    takie mnożenie nie ma sensu, bo faktyczna rozdzielczość ma niewiele wspólnego z liczbą megapikseli, gdybyś już tak chciał mnożyć musiałbyś wziąść za podstawę co najwyżej 5 - 6 mpix bo więcej nie sądzę żeby wyciągnął kompakt .
    no i jak wyżej - sądzę że jesteśmy po tej samej stronie, więc nie bardzo rozumiem po co tak drążysz temat
    pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    ...
    z jednej strony nie ma szans aby pod względem szczegółowości i jakości zdjęć normalne aparaty cyfrowe dogoniły bezlusterkowce, jeśli nawet okaże się że XZ-1 ma jakiś super wydajny algorytm usuwania szumu, to będzie to kosztem bardzo dużej utraty szczegółów.

z drugiej strony, żeby mieć zestaw dający takie możliwości jak XZ-1 trzeba mieć zestaw co najmniej EPL1 + kit + Lumix 20mm/f1.7. A ten dodatkowy obiektyw to dodatkowy co najmniej 1000 zł (ja na alegro kupiłem za 1099 zł). XZ-1 da takie możliwości fotograficzne sam jeden...
    Nie do końca tak. Jak się przeliczy obiektyw XZ-1 na m4/3, to wychodzi prawie dokładnie kit (14-56/4-5,6 vs 14-42/3,5-5,6). Jaśniejszy obiektyw XZ-1 umożliwi stosowanie ISO o 2 EV niższe niż w m4/3 i zdjęcia bedą nie do odróznienia. Szkoda tylko, że min. ISO jest równe 100. Jeśli obiektyw jest ok., to XZ-1 jest równorzędnym przeciwnikiem dla m4/3 z kitem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Wycinanie z 20mm panasa (40mm) do 112mm... Uważasz że w około 4MP z naleśnika panasa będziesz miał porównywalną ilość szczegółów z na XZ-1 na 10MP
    dopisałeś
    nie wiem czy będzie miał "porównywalną" bo to będzie można ocenić miarodajnie dopiero mając w ręku oba aparaty.
    Chodziło mi bardziej o to, że mając obiektyw, który potrafi niemal w całości wykorzystać możliwości 12 mpix, można spokojnie wyciąć z niego nawet 3/4 obrazu (zostawić 3 mpix) a i tak wyjdzie zdjęcie z którego można zrobić wysokiej jakości odbitkę nawet formatu A3, poniżej mały przykładzik wycięty z oryginalnego kadru na szybko.

Moje porównanie do zestawu obiektywów jest oczywiście niedoskonałe, ponieważ w mikro 4/3 nie ma póki co zestawu który dałby idealnie zakres 28 - 122 mm i jasność 1.7 - 2.5 - i pewnie prędko nie będzie. Można to tylko porównywać z tym co jest, i taka właśnie była sens mojej wypowiedzi, aby wszystko rozważyć za i przeciw, bo XZ-1 wcale nie musi być gorszy a wręcz lepszy dla wielu osób.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1011821.jpg
Wyświetleń:	156
Rozmiar:	499,8 KB
ID:	42200  

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Widzieliście już sample na Optycznych?
    http://www.optyczne.pl/3649-nowo%C5%...5%82adowe.html

Jest lepiej niż się spodziewałem. Czekam na dostępność RAWów, żeby sobie po swojemu wywołać i odszumić bez ciapek

Naszła mnie taka myśl: skoro tutaj dało się aż tak wypucować wysokie ISO, to jednak PENy i E-5 szumią jakby zbyt mocno
    Ostatnio edytowane przez Dar-i-jush ; 13.01.11 o 19:53

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Po prostu killer kita z m4/3.

| OlyJedi Awatar kristof1979
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    ja myślę ze testują po prostu nowe algorytmy .
    I nowy Profesjonalny Pen nas oczaruje jakoscią obrazu .
    Mam na niego ochotę .
    Zdjęcia są po prostu super.
    pozdrawiam
    e420 ZD 14-42mm,ZD14-45, ZD 40-150mm, ZD 70-300
    Helios,Porst 50 1.7
    http://www.forum.spotter.pl/photoplog/index.php?u=2912
    Gnioty Kristofa http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74004

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ...mając obiektyw, który potrafi niemal w całości wykorzystać możliwości 12 mpix, można spokojnie wyciąć z niego nawet 3/4 obrazu (zostawić 3 mpix) a i tak wyjdzie zdjęcie z którego można zrobić wysokiej jakości odbitkę nawet formatu A3...
    Bez przesady.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów