Noo właśnie! Przecież w zamyśle to nie jest taki zwykły "idioten-kamera"! Mnie by tam wystarczyła możliwość programowania tych klawiszy kierunkowych, np. ISO albo AEL/AFL zamiast "krokusa" itd (biedronka mi chyba nie ucieknie, zanim przełączę na makro z poziomu menu)? Zdaję sobie sprawę, że trudno wcisnąć dodatkowe guziczki na tak małą obudowę. Ale w XZ-2 mogliby np. guzik dedykowany do filmowania wrzucić na środek kółka nastawczego trybów (tj. w Pentaxie K-7), a na tylnej ściance zastąpić go guzikiem Fn. A tak d..pa!
Pozdrawiam
"There's no such thing as free titties"
Blokada ekspozycji ma sens przy pomiarze punktowym. Przy matrycowym lepiej mieć pod ręką kompensację ekspozycji.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Przy pracy na histogram to już w ogóle bez sensu. W kompakcie jest on widoczny na żywo i w każdej chwili można ustawić korektę ekspozycji tak, żeby było do prawej...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ja AEL nie używam, chyba że robię panoramy (nie mam karty xd, a na M z lenistwa nie przełączam). Jeżeli da się ustawić jak w E, co się "blokuje" po naciśnięciu spustu do połowy, a co po wciśnięciu do końca, to problemu nie widzę. Jeżeli się nie da - trzeba się nauczyć z tym żyć. Histogram na żywo i korekta ekspozycji powinny załatwić sprawę.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Otoz to - przy przekadrowywaniu blokada ekspozycji jak najbrardziej sie przydaje. Przynajmniej w moim przypadku. Drobna korekta do FW tej puszki nie zaszkodzilaby, prawda (na zasadzie, nie chcesz AELa, zastaw domyslnie na "kwiatku"). Jak juz napisalem, tam jest malo miejsca na dodatkowe klawisze, wiec mozna by bylo poszukac gdzie indziej.
Aha, Karolu, imienniku moj drogi: czy shutter lag w tym malenstwie jest odczuwalny? Pamietam, jak mnie dobijalo opoznienie w E-P1, gdy lazilem z nim po Zamosciu, wrrr...
Cheers
"There's no such thing as free titties"
Zgadzam się w 100 proc. Najlepiej mieć pod przyciskiem AEL zaprogramowane zapamiętywanie pomiaru punktowego. Na co dzień używam matrycowego, ale jeśli scena jest za trudna do takiego pomiaru to wciskam AEL z punktowym.
Miałem tak w E500, teraz w D200 nie wiem jak to cholerstwo ustawić.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jeśli masz czas na lukanie na histogram to wiadomo. Ale w reporterce często tego czasu nie ma. Wtedy punktowy pomiar (przy trudnych scenach) jest wybawieniem. To samo przy foceniu analogiem, gdzie histogramu niet.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 30.01.11 o 16:29 Powód: Automatyczne scalenie postów