|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Za zgodą Saboor'a wrzucam swoje IRki do tego wątku. To moje pierwsze kroki w IR. Wszystkie robione E-3 i 12-60 + HOYA IR [R72].
Podobno przy tym obiektywie za każdym razem na środku kadru wychodzi "hot spot" - na niektórych to rzeczywiście to widać. Próbowałem zmniejszać ogniskową, ale to chyba nie od ogniskowej zależy. Może taka konstrukcja..
Czasem hot spot jest, czasem go nie ma.
Co do obróbki, to stosowałem się do tutoriali podanych tutaj. Najpierw camera RAW i zdefiniowanie bieli, później w PSie auto tony i mieszanie kanałów. Na koniec selektywne kolory i szukanie odpowiadających kolorów.
Każdy IRek wyszedł jakoś inaczej jeśli chodzi o kolory, ciężka sprawa to jest jak dla mnie, ale będę dalej próbował.
Dzięki Saboor i pozdrawiam.
To ja Ci Bardzo chimoldziękuję za tak szczegółową relację z prób (baardzo udanych) podpowiem tylko, że w CameraRaw jest potężne narzędzie "pędzel korekty (k)" sprawdź w praniu,"Satysfakcja gwarantowana lub ....
"
Zapraszam również pozostałych OC'ków do dzielenia się swoimi doświadczeniami, pracami i "przepisami".
Uwierzcie: IR działa cuda![]()
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 22.09.10 o 19:42
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
No Chimolniezłe. 2 bardzo fajna. Podoba sie
Za pozwoleniem waszym![]()
Chimolkumam taki mały plugin na usuwanie hot spotów
![]()
hehehehe brzmi mi znajomoZamieszczone przez Saboor
pozdro![]()
ciężko się wypowiadać mi na temat tych fot jako że zielonego pojęcia o tej technice nie mam ;D
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
http://www.niksoftware.com/viveza/usa/entry.php
klikasz play.
Tego właśnie użyłam do usunięcia hot spota. Program ten faktycznie nie jest do usuwania hot spotów, ale w praktyce fajnie sobie radzi. Polecam.