Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 101

Wątek: [Fotopolis] Co z E-Systemem? Rozmawiamy z Toshiyuki Teradą z Olympusa

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    [...]źle przetłumaczony wywiad na jednym z portali siejący jeszcze większe zamieszanie i niepewność wśród użytkowników systemu.
    Przeczytaj wywiad w oryginale. Nie będziesz miał wątpliwości. Jeśli łudzisz się, że wywiad został źle przetłumaczony, to przykro mi. Pozostaje kwestia interpretacji kilku fragmentów.

Sygnały w jakim kierunku zmierza Olympus były jego sympatykom wysyłane przez firmę już wcześniej. Uwierzę we wszystko, ale nie fakt, że człowiek Olympusa na Europę konfabuluje, a przecież udzielił kilka miesięcy temu wywiadu, który "prostowała" centrala Olympusa. Wszystko wygląda mi na badanie reakcji rynku lub wręcz oswajanie sympatyków Olympusa z nieuniknionym.

Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Powstał niezły zamęt wokół systemu E. Cała ta sytuacja nie jest dobra ani dla przyszłości systemu 4/3 jak również m4/3 w obrębie marki OLYMPUS.
    I, to jest najsmutniejsze. Olympus zrobił sobie krzywdę. Wczoraj czytałem na forum zagranicznym ciekawy wątek zapoczątkowany przez fana m4/3. Konkluzja... Olympus stracił zaufanie nie tylko części posiadaczy e-systemu, ale i posiadaczy m4/3. Stawiane jest otwarcie pytanie czy za kilka lat Olympus nie uczyni tego samego z m4/3. Szczególnie, że segment kompaktów z wymianną matrycą będzie się rozwijał, a konkurencja i tu będzie miała przewagę jakości wynikającą ze stosowania większych matryc.

Patrze na całą sytuację ze smutkiem. Nie dobrze się dzieje, bo rynek znowu zaczyna być własnością dwóch marek. Brak konkurencji nie sprzyja klientowi. Nie zdziwiłbym się, gdyby w niedalekiej przyszłości SONY porzuciło cały dział dslr wypuszczając jednak jeden/dwa modele z hybrydowym AF pozwalające dalej używać obiektywów Alfa.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    mam pytanie o tytuł i wykonawce tej piosenki użytej w tym filmiku:
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Stawiane jest otwarcie pytanie czy za kilka lat Olympus nie uczyni tego samego z m4/3.
    PEN oryginalny też nie przetrwał

E tam, pożyjemy zobaczymy... Co to za 5 lat będzie... A jak się zmienią priorytety czy technologie... To i tak trzeba będzie sprzęt zmienić, niezależnie, czy będzie 4/3 czy nie :P
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    A jak się zmienią priorytety czy technologie... To i tak trzeba będzie sprzęt zmienić, niezależnie, czy będzie 4/3 czy nie :P
    Zgadza się. Ja nie widzę problemu w zmianie systemu. Sam zmieniam kiedy uznam, że tego potrzebuję. Dzisiaj Canon 50D jutro SIGMA SD1. Ważne, by być zadowolonym.

Tylko, co innego jak Ty o zmianie decydujesz, a co innego jak firma Cię do tego zmusza porzucając system.

Mimo optymizmu części użytkowników e-systemu losy 4/3 są IMO przesądzone. Wystarczy się zastanowić. m4/3, to ta sama matryca. Na dzień dzisiejszy m4/3 konkuruje z dslr entry level e-systemu. Skoro w przyszłości ma się pojawić zaawansowana konstrukcja dla m4/3 wraz z lepszą optyką, to i segment semi pro e-systemu traci rację bytu.

Tak jak wcześniej pisałem. Następne będzie SONY, które mimo olbrzymich nakładów na promocję i rozwój nie jest w stanie konkurować z Nikonem i Canonem. To, bardzo źle dla nas.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Oj jakie czarnowidztwo ...
    Z00m skąd ten pesymizm.. zepsuł Ci się nikon czy co ?
    /*...................*/
    /* ...........................*/

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Z00m skąd ten pesymizm.. zepsuł Ci się nikon czy co ?
    Hmmm, a Ty z choinki czy obcy Cię przed chwilą oddali? Oby obcy. Jest szansa, że przywiozłeś ze sobą jakieś nowe technologie

Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Od jakiegos czasu sledze rynek wtorny Oly i trudno mi sie wyzbyc wrazenia ze wypowiedzi przedstawicieli koncernu wywolaly lawine. Zawsze znalazl sie ktos kto mial cos z E systemu do sprzedania, jest popyt na lepsze szkla systemu z drugiej reki; ktos mial E-520 i snil o E-30 itp itd. Ale teraz jak grzyby po deszczu pojawiaja sie ogloszenia z ktorych jasno wynika ze ktos zmienia system. Nawet w gieldowym na forum sie ruch zrobil. Jakie odczucia niedzielnego pstrykacza jak ja? Sam sie zastanawiam czy zamiast myslec o 12-60swd nie zrobilbym lepiej gdybym przeliczyl ile po sprzedaniu tego co skompletowalem do tej pory musialbym dolozyc do pierwszego N. Inaczej sie ma sprawa napewno z tymi na ktorych Olek zarabia i moga sobie pozwolic na inny system bez potrzeby pozbywania sie swoich E. Koniec koncow ci z OlyJedi ktorzy dawno sie przesiedli na topowe modele innych stajni maja w koncu poczucie ze podjeli wlasciwa decyzje, mimo sentymentu.
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 22.09.10 o 18:34

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez snuffi Zobacz posta
    Zgadzam się z hadesem,
    Większość ŚWIADOMYCH użytkowników decyduje się na profi albo półprofi puszkę
    Nie. Większość ŚWIADOMYCH ludzi myśli. Obserwuje, analizuje i kieruje się własnym rozumem. Dopiero na końcu podejmuje decyzje o zakupie tego czy owego.
    Ale świadomych ludzi jest mało.

darkelf
    Gość
    Nikt Ci nie broni zmienic systemu. Jesli zadne nowe obiektywy i tak sie nie pojawia, to wieksza ilosc sprzetu uzywanego na rynku dziala na nasza korzysc. Jesli E-5 sie nie bedzie dobrze sprzedawal, to jego cena tez spadnie. Do moich 3000zl

Jejku jak Wy narzekacie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Kiedyś z kimś o tym rozmawiałem. W fotografii sprzedaje się marzenia.
    W fotografii? Już nawet w piekarni
    Marzenia i obietnice wiecznego życia