Strona 40 z 41 PierwszyPierwszy ... 3038394041 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 405

Wątek: Pierwszy ślub/wesele - dylemat.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Problem teoretyczny nie jest. Niedawno fotografowałem ślub w pobliskiej parafii. Udałem się z kamerzystą do księdza przed mszą kierując się dobrym obyczajem, chociaż młodzi wcześniej ponoć to załatwili. Obaj mieliśmy kwity z kurii i najzwyczajniej poprosiliśmy księdza o możliwość wykonania pracy na rzecz młodych. Ksiądz najpierw zapytał czy jeden nie wystarczy, potem się zgodził, ale zabronił fotografować podczas kazania. Kamerzysta zaczął polemikę, bardzo uprzejmie i taktownie, zaznaczył, że to dla młodych pracuje, którzy chcieliby mieć zapewne pamiątkę na całe życie z kazaniem. Ksiądz coś burknął - nie bo nie i nadmienił, że jego praca jest ważniejsza. Ostatecznie ja odpuściłem, znaczy wyszedłem podczas kazania na chór i zrobiłem stamtąd kilka fot, kamerzysta dyskretnie, ale jednak pracował - ustawił kamerę na statywie i nagrywał w świetle zastanym. To wystarczyło, że ksiądz podczas ceremonii i kazania był "podminowany" i jeździł po nas wzrokiem.

Tak teoretycznie zaświadczenie z kurii nie jest przepustką do robienia zdjęć w kościele, ale też nie jest wymagane. Ot. po prostu jest mile widziane. Wszystko zależy od księdza, który powinien się kierować (podobnie jak fotograf) wskazaniami instrukcji Episkopatu Polski dotyczącej fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii (dokument do znalezienia w Sieci). W praktyce wygląda to różnie - od tolerowania szopki - grup gości weselnych wchodzących podczas nabożeństwa z aparatami i komórkami gdzie tylko się da, do postaw - "nie bo nie".

W sumie i tak piszemy o dobrym obyczaju i dobrej woli obu stron. Ksiądz może zabronić fotografować, ale co zrobi jak ktoś go nie posłucha - objedzie go z ambony, czy może każe kościelnemu "wyprowadzić tego pana" .
    Doświadczenie, które opisałem nauczyło mnie jednego - robić swoje i tyle. Następnym razem w tej parafii po prostu nie pójdę pytać księdza, skoro jest bardziej papieski niż papież, to już nie problem fotografa czy kamerzysty. Niestety takich księży jest sporo. Znałem takiego, który dostawał białej gorączki jak ktoś chciał zrobić zdjęcie w kościele. Nieważne - ślub, chrzest czy cokolwiek innego.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grafzero Zobacz posta
    Jedyne co wówczas można zrobić to interweniować w kurii
    Nieprawda. Nie jedyne.

Wystarczy zmienic kosciol. Znam takie przypadki, kiedy Mlodzi zmieniali kosciol, po tym jak fotograf powiedzial im - ze w tym danym kosciele nie bierze zlecen, ze wzgledu na sposob traktowania fotografujacych. I Mlodzi zmienili, bo zalezalo im na zdjeciach i mieli zaufania do fotografa.

Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Chodzi mi o świadomość swoich praw i nie wprowadzanie czytających wątek w błąd.
    Mariush - SAM siejesz zamet i wprowadzasz czytajacych watek w blad. Jest dokladnie jak napisal Grafzero. Papier do NICZEGO Cie nie upowaznia, moze jedynie pomoc. I obowiazuje oficjalnie JEDYNIE w danej diecezji. Czy uszanuje go ksiadz innej? Moze, ale nie musi.

Czy prawo koscielne obowiazuje w Polsce nie ma tu zadnego znaczenia! Czy to Ci sie podoba, czy nie, czy to jest chore, czy nie (jakie to zreszta ma znaczenie?) - sa ksieza, dla ktorych SWIADECTWEM (czyt. pamiatka) sa swiadkowie i podpis w ksiedze, nie zdjecia, czy film!

Mozesz dyskutowac o tym ile chcesz, ale tak jest i ksieza maja prawo do takiego myslenia na swoim terenie, podczas udzielania sakramentow.

Ja sie z tym nie identyfikuje, ale zaprzeczanie temu - to jest wlasnie dezinformacja, wprowadzanie blad!

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A czy przypadkiem nie jest najczęściej tak, że ksiądz mówi "nie", bo... nie jesteście "jego" fotografami i mu nie w smak z oczywistego powodu?
    Nie robię zdjęć na ślubach, komuniach itp., ale nie raz będąc prywatnie jako gość spotykałem się z głosami (np. od młodych właśnie), że ksiądz zgadzał się na robienie zdjęć w kościele pod warunkiem, że będzie je robił wskazany przez niego fotograf... (podobnie było na komunii moich dzieci, gdzie od razu w szkole podczas pokazania cennika zdjęć zapowiedziano, że zdjęcia będzie robił pan X, nikt więcej nie ma prawa i ksiądz będzie publicznie wypraszał z mszy wszystkich wujków, ciocie i innych fotografów - a zdjęcia "pana profesjonalisty" wyszły koszmarne i mało kto z rodziców potem odebrał odbitki)
    Gdy nie wiadomo, o co chodzi, chodzi o... - czy nie jest tak często?
    Sebastian_T

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Sebastian_T Zobacz posta
    A czy przypadkiem nie jest najczęściej tak, że ksiądz mówi "nie", bo... nie jesteście "jego" fotografami i mu nie w smak z oczywistego powodu?
    Nie robię zdjęć na ślubach, komuniach itp., ale nie raz będąc prywatnie jako gość spotykałem się z głosami (np. od młodych właśnie), że ksiądz zgadzał się na robienie zdjęć w kościele pod warunkiem, że będzie je robił wskazany przez niego fotograf... (podobnie było na komunii moich dzieci, gdzie od razu w szkole podczas pokazania cennika zdjęć zapowiedziano, że zdjęcia będzie robił pan X, nikt więcej nie ma prawa i ksiądz będzie publicznie wypraszał z mszy wszystkich wujków, ciocie i innych fotografów - a zdjęcia "pana profesjonalisty" wyszły koszmarne i mało kto z rodziców potem odebrał odbitki)
    nie chcialem poruszac tego tematu bo na tym forum to niebezpieczne zagranie. ale oczywiscie ze tak.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Powiem tak... Sosnowiecka diecezja nie honoruje (a jeżeli już honoruje to jeszcze w zeszłym roku nie honorowała), żadnych kursów robionych poza ich diecezja... tak więc robiąc kurs w Katowicach np. nieraz fotografowie mieli ładne jaja jadąc do Sosnowca. Jeżeli się trafił normalny ksiądz to ok, ale często bywało inaczej (nawet na kursie się prowadzący z tego śmiał i mówił, że sprawa jest załatwiana aby takich jaj nie było).
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    nie chcialem poruszac tego tematu bo na tym forum to niebezpieczne zagranie. ale oczywiscie ze tak.
    Pisanie o kościelnej mafii to niebezpieczne zagranie? No tak, zawsze można narazić się na ekskomunikę.
    To o czym pisze Sebastain_T to, wg mnie, sporadczyne przypadki (ale się zdarzają), głównie w małych meijscowościach i wioskach, gdzie ksiądz ma monopol na "usługi sakralne" (nie nazwałbym ich wówczas sakramentami...).

NightCrawler - popraw mnie jeśli się mylę, ale twoja parafia to parafia katowicka, nie sosnowiecka... (?)

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta

NightCrawler - popraw mnie jeśli się mylę, ale twoja parafia to parafia katowicka, nie sosnowiecka... (?)
    Tak katowicka, u mnie problemów nie przewiduję
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sebastian_T Zobacz posta
    Nie demonizujmy. Z pewnością jest tak podczas komunii, ale to już ktoś wcześniej wyjaśniał. Wydaje mi się to zupełnie racjonalne. Natomiast jeśli chodzi o pojedyncze chrzty bądź śluby, na kursie proszono nas aby takie przypadki od razu zgłaszać do kurii.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Nieprawda. Nie jedyne.

Wystarczy zmienic kosciol. Znam takie przypadki, kiedy Mlodzi zmieniali kosciol, po tym jak fotograf powiedzial im - ze w tym danym kosciele nie bierze zlecen, ze wzgledu na sposob traktowania fotografujacych. I Mlodzi zmienili, bo zalezalo im na zdjeciach i mieli zaufania do fotografa.

Mariush - SAM siejesz zamet i wprowadzasz czytajacych watek w blad. Jest dokladnie jak napisal Grafzero. Papier do NICZEGO Cie nie upowaznia, moze jedynie pomoc. I obowiazuje oficjalnie JEDYNIE w danej diecezji. Czy uszanuje go ksiadz innej? Moze, ale nie musi.

Czy prawo koscielne obowiazuje w Polsce nie ma tu zadnego znaczenia! Czy to Ci sie podoba, czy nie, czy to jest chore, czy nie (jakie to zreszta ma znaczenie?) - sa ksieza, dla ktorych SWIADECTWEM (czyt. pamiatka) sa swiadkowie i podpis w ksiedze, nie zdjecia, czy film!

Mozesz dyskutowac o tym ile chcesz, ale tak jest i ksieza maja prawo do takiego myslenia na swoim terenie, podczas udzielania sakramentow.

Ja sie z tym nie identyfikuje, ale zaprzeczanie temu - to jest wlasnie dezinformacja, wprowadzanie blad!
    Faktycznie masz rację. To jest zawsze wyjście, problem tylko wtedy jeśli sprawa wychodzi na dzień przed ślubem
    Ostatnio edytowane przez grafzero ; 8.11.10 o 15:17 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mariush, Warszawa, gmina Centrum, dzielnicy i parafii miłościwie nie podam
    Staram się nie demonizować, ale przyznajcie, że nie raz takie przypadki mają miejsce.

Grafzero - wiem, o co chodzi przy komunii. Na chrzcie przyjaciela, w innym kościele (chrzciny grupowe) poraziła nas czereda wujków/cioć itp., którzy komórkami wręcz robili zdjęcia nad chrzcielnicą, dziecka i księdza nie było widać.

I rozumiem potrzebę wyznaczenia jednego fotografa na takie grupowe imprezy, właśnie żeby wprowadzić cywilizowane warunki, nie przeszkadzać w koncelebrowaniu mszy itp.
    Ale gdy rodzice komunistów zaproponowali fotografa i usłyszeli odmowę, bo "fotograf już jest wyznaczony", to o czymś to może świadczyć.

Co do zdania Alleg_pl - myślę, że mimo pewnych ograniczeń (nieporuszanie tematów politycznych itp.) na naszym forum, jednak jest ono na tyle otwarte, że można spokojnie dzielić się spostrzeżeniami, jeśli nie naruszają one niczyjego dobrego imienia, nie wskazują jednej słusznej myśli partii i nie szkodzą nikomu (dlatego też nie zamierzam podawać, która to parafia, tylko sygnalizuję ogólny problem - że taki też ma miejsce)
    Sebastian_T

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Najważniejsze:
    grafzero, poradził sobie pomimo całej tej wcześniejszej nagonki.