Strona 28 z 41 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 405

Wątek: Pierwszy ślub/wesele - dylemat.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Jak ja uwielbiam takie wątki

Nie będę udawał mądrego, ale podpisuję się pod tym co napisał mariush.

A sprzęt? No cóż Chyba na FPFS ostatnio Kacper Olejnik napisał: dasz mi Canona zrobię Canonem, dasz mi Nikona zrobię Nikonem, dasz mi Olka zrobię Olkiem. Każdy sprzęt ma jakieś ograniczenia i każdy sprzęt stwarza pewne nowe możliwości. Po 4 latach fotografowania ślubów, wiem, że Olkiem się da, ale jest trudno. Czasami bardzo trudno. Trzeba znać możliwościowi swoje i swojego sprzętu oraz mierzyć siły na zamiary.
    Ostatnio edytowane przez rafrog ; 21.08.10 o 20:54

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Trochę się już bawię w fotografowanie,ale ślubów się jakoś cholernie boję. Chyba za duża odpowiedzialność jak dla mnie. Dlatego unikam ich...
    pzdr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pietro77 Zobacz posta
    Trochę się już bawię w fotografowanie,ale ślubów się jakoś cholernie boję. Chyba za duża odpowiedzialność jak dla mnie. Dlatego unikam ich...
    pzdr
    Bez przesady

Kiedyś byłem zaproszony na ślub i wesele znajomych. 5 minut przed mszą dowiedziałem się, że fotografa wcale nie wynajmowali. Zatem trochę z zaskoczenia zostałem głównym fotografem. Nie było wyjścia - zdjęcia mogły być tylko takie jak ja zrobię lub żadne.

Po tym zdarzeniu widać, że nie każdy przykłada do zdjęć taką wagę jak my tutaj na forum.
    Ostatnio edytowane przez sando ; 22.08.10 o 20:21

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    mulasz (który jest kobietą??) - masz rację, moje poczucie estetyki, poczucie humoru i dobrego smaku płynie jednak w rynsztoku. Cóż, w takim przypadku nie życzę ci nawet powodzenia, bo wiem że go nie potrzebujesz, fotećki będą na pewno słitasne i pienkne, o czym na pewno jednak się nie przekonamy (bo wiem już, że "młodzi nie wyrażą zgody na publikację").
    W jednym nie masz jednak racji - idziesz na ślub zarobić na kotleta. Twoja para postanowiła bowiem nie płacić fotografowi, zakładając, że taniej będzie zafundować ci obiad. Zarób na niego! I na surówkę! A gumki w stringach nie luzuj, luz nie jest potrzebny w tym zawodzie.

http://a.imageshack.us/img294/6051/0455b.jpg

Jedna z osób z forum pisząca do mnie na GG zauważyła bardzo ciekawą zależność - 80% pytań (i porad) w tym wątku dotyczy sprzętu. Czy taki obiektyw, czy taka lampa, itp. W wielkiej mniejszości są pytania SENSOWNE, o filozofię, podejście do tematu, itp.
    Co to oznacza? Wiadomo...

Jeszcze jedno na koniec - żeby nie było tylko tak, że jestem wrednym prześmiewcą - mam propozycję do osób, które miałyby ochotę zmierzyć się z materią podczas reportażu i posłuchać mojego narzekania na słaby AF 5D (dwie osoby z forum już towarzyszyły mi w tym roku, kolejne dwie mają "ustawione terminy"). Warunki są trzy - osoby takie muszą posiadać przynajmniej średnie umiejętności ogólnofotograficzne, muszą posiadać sprzęt (dowolna lustrzanka, przyzwoite szkło i lampę), a po reportażu opiszą swoje wrażenia w tym wątku. Propozycja skierowana jest do każdego, niezależnie od miejsca zamieszkania, płci, religii, poglądów na temat krzyża, itp.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    mariush, nie pochlebiaj sobie, że jesteś prześmiewcą. To dotyczy ludzi, ktorych komentarze innym wydaja sie zabawne...

To, ze z zabojczym poczuciem humoru podsumowujesz moje przyszle (sic!) zdjecia mianem "slitasnych foteczek" nie widzac nawet pol mojego portfolio, czy (sic!) chocby zdjęcia z imienin cioci, dowodzi ze wcale nie chcesz ich zobaczyc. TY JUZ WIESZ.

Równiez WIESZ, że idę zarobić na kotleta, bo para "fundujac mi obiad" zaoszczedzi na fotografie. Zapewne, gdyby nie to ze mam aparat, siostra mojego meza (ktory jest nawiasem mowiac, swiadkiem na tym slubie) nigdy by mnie na ślub nie zaprosiła. A tak ma fotografa za cene kotleta (i surówki).

Ot tyle warte sa tw Twoje "wnioski" nie poparte wiedza na temat mojej osoby (aplikanci adwokaccy w etyce zawodowej maja wpisane robienie "slitasnych foteczek" w stringach na uszach) i moich umiejetnosci fotograficznych.

Nadal z uporem maniaka bedziesz dowodził, że jeśli Ty komuś nie udzieliłeś błogoławieństwa, za cholere nie zrobi on dobrych zdjęć, bo nie zrobi i tyle. Bo TY TAK MÓWISZ.

Fakt, ze wydajesz radykalne opinie na podstawie tak marnej, zeby nie powiedziec- zadnej, swiadczy o tym że 1. albo masz fobie, przez ktorea wydaje Ci się, że kazdy czlowiek z telefonem komorkowym z aparatem x>3 mp moze odebrac Ci chleb robiac zdjecia na slubach 2. masz straszne kompleksy, ktore nieudolnie zwalczasz ponizajac innych
    Ostatnio edytowane przez moolash ; 23.08.10 o 22:16

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Mariush-pamietaj,ze nikt nie ma monopolu na wiedze i madrosc.Stawiasz warunki trzy.A co bedzie jak Ci sie trafi ktos co uwaza ,ze ma srednie umiejetnosci i po sesji postawi Ci jeden-Jak sie Pan troche nauczy wiecej to zaprosze pana na moja sesje??
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 27.08.10 o 18:18

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    mariush to sie nazywa lobby fotografów ślubnych.
    akcja polegajaca na uświadomieniu w społeczeństwie że na slubie musi fotografoać tylko ktoś kto z tego żyje bo po perwsze z tego żyje po drugie zrobi to najlepiej bo z tego zyje i temat zna od dawna a po trzecie nikt inny tak nie zna branzy jak ktoś kto z tego żyje

Takie lobbby jest w każdej branży. Packshotów, fotografowania eventów, tworzeniu stron www, malowania ścian itp itd...

Jest troszke racji w tym co piszesz ale zapominasz o jednej podstawowej rzeczy

Co gdy Ludzie którzy biorą ślub mają głęboko w D*PIE fotografa zawodowca ?
    Wystarczą im zdjęcia zrobione przez "osobę mającą przynajmniej średnie umiejętności ogólnofotograficzne,

Zdjęcia może nie wysublimowane, nie inscenizowane taplanie sie w morzu, kałuży, strzelanie do siebie z kałacha, jeżdżenie traktorem czy podobne sesje ślubne Tylko zdjęcia zrobione przez znajomego który potrafi robić zdjęcia i ogarnia dobrze sprzęt foto....

Mnie dwójka moich znajomych poprosiła abym zrobił im zdjęcia ze ślubu bo A) fotograf chce jak cygan za matke, B) Panna młoda nie lubi być fotografowana przez obcych C) nie lubia całej cepeliady zwiazanej ze zdjęciami ślubnymi

Zrobiłem - mimo że to nie jest moja branża i mimo że nie mam w tym doświadczenia. Uprzedzałem ze najwyżej nic nie wyjdzie i bedą musieli powtarzać ślub, Zrobiłem to na pewno dużo gorzej niz Ty czy niż Joe Buissink albo Neil van Niekerk czy ktokolwiek kto klepie slubniaki dzień w dzień. Zdjęcia są bez szału i bez polotu. ale są takie jakie chcieli znajomi decydujac się na taki ruch.

Bo - każdemu według potrzeb. Czemu krytykujesz kogos kto zagrał w otwarte karty - powiedział "nie umiem nie znam sie na tym odradzam Wam robicie to na własną odpowiedzialność"

Skoro odbiorca zdjęć zdecydował sie na taki ruch - całą krytykę z Twej strony odbieram tylko jako reakcje na "psucie Twego rynku"

Jeden kupuje Chanel No 5 a drugi perfumy z Biedronki. Nikt nie polemizuje co jest lepsze. Ale polemika dotyczy tego co chce kupujący w tym przypadku para młoda.

myslę ze jako dorośli świadomi i uprzedzeni wiedzą że najwyzej nie będą mieli zdjęć ze ślubu.

Weź pod uwage jeszcze że to nie jest chałturzenie na zasadzie mam lustrzanke bede robił zdjęcia za pieniądze - tylko przyjacielska przysługa po znajomości za darmo.

Po znajomosci koleżance murowaliśmy sciane - za darmo pijąc piwko - podpytaliśmy na forum jak kłaść gładź gipsową i też ludzie pisali ze wszystko będzie do bani jak to bedziemy robili sami i że trzeba wziąść fachowca.

trzeba pewnie gdy efekt ma być fachowy - ale koleżanka chciała jakkolwiek i po taniości więc pilismy piwko i zrywalismy tapety, szlifowaliśmy ściany i kładliśmy gładź Przykład w 100 % analogiczny. Owszem gdyby to była budowa sheratona - taka ekiipa jak nasza nadawała by sie tylko żeby ja wystrzelać ale tu - każdy gra w otwarte karty

- zrobicie to ?
    - nie umiemy !
    - nie szkodzi !
    - ale moze nic nie wyjść...
    - spoko - jakby nie było dla mnie bedzie OK !

tak sie wtrącić chciałem

A na koniec - nie drążcie tematu kompleksów i nie wyzywajcie się wzajemnie bo administracja czuwa z palcem na czerownej kartce
    więc nieobrażać mi sie tu wzajemnie i ważyć słowa proszę...

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Zacytuje sam siebie:

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Skoro wcześniejsze sugestie o wynajęciu fotografa nie spotkały się z przychylnością, może trzeba spróbować pomóc i nie przejmować się czy ktoś sobie poradzi czy nie. Taka ochrona na siłę nic nie da. Nikt nikomu nie zabroni pójść i spróbować. Można być tylko dobrej myśli, że porady pomogły i wyszły dobre zdjęcia.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    ..... żeby nie było tylko tak, że jestem wrednym prześmiewcą .....
    nie ma to jak kolezenska pomoc na starcie
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Po znajomosci koleżance murowaliśmy sciane - za darmo pijąc piwko -
    Kiedy wprowadzałem się do mojego pierwszego mieszkania postanowiłem zaoszczędzić na fachowcu - malarzu. Zaprosiłem kumpli, stawiałem im gorzałę i malowaliśmy. Na ćmagę wydałem dwa razy więcej niż wziąłby fachowiec. Ale pomalowaliśmy profeska, nie gorzej niż fachowiec. A ile radości przy tym było...

ps. Kaczy, ubawiłes mnie tym gifem.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 24.08.10 o 08:57
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.