aa mi sie zachciało ja to czytam ide w miasto..
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
Tu nie chodzi o idee, ani o bycie męskim lub nie, ale o Autofocus i wygodę pstrykania.Zauważyłem to już jakiś czas temu: peny i temu podobne aparaty są dla mężczyzn jedzących w barach sałatkowych i wybierających jogę zamiast siłowni
Zmieniając na PENa ani w jednym, ani w drugim przypadku nie będzie to zmiana na plus.
Mam E-500, kupiłem 510 ze względu na stabilizację. Kupiłbym E-650 ze względu na lepszy AF i nowy sensor.
Ok, wszystko to ma E-5, tylko że finansowo to już nie system dla mnie.
Ok, który to jest integralną częścią sensora jako całości,Tak przy okazji - problem nie dotyczył matrycy, a filtra aa.
co jednak nie zmienia ani trochę postaci rzeczy.
E-500, E-510, 17-45, 14-42, 40-150, 12-60, 30 1.4, FL-36
Mimo wszystko - jeśli RAW-y okażą się tak samo dobre jak pokazywane w różnych miejscach JPEG-i ten aparat będzie mój, załatwi mi problem niezłego body na najbliższe 5-10 lat Migawka ma mieć wytrzymałość 150 000 zdjęć.
Dobrej jakości zdjęcie 30 x 40 na pewno da się z jego matrycy zrobić. Reszta mi pasuje. Z filmów i filtrów nie korzystam. Na zastępstwo E-1 na pewno mi się nada
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Olympus,odchodząc od klasycznych lustrzanek i lansując bezlusterkowce w których obraz trzeba komponować na tylnym wyświetlaczu LCD, zapomina o wielkiej grupie ludzi w starszym wieku cierpiących (a czeka to każdego i zaczyna się po czterdziestce) na tzw. dalekowzroczność starczą zmuszającą do korzystania z " okularów do czytania". Bo niby jak - mam ciągle zakładać i zdejmować binokle aby widzieć ostro raz daleko a raz blisko?. W pewnym momencie trzymanie aparatu w wyciągniętych na maksa rękach nie pomaga. Wada jest zbyt duża. A lustrzanka temat załatwia. Natomiast kolorowy wizjer LCD, jak dla mnie nie może się jeszcze równać z wizjerem lustrzanki.
Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4
Nareszcie ktoś to dostrzegł! Ludzie z Olympus dostrzegli to zjawisko zapewne o wiele wcześniej tyle, że w nieco innym kontekście. Ludzi starszych wywodzących się z epoki analogów i biadolących nad brakiem lustra, migawki, wyświetlacza na górnej ściance, kółek sterujących pracą aparatu siłą rzeczy będzie coraz mniej. Ich, nas, będą zastępowały młode wilki, dla których celownik i inne takie to zbędny relikt przeszłości. I mi się zdaje, że to raczej tutaj jest pies pogrzebany.
Nie bede sie tu za bardzo wymadrzal, ale macie racje-sygnaly juz byly wczesniej.
Wsrod najwazniejsyz nalezy wymiec utrate najwazniejszego rynku, czyli Hameryki na rzecz Sony'ego. Olympus zniknal (doslownie) z polek najwazniejszych sieci handlowych w USA. Jeszcze do niedawna stal obok C i N, a teraz nie mozna nic powyzej E450 wziac od reki, bo ... Olkiem juz nikt nie handluje. A i ten model to rzadkosc.
Powtarzam- NIKT liczacy sie w Stanach nie sprzedaje Olympusa.
Zastanawia mnie tylko jedno- opuszczajac jeden powazny i duzy segment, na jakiej podstawie Olympus liczy, ze utrzyma sie w drugim? Jak sobie poradzi z Samsungiem i innymi graczami? Wydaje mi sie, ze za szybko chlopaki uczynili z systemu m4/3 kolejna galaz rynku.... w sumie to klienci decyduja co sie sprzeda, a nie dzial marketingu,![]()
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Najważniejszy dla Olympusa jest rynek medyczny - jeden np. gastroskop to równowartość D-3 i kompletu długich stałek do sportu, ptaków. Do tego sprzętu potrzebują aparat do dokumentacji medycznej i naukowej. I wcale nie jest tu potrzebna lustrzanka , wystarczy mała kołowa matryca i "aparat z jakością lustrzanki i wymiennym obiektywem
Aparaty są Olympusowi potrzebne jako dodatek, wykorzystują w nich swoje doświadczenia z miniaturyzacją sprzętu i doskonaleniem technik obrazowania - ot dodatkowy pieniądz.
W fotografii mają tradycję, ale jak widać nie są do niej nadmiernie przywiązani.
Mikro 4/3 to po prostu sposób wykorzystania zainwestowanego kapitału do czasu jego wykorzystania ekonomicznego. Może będzie super4/3 które pojawiło się w plotach, jako nowy system, może w mikro pojawi się przejściówka z lustrem dla obiektywów 4/3. Jeśli naprawdę wypadną z rynku amerykańskiego - to będzie koniec tego systemu - tam był największy rynek dla drogich korpusów i drogich obiektywów. Będzie duży rynek wtórny szkieł ZD.
Gdyby Olympus wiedział dokąd idzie ogłosił by to natychmiast, na razie to chyba tylko bada rynek i zastanawia się co dalej. A przy tym chłopcy zrobili okropną zadymę.
Sądzę, że fakt że możemy na tym forum pisać co myślimy, i spierać się między-systemowo jest możliwy również dlatego, abyśmy powoli, korzystając ze sprzętu Olympusa w międzyczasie powoli przetransferowali się pod inne marki lub nowe systemy.
Ja natomiast z E-systemem pozostanę - aparat będę nosił ze sobą jakieś 10- 15 lat - dla mnie e-5 i jakiś jego następca wystarczą. Cóż każdy ma swoją perspektywę i swój czas do wykorzystania.
Panowie zawodowcy i tak mają i będą mieli po kilka zestawów - na różne okazje i do różnych celów - różnych marek i systemów.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra