Dlatego właśnie nie daje się dźwięku wyłączyć, by jacyś ludzie nie mogli robić zdjęć nie zauważeni.
Przynajmniej w przypadku telefonów tak jest, bo są małe.
W kompaktach zaś można przecież wyłączyć przeważnie dźwięk.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Wydaje mi się, że nie o rozmiar chodzi, a o zastosowanie. Jak ktoś celuje w Ciebie telefonem, to nie wiesz, czy pyka w gierkę, czy filmuje jak dłubiesz w nosie. Do tego jesteśmy znieczuleni na wszechobecne telefony i nie zwracamy uwagi. Jak ktoś celuje aparatem, to wiadomo po co.
Nie ciągnąć offtopu, ponowię pytanie: jakie są wady elektronicznej migawki oprócz wspomnianego bloomingu?
W każdej posiadanej dotąd przeze mnie komórce można było wyłączyć "dźwięk migawki" (np. Nokia E51, SonyEricsson C902) -- wystarczy po prostu wyciszyć telefon przed włączeniem aparatu.
Praktycznie bezgłośnym aparatem jest np. Sigma DP1, dobywa się z niej takie bardzo ale to bardzo ciche syknięcie (aczkolwiek faktem jest, że aparat ten ma migawko-przysłonę, coś na wzór migawki centralnej).
pozdrawiam, Olgierd
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Jeszcze nie zdążyłem się nacieszyć E-PL1 a już 16 listopada br. mamy zobaczyć E-PL1s.
Różnica w stosunku do classica to... nowy kit lens - BRAVO Oly, jeśli to będzie szaleć tak jak 14-150 to jest szansa na utarcie/pstryczek w nosa "wszystkim obserwującym" m/43; patrz np. canon-board.
B. dobry ruch.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Źródło?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 12.11.10 o 12:41
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb