Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 101

Wątek: [Fotopolis] Co z E-Systemem? Rozmawiamy z Toshiyuki Teradą z Olympusa

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zgadzam się z hadesem,
    Większość ŚWIADOMYCH użytkowników decyduje się na profi albo półprofi puszkę. Za to lwia część sprzedanych luster EL nigdy nie zrobi zdjęcia na trybie innym niż zielony i z kitowym szkłem, a to oznacza w połączeniu z tym, że tacy ludzie drukują pocztówki max to im nie potrzebna do szczęścia jest lustrzanka.
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie jest ważne co im jest potrzebne, tylko co im się da sprzedać. Świadomy kupiec to może 10% rynku, reszta kupi to co im poleci reklama, sprzedawca, kolega. To po pierwsze. Po drugie nie wiem jak jest obecnie, ale rok temu lustrzanka EL + kit była zdecydowanie tańsza od bezlusterkowca, obecnie jest tak chyba dalej (stosunek cen porównywalnych obiektywów jest podobny jak puszek). Nie mam pojęcia czemu mam kupować coś droższego tylko dlatego że ma trochę mniejsze wymiary. A po trzecie (i chyba dla producenta najważniejszego) te lustrzanki EL napędzają sprzedaż wyższych modeli. Bo jak się kupiło tego 550d plus kit, po roku dokupiło jeden czy dwa obiektywy to następny będzie raczej kolejny aparat tego samego systemu niż konkurencji.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Powstał niezły zamęt wokół systemu E. Cała ta sytuacja nie jest dobra ani dla przyszłości systemu 4/3 jak również m4/3 w obrębie marki OLYMPUS. Wydaje mi się, że przydałoby się oficjalne oświadczenie przedstawiciela firmy podane jako wiążąca informacja prasowa a nie źle przetłumaczony wywiad na jednym z portali siejący jeszcze większe zamieszanie i niepewność wśród użytkowników systemu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Sergiuszone, takich wywiadów było kilka i wszystkie są zbieżne. Dla mnie sytuacja jest jasna.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Kiedyś z kimś o tym rozmawiałem. W fotografii sprzedaje się marzenia. Bez obiektu do którego można wzdychać produkty z niższej półki nie będą się sprzedawać. Nie ważne, czy dobre, czy nie, wiara kupuje marzenia. Większość samochodów ma silniki, które nie są wykorzystywane nawet w 10%, ale cóż, to przecież przedłużacze penisów.
    To naprawdę smutna Photokina, może nie da się tego ciągnąć dłużej? Pomysły zaś faktycznie z kosmosu.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ale E 5 spełniła moje marzenia. To tak jakby inżynierowie i konstruktorzy gmerali w mojej głowie. A szczerze powiedziawszy nie liczyłem na to. A jednak. I bez względu na przyszłość zrobię pewnie wszystko aby wejść w jej posiadanie.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Kiedyś z kimś o tym rozmawiałem. W fotografii sprzedaje się marzenia. Bez obiektu do którego można wzdychać produkty z niższej półki nie będą się sprzedawać. Nie ważne, czy dobre, czy nie, wiara kupuje marzenia. Większość samochodów ma silniki, które nie są wykorzystywane nawet w 10%, ale cóż, to przecież przedłużacze penisów.
    To naprawdę smutna Photokina, może nie da się tego ciągnąć dłużej? Pomysły zaś faktycznie z kosmosu.
    smutna pod względem że każdy ten topowy obiekt westchnień w zasadzie stoi w miejscu a tylko produkty z niższej półki nadganiają różnice ? Pod względem braku jakiegoś wielkiego przełomu w aparatach ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Kiedyś z kimś o tym rozmawiałem. W fotografii sprzedaje się marzenia. [...]
    Z Fatmanem na pierwszym zlocie w Łodzi. To tak na marginesie.
    Z tą smutną tegoroczną Photokiną to trochę prawda. Szczególnie przyszłość E-Systemu trochę niepokoi. Z jednej strony, biorąc na zdrowy chłopski rozum, kupując E-5 mam kolejnych kilka lat spokoju. Dotychczasowe sample pokazują, że na obrazek narzekał nie będę, cała reszta gra i buczy. Sprzęt zarobi na siebie, dodatki i chleb z krakowską.
    Z drugiej strony chciałoby się jednak, żeby było optymistycznie, do przodu. Nie przeszkadza mi, że E-5 został wsadzony w korpus E-3, ale brakuje jednak jakiegoś bardziej zdecydowanego kroku do przodu.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Eddie - sprzęt zarobi na krakowską dziś, jutro, za rok - ale za 3 lata pożegnanie z nim może być już nieco bolesne (dla kieszeni), jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że konkurenci nie ogłaszają konferencji prasowych nt. przyszłości systemów. Cały czas o tym powtarzam - pomysł na olka chyba się wypalił, to co miało być tanie, lekkie i nieco tylko odstające jakościowo od konkurencji (i było tak jeszcze 2 lata temu) powoli przestaje takim być. Zdjęcia da się robić jeszcze przez lata... ale co później? Kupując taką eLkę 200 mm masz świadomość tego, że przez 5 lat może się zepsuć, porysować, pies może ją pogryźć, walec może po niej przejechać... ale raczej będzie do czego ją podpiąć* jeśli uniknie wszelkich tych nieszczęść. A ZD 150 mm już niekoniecznie... dla ciebie to jest ważne, ponieważ zarabiając na fotografii musisz, chcąc nie chcąc, utrzymywać się na pewnym poziomie jakościowym.
    I wcale nie jest mi z tym wesoło, bo w jeszcze dłuższej perspektywie oznacza to ucieczkę ludzi z forum, a fajne tu jest.

* A więc do puszki z matryca na poziomie jakościowym tego, co będzie standardem za 5 lat.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Mariush, ja jestem tego wszystkiego świadomy (tak wbrew pozorom ). Jednak mój spokój bierze się stąd, że standardy w ciągu najbliższych 3 lat raczej nie poszybują jakoś strasznie w górę. Przy tym co jest teraz E-5 spokojnie da sobie radę.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia