Strona 38 z 41 PierwszyPierwszy ... 283637383940 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 405

Wątek: Pierwszy ślub/wesele - dylemat.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    1. Jaki pomiar światła stosujecie z lekkim dopaleniem lampą, by dobrzenaświetlić pierwszy i drugi plan (mowie o iso 1600, inne zawiłości natury podstawowej mam opanowane także proszę o odpowiedź na pytanie)?

- manual

2. Na co w sposób szczególny zwrócić uwagę podczas rozmowy z młodymi na spotkaniu przed ślubem ?

- spytaj jakie maja oczekiwania, co im się podoba, a co nie,
    - zwróć uwagę na twarz/figurę młodych - będziesz wiedział jakich kadrów unikać,
    - spytaj czy są na ślubie/weselu osoby dla nich szczególne, którym musisz zrobić więcej zdjęć,
    - zanotuj dokładnie godziny i miejsca gdzie masz być z aparatem,
    - zerknij na poradnik Jacka Radunca, który może i Tobie i Młodym pomóc - http://www.radunc.pl/?page_id=716

4. Stosujecie jakieś kruczki, chłyty w rozmowach z księdzem przed mszą (nie mowie o przedstawianiu ukończenia kursu liturgicznego!), które rozmiekczają nieco i pomagają we współpracy?

- grzecznie się przywitać,
    - spytać o pozwolenie na fotografowanie,
    - spytać o uwagi i zalecenie jakie ma dla nas celebrans,
    - jeśli nie muszę to nie fotografuję podczas kazania, siadam i słucham księdza. Zazwyczaj jest tak, że ksiądz widząc nas siedzących i słuchających podczas kazania pozwala na odrobinę więcej podczas przysięgi.

| OlyJedi Awatar 2em
    Mieszka w
    Świętochłowice, Katowice, Poland, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    rafrog - dziękuję, zapytaniu nr 1 chodzi mi o centralnie ważony/punktowy.... pomiar od kilku juz lat nic innego nie robię tylko manualuję.

Pozostałe wskazówki cenne, czekam na jeszcze!

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    aaa

Ja używam punktowy na przemian z matrycowym. Zależy od sytuacji. Uważam, że w Olkach matrycowy działa bardzo przyzwoicie i dlatego często go używam.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Noooo dobra.
    Widzę, że wywołałem lawinę :] Od ślubu minęło już trochę czasu, ale miałem sporo spraw na glowie i dopiero teraz pojawiam się na formu :] Jakoś przebrnąłem przez cały wątek :]
    Powiem jedno na początek "Pax vobiscum" Panie i Panowie, bo nie chodziło mi o to żebyśmy się tu wszyscy za łby wzięli, a jedynie o rad parę. Wszystkim za nie serdecznie dziękuję, także userowi który proponował że pożyczy sprzęt (niestety było już dawno po ślubie).
    Teraz krótka relacja:
    - Byłem ograniczony finansowo, wiec zdecydowałem sie na zakup Sigmy 30 mm i najtańszej lampy błyskowej (Tumaxa za ok. 180 zł nie pamiętam modelu). Co mogę powiedzieć, młodzi zadowoleni ja w sumie też. Przygoda niesamowita, dużo lepsza od tego jakbym miał się bawić na nawet najlepszym weselu (ten stres ). Zresztą aparat był świętną wymówką od zbyt częstego tańczenia
    - Jeśli chodzi o sprzęt, zawiodłem się na obiektywie. Plastyka świetna, coś pięknego, ale AF nie istnieje. ?Podliczyłem AF w sigmie nie trafił ANI razu, AF w kicie trafił ponad 80% razy. Co wiecej kiedy AF w kicie pudłował ostrość szła z reguły na inny plan. W sigmie ostrość szła w cholerę Być może trafiłem na wadliwy egzemplarz. Na całe szczęście już od jakiegoś czasu bawię się manualami, więc "przerobiłem" sobie Sigmę na manula Trochę stresu, ale wszystko się udało
    - Nie miałem kursu fotografa liturgcznego, ale na szczęście ksiądz był znajomym rodziny i nie robił problemu. Kurs już ukończyłem i w związku z tym że ktoś o to spytał odpowiadam - po pierwsze i najważniejsze taki kurs NIE JEST zezwoleniem na robienie zdjęć. Mimo posiadania takiego identyfikatora ksiądz jako gospodarz ma prawo odmówić wykoanania zdjęć w kościele. Z reguły większe emocje wzbudza u księży fotografowanie podczas Podniesienie lub Ewangelii niz podczas kazań.
    - Nie wychodziłem poza ISO 400 - na sali nie był to żaden problem, w kościele juz bywało różnie - budowla neromańska wiec raczej ciemna.

Zgodnie z obietnicą wrzucam pare fotek:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	male1.jpg
Wyświetleń:	196
Rozmiar:	130,5 KB
ID:	40651   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	male1a.jpg
Wyświetleń:	201
Rozmiar:	138,0 KB
ID:	40652   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	male2.jpg
Wyświetleń:	216
Rozmiar:	200,0 KB
ID:	40653   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	male3.jpg
Wyświetleń:	195
Rozmiar:	165,4 KB
ID:	40654  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	male3a.jpg
Wyświetleń:	213
Rozmiar:	147,9 KB
ID:	40655   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	male4.jpg
Wyświetleń:	202
Rozmiar:	224,4 KB
ID:	40656  

Alleg_pl
    Gość
    odnosnie af, przy f/1.4 głebia ostrosci jest dosc papierowa więc kiedy robisz takim szkłem dos dynamicznego to nie af nie trafia, tylko obiekty si wyskakują z GO :P

chyba ze af jezdzil po zakresie i poprostu nie umial sie ustawic, to ok...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grafzero Zobacz posta
    Kurs już ukończyłem i w związku z tym że ktoś o to spytał odpowiadam - po pierwsze i najważniejsze taki kurs NIE JEST zezwoleniem na robienie zdjęć. Mimo posiadania takiego identyfikatora ksiądz jako gospodarz ma prawo odmówić wykoanania zdjęć w kościele. Z reguły większe emocje wzbudza u księży fotografowanie podczas Podniesienie lub Ewangelii niz podczas kazań.
    To nie do końca prawda. Kurs jest "zezwoleniem", bo bez kursu każdy ksiądz może zakazać ci fotografowania bez żadnego wyjasnienia.
    Nie może natomiast zakazać jeśli kurs skończyłeś. O ile nie naruszasz zasad, których nauczyłeś sie na kursie (nie wchodzisz na ołtarz, itp.) - wówczas może oczywiście poprosić o schowanie aparatu, ale nie może powiedzieć "ja tu jestem szefem i pan nie będziesz fotografował bo nie" bez uzasadnienia.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    może oczywiście poprosić o schowanie aparatu, ale nie może powiedzieć bez uzasadnienia.
    Na jedno wychodzi.Jak zwal tak zwal-fotek nimo.
    A moze se burknac pod nosem,zeby nikt nie slyszal?-"ja tu jestem szefem i pan nie będziesz fotografował bo nie"Chyba nie,bo taka odzywka "bo nie"to domena kobiet raczej

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    To nie do końca prawda. Kurs jest "zezwoleniem", bo bez kursu każdy ksiądz może zakazać ci fotografowania bez żadnego wyjasnienia.
    Nie może natomiast zakazać jeśli kurs skończyłeś. O ile nie naruszasz zasad, których nauczyłeś sie na kursie (nie wchodzisz na ołtarz, itp.) - wówczas może oczywiście poprosić o schowanie aparatu, ale nie może powiedzieć "ja tu jestem szefem i pan nie będziesz fotografował bo nie" bez uzasadnienia.
    Widzisz ja się mogę wypowiedzieć tylko za kurs archidiecezji łódzkiej. Powiedziano nam jasno i wyraźnie: nawet z tym kursem ksiądz może nam odmówić zrobienia zdjęć, ponieważ jest gospodarzem świątyni. Teoretycznie możliwość wykonania zdjęć wykupują młodzi składając ofiarę przy zapowiedziach. Oczywiście powinni zostać o tym poinformowani. Wprawdzie nie było ponoć jak dotąd takiego przypadku, ale prowadzący ostrzegł nas że do czegoś takiego może dojść. Jedyne co wówczas można zrobić to interweniować w kurii.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    odnosnie af, przy f/1.4 głebia ostrosci jest dosc papierowa więc kiedy robisz takim szkłem dos dynamicznego to nie af nie trafia, tylko obiekty si wyskakują z GO :P

chyba ze af jezdzil po zakresie i poprostu nie umial sie ustawic, to ok...
    Myślałem o tym, ale zrobiłem pare testów z wyższą przysłoną i efekt był taki sam :/ Być może należałoby ją zwiekszyć gdzieś do f/11 ?
    Ostatnio edytowane przez grafzero ; 8.11.10 o 11:01 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grafzero Zobacz posta
    Widzisz ja się mogę wypowiedzieć tylko za kurs archidiecezji łódzkiej. Powiedziano nam jasno i wyraźnie: nawet z tym kursem ksiądz może nam odmówić zrobienia zdjęć, ponieważ jest gospodarzem świątyni. Teoretycznie możliwość wykonania zdjęć wykupują młodzi składając ofiarę przy zapowiedziach. Oczywiście powinni zostać o tym poinformowani. Wprawdzie nie było ponoć jak dotąd takiego przypadku, ale prowadzący ostrzegł nas że do czegoś takiego może dojść. Jedyne co wówczas można zrobić to interweniować w kurii.
    Nagadali bzdur i tyle. Nikt nie moze zabronić fotografowania, żadnej zgody młodzi nie wykupują (co za absurd!). Ksiąz może cię wywalić tylko w uzasadnionych przypadkach (niewłaściwego zachowania podczas mszy), ewentualnie może przekazać swoje sugestie (nie błyskać, nie robić mi zdjęć, nie robić zdjęć w czasie kazania, itp.), ale nie może powiedzieć "pan nie będzie robił zdjęć bo nie". I tyle w tym temacie.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nagadali bzdur i tyle. Nikt nie moze zabronić fotografowania, żadnej zgody młodzi nie wykupują (co za absurd!). Ksiąz może cię wywalić tylko w uzasadnionych przypadkach (niewłaściwego zachowania podczas mszy), ewentualnie może przekazać swoje sugestie (nie błyskać, nie robić mi zdjęć, nie robić zdjęć w czasie kazania, itp.), ale nie może powiedzieć "pan nie będzie robił zdjęć bo nie". I tyle w tym temacie.
    Nie będę się kłócił, dodam jednak że powołano sie uchwałę III synodu archidiecezjalnego w świetle, którego ksiądz występuje w roli gospodarza.