Strona 19 z 103 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 1021

Wątek: Olympus XZ-1 F1,8-2,5

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Nie wiem który byłem ale też czekam
    Mysle, ze w poniedzialek nastapi "fala" wysylek.... Czekajcie , a bedzie wam dane
    Olympus E-420 + ZD 25mm (kieszonkowy potffór) na poważnie , Nikon D7000, Nikon D600 + pokaźne stadko słoików do zabawy

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Hmm, a ja drugi byłem z zamówieniem i jeszcze nic...

też już nie mogę się doczekać nowej zabawki

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Mógłby ktoś kiedyś w końcu zrobić aparat nie dla lamerów i profi-sucharów foto...
    Albo choć ofiarować edytor do ''samemu se''.
    Noo właśnie! Przecież w zamyśle to nie jest taki zwykły "idioten-kamera"! Mnie by tam wystarczyła możliwość programowania tych klawiszy kierunkowych, np. ISO albo AEL/AFL zamiast "krokusa" itd (biedronka mi chyba nie ucieknie, zanim przełączę na makro z poziomu menu)? Zdaję sobie sprawę, że trudno wcisnąć dodatkowe guziczki na tak małą obudowę. Ale w XZ-2 mogliby np. guzik dedykowany do filmowania wrzucić na środek kółka nastawczego trybów (tj. w Pentaxie K-7), a na tylnej ściance zastąpić go guzikiem Fn. A tak d..pa!

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Oświećcie mnie proszę - jest jakaś możliwość zastosowania AEL podczas fotografowania w trybie A? Da się to gdzieś na zewnętrzny przycisk wrzucić?
    Karolu, a czy nie lepiej i wygodniej użyć trybu M celem blokady ekspozycji? Pytam, bo dla mnie z kolei AEL mógłby nie istnieć... Jak się nie da drzwiami, to trzeba oknem
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Blokada ekspozycji ma sens przy pomiarze punktowym. Przy matrycowym lepiej mieć pod ręką kompensację ekspozycji.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Blokada ekspozycji ma sens przy pomiarze punktowym. Przy matrycowym lepiej mieć pod ręką kompensację ekspozycji.
    Nie zgodziłbym się. Przy pracy na histogram - matrycowy - blokada - dokadrowanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Przy pracy na histogram to już w ogóle bez sensu. W kompakcie jest on widoczny na żywo i w każdej chwili można ustawić korektę ekspozycji tak, żeby było do prawej...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ja AEL nie używam, chyba że robię panoramy (nie mam karty xd, a na M z lenistwa nie przełączam ). Jeżeli da się ustawić jak w E, co się "blokuje" po naciśnięciu spustu do połowy, a co po wciśnięciu do końca, to problemu nie widzę. Jeżeli się nie da - trzeba się nauczyć z tym żyć. Histogram na żywo i korekta ekspozycji powinny załatwić sprawę.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Nie zgodziłbym się. Przy pracy na histogram - matrycowy - blokada - dokadrowanie.
    Otoz to - przy przekadrowywaniu blokada ekspozycji jak najbrardziej sie przydaje. Przynajmniej w moim przypadku. Drobna korekta do FW tej puszki nie zaszkodzilaby, prawda (na zasadzie, nie chcesz AELa, zastaw domyslnie na "kwiatku"). Jak juz napisalem, tam jest malo miejsca na dodatkowe klawisze, wiec mozna by bylo poszukac gdzie indziej.
    Aha, Karolu, imienniku moj drogi: czy shutter lag w tym malenstwie jest odczuwalny? Pamietam, jak mnie dobijalo opoznienie w E-P1, gdy lazilem z nim po Zamosciu, wrrr...

Cheers
    "There's no such thing as free titties"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zgadzam się w 100 proc. Najlepiej mieć pod przyciskiem AEL zaprogramowane zapamiętywanie pomiaru punktowego. Na co dzień używam matrycowego, ale jeśli scena jest za trudna do takiego pomiaru to wciskam AEL z punktowym.

Miałem tak w E500, teraz w D200 nie wiem jak to cholerstwo ustawić.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Jeśli masz czas na lukanie na histogram to wiadomo. Ale w reporterce często tego czasu nie ma. Wtedy punktowy pomiar (przy trudnych scenach) jest wybawieniem. To samo przy foceniu analogiem, gdzie histogramu niet.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 30.01.11 o 16:29 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów