Strona 9 z 103 PierwszyPierwszy ... 78910111959 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 1021

Wątek: Olympus XZ-1 F1,8-2,5

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    ale czy naprawdę lepszy od LX5 i o to porównanie spytałem.
    To się okaże np jak pojawią się testy ZX-1 i będzie można je porównać z testami LX5.

gdybanie on
    Ale zarówno Panasonic (wspierane przez Leica) jaki i Olympus wiedzą jak obiektywy się robi, więc nie spodziewam się różnic. Nawet jeśli szkło Olka byłoby gorsze optycznie, to dzięki swojej większej jasności, nadrobi to możliwością użycia nieco mniejszego ISO w tych samych warunkach oświetleniowych.

Jeśli szkło LX5 = szkło ZX-1 to jakość obrazka z ZX-1 w porównaniu do LX5 może być lepsza do 1eV.
    gdybanie off

Wg. mnie LX5 w zakresie ISO 400 - 800 i więcej produkuje b. kiepskie jpegi - koniecznie trzeba obrabiać RAWy. Jeśli Olek ZX-1 da lepsze jpegi to dla mnie też to będzie duży plus dla Olka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Musze przyznac, ze strasznie "najaralem" sie na ten aparat. Jednakze po analizie dostepnych juz w necie opini i sampli zrewidowalem swoje pragnienie.... Wybieram jednak E-PL2. Jednak niewielkie roznice w wymiarach, a ogromne w mozliwosci rozbudowy i jakosci fotek przewazyly. Niemniej uwazam, ze X-sik, jest swietny i wart rozwazenia. Pozdroffka
    Olympus E-420 + ZD 25mm (kieszonkowy potffór) na poważnie , Nikon D7000, Nikon D600 + pokaźne stadko słoików do zabawy

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez enem Zobacz posta
    Musze przyznac, ze strasznie "najaralem" sie na ten aparat. Jednakze po analizie dostepnych juz w necie opini i sampli zrewidowalem swoje pragnienie.... Wybieram jednak E-PL2. Jednak niewielkie roznice w wymiarach, a ogromne w mozliwosci rozbudowy i jakosci fotek przewazyly. Niemniej uwazam, ze X-sik, jest swietny i wart rozwazenia. Pozdroffka
    ja się cały czas zastanawiam E-PL2 czy XZ ? może na zlocie w Wawie jakiś dobry cennik dla "testerów" z forum wynegocjują? byle by wszystkiego na "przelew" nie robili bo nad ranem negocjacje z VIP OLY PL mogą się nagle i niespodziewanie zakończyć

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Iwo, sorry, a czego ty się spodziewasz po obiektywie ZX-1? Że dzięki niemu ZX-1 będzie produkował obrazek jak E-5 z Zuiko 35-100 na ISO 200?

PS
    A z resztą Sony TX-9 i tak jest lepszy, a TX-100 nie dość, że lepszy to jeszcze mniejszy.
    Sony TX, to zupełnie inna klasa aparatów - torebkowe, z uproszczoną obsługą, z obiektywami o bardzo krótkich tubusach, o specjalnej dostosowanej do cienkiego korpusu konstrukcji, aparaty do łatwego fotografowania.
    Sądzę, że firma Sony nie miała w przypadku serii TX ani możliwości (aparat musi być cienki, a obiektyw w pozycji roboczej nie może wystawać poza obrys korpusu), ani ambicji dorównania jakością obiektywu zaawansowanym kompaktom, szczególnie takim, jak XZ-1, który został wyposażony w obiektyw, (przypuszczam) o klasę do 1,5 lepszy od TX 9, czyli pod względem jasności, rozdzielczości w całym zakresie przysłon, równomierności (płaskości) rozkładu rozdzielczości w kadrze, aberracji, winietowania, itd.

Co nie przeszkadza twierdzić, że jak na miniaturową klasę aparatu, to obiektywy Sony TX są świetne.
    Brutalnie mówiąc - świetne w stosunku do wymagań dla danej klasy aparatu może oznaczać - "do d..y" w innej klasie.

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    enem, widzę Twoją stopkę, więc wyrażę swoją subiektywną opinię (tym bardziej, że też mam lustrzankę).

Jeśli ktoś nie ma aparatu, który pozwala na robienie zdjęć dobrej jakości, to przy zastanawianiu się nad PEN vs. ZX-1 poleciłbym PEN.

Natomiast ja, jako użytkownik lustrzanki, wybrałem zaawansowany kompakt LX5. I po zakupie i kilku tygodniach użytkowania potwierdzam słuszność wyboru. Jednak ZX-1 (LX5) jest na tyle mały, że jest bardziej wszędzie zabierany. Po drugie jakbym kupił PEN'a to musiałbym dublować niepotrzebnie obiektywy, a tak jak chcę zrobić fotki dobrej jakości to zabieram lustrzankę. Podejrzewam, że kit PENa to byłoby za mało, a z kolei jakbym robił PENem i 40-150 czy 9-18 to żałowałbym, że mimo wszystko nie zabrałem 35-100 czy 7-14.

Niestety lustrzanki nie mogę się pozbyć, bo czasami jest nie do zastąpienia przez PEN'a. Jakbym focił wyłącznie dla własnej przyjemności, to po pojawieniu się ostatnio zapowiadanych szkieł przez Panasonic'a, miałbym pole do skompletowania sprzętu.

TJ, myślałem, że każdy wyczuje ironię w tym co napisałem o TX-9 i TX-100 ....
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 12.01.11 o 15:15

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cennik na 2011 do poprania
    http://partner.olympus.pl/pobierz_cennik.html

cena:1999
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    enem, widzę Twoją stopkę, więc wyrażę swoją subiektywną opinię (tym bardziej, że też mam lustrzankę).

Jeśli ktoś nie ma aparatu, który pozwala na robienie zdjęć dobrej jakości, to przy zastanawianiu się nad PEN vs. ZX-1 poleciłbym PEN.

Natomiast ja, jako użytkownik lustrzanki, wybrałem zaawansowany kompakt LX5. I po zakupie i kilku tygodniach użytkowania potwierdzam słuszność wyboru. Jednak ZX-1 (LX5) jest na tyle mały, że jest bardziej wszędzie zabierany. Po drugie jakbym kupił PEN'a to musiałbym dublować niepotrzebnie obiektywy, a tak jak chcę zrobić fotki dobrej jakości to zabieram lustrzankę. Podejrzewam, że kit PENa to byłoby za mało, a z kolei jakbym robił PENem i 40-150 czy 9-18 to żałowałbym, że mimo wszystko nie zabrałem 35-100 czy 7-14.

Niestety lustrzanki nie mogę się pozbyć, bo czasami jest nie do zastąpienia przez PEN'a. Jakbym focił wyłącznie dla własnej przyjemności, to po pojawieniu się ostatnio zapowiadanych szkieł przez Panasonic'a, miałbym pole do skompletowania sprzętu.

Wlasciwie czuje i mysle dokladnie to co Ty.... Dlatego z poczatku optowalem za ZX-1, jako uzupelnienie "gratow". Teraz zastanawiam sie nad pozbyciem lustrzanki i calkowitym przejsciem na m43. Na poczatek zgarne PENa i bede obserwowal tendencje i moje odczucia co do uzytecznosci tegoz. Nowa E-5 jest dla mnie za droga, za ciezka, za wielka...... Czekam tez na PENa w wersji PRO, moze wtedy nasza dylematy przestana miec znaczenie. Czego wszystkim z Nowym Rokiem zycze
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez snuffi Zobacz posta
    Cennik na 2011 do poprania
    http://partner.olympus.pl/pobierz_cennik.html

cena:1999
    Swoja droga, to ten oficjalny cennik to jakis @$%^&* jest chyba.... Dobrze, ze jest jeszcze cena rynkowa......
    Ostatnio edytowane przez enem ; 12.01.11 o 19:20 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Olympus E-420 + ZD 25mm (kieszonkowy potffór) na poważnie , Nikon D7000, Nikon D600 + pokaźne stadko słoików do zabawy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Takich "każdych" jest na forum moze 51, może nawet 80 %, ja należę do dopełnienia zbioru "każdych", potrzebującego jakiejś chociaż drobnej wskazówki, aluzji, napomknienia, że autor tak naprawde to się zna, tylko postanowił sobie zakpić.
    Po prostu żarty mają to do siebie, że bardzo trudno się implementują w tekst podawany żargonem technicznym, jakoś tak się zlewają z otoczeniem. EOT.

Pzdr, TJ

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    • foty 4:3, 3:2, 16:9, 1:1
    Ciekawe, czy na modłę Olka, czy Panasonica? (Panas jest sprytny z ta matryca ,,z zapasem'').

• port na VF-2 wizjer zewnętrzny, SEMA-1 mikrofon lub czułki makro MAL-1 LED
    Hehe, Kiedys bylo: ,,podwoilem wartosc mojego Malucha -- zatankowalem do pelna''.

Na dzis to bedzie: ,,podwoilem wartosc mojego kompakta -- dokupilem mu wizjer i adapter do mikrofonu''

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    Jako posiadacz E-PL1 mogę powiedzieć wszystkim zastanawiającym się nad alternatywą E-PL1/2 czy XZ-1 tyle:

z jednej strony nie ma szans aby pod względem szczegółowości i jakości zdjęć normalne aparaty cyfrowe dogoniły bezlusterkowce, jeśli nawet okaże się że XZ-1 ma jakiś super wydajny algorytm usuwania szumu, to będzie to kosztem bardzo dużej utraty szczegółów.

z drugiej strony, żeby mieć zestaw dający takie możliwości jak XZ-1 trzeba mieć zestaw co najmniej EPL1 + kit + Lumix 20mm/f1.7. A ten dodatkowy obiektyw to dodatkowy co najmniej 1000 zł (ja na alegro kupiłem za 1099 zł). XZ-1 da takie możliwości fotograficzne sam jeden z cenie powiedzmy ok 1500 zł bo pewnie za tyle będzie go można kupić już około maja znając życie, do tego z większą wygodą bo jest mniejszy i nie trzeba będzie zmieniać obiektywów. Do tego, ma lepszy wyświetlacz i wiele wskazuje na to że lepszy autofokus w ciemnościach (dobry, jasny obiektyw + dioda wspomagająca).

ja takiego wyboru nie miałem bo XZ-1 po prostu nie było wtedy, a i teraz go nie mam bo po prostu zainwestowałem w obiektywy - zresztą zadowolony jestem z zestawu który mam. Ale kto ma wybór, niech dokładnie przemyśli, bo jest co.
    pozdrawiam
    Tomek

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów