Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 209

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150mm 1:4.0-5.6

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Nie, bo to niewygodne, ale przede wszystkim nie zyskam nic. Pen przez aa ma ograniczenie na jakieś pięć megapikseli i żaden obiektyw tego nie przeskoczy.
    Proszę o podanie źródła, które upoważnia do twierdzenia, że "Pen przez aa ma ograniczenie na jakieś pięć megapikseli"

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Proszę o podanie źródła, które upoważnia do twierdzenia, że "Pen przez aa ma ograniczenie na jakieś pięć megapikseli"
    Oko.
    I mowa o każdym olku z wyjątkiem epla (i mam nadzieję, każdym następnym).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Może ma ktoś film z użyciem tego szkła. bardzo interesuje mnie AF. Tylko proszę nie piszcie jak to w profesjonalnych kamerach nie ma AF Ja go potrzebuje bo profesjonalistą nie jestem

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    Rewelacja. Nic tylko zbierać fundusze. EPL1 z tym cackiem i nic mi więcej do fotografowania nie potrzeba.
    no mnie się udało za 1884 zł kupić (co i tak nie jest małą kwotą), ale zawsze to mniej niż 2499 zł a tyle z początku kosztowało

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Oko.
    I mowa o każdym olku z wyjątkiem epla (i mam nadzieję, każdym następnym).
    Niezły żart -organoleptyczne badania źródłem wiedzy o rozdzielczości aparatu (tak gdzies 5 megapikseli).

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 8.09.10 o 12:50

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Z tego, co zrozumiałem, to nie rozdzielczość obiektywu chodzi, tylko o możliwości matrycy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Niezły żart -organoleptyczne badania źródłem wiedzy o rozdzielczości obiektywu (tak gdzies 5 megapikseli).
    Matrycy (najlepsze obiektywy mają - stawiam - kilkadziesiąt Mpx potencjału) i zanim zaczniesz pisać to, co już wielu w tej sytuacji napisało, a potem było im głupio, proponuję poszukać parę wątków, w którym do znudzenia problem analizowaliśmy, a za przykład padły te ujęcia:
    http://grejt.grejt.pl/temp/aa/450dhelios.jpg
    http://grejt.grejt.pl/temp/aa/ep1helios.jpg
    Mnie osobiście po raz enty nie chce się wyjaśniać szczegółów. Kto problemów nie widzi, ten szczęśliwy

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ksb Zobacz posta
    Może ma ktoś film z użyciem tego szkła. bardzo interesuje mnie AF. Tylko proszę nie piszcie jak to w profesjonalnych kamerach nie ma AF Ja go potrzebuje bo profesjonalistą nie jestem
    Przyłączę się do pytania o AF Tzn nie słychać za bardzo narzekań, a w filmiku reklamowym nawet go bardzo zachwalają w opcji śledzenia Bawiące się dzieci, ludzie w normalnym ruchu, etc - da radę?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    hmm, nie nakręciłem jeszcze wielu filmów, ale mogę powiedzieć że w trybie autofokusu ciągłego przy zoomowaniu ostrość gubi się na moment i mija chwila zanim ustawia się do nowej ogniskowej. Może ktoś bawił się konkretniej filmowaniem to się wypowie bardziej rzeczowo.
    natomiast podczas zdjęć AF działa duużo szybciej niż w kitowym obiektywie i dorównuje obiektywom Lumixa (konieczne jest firmware 1.1 aparatu).

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Matrycy (najlepsze obiektywy mają - stawiam - kilkadziesiąt Mpx potencjału) i zanim zaczniesz pisać to, co już wielu w tej sytuacji napisało, a potem było im głupio, proponuję poszukać parę wątków, w którym do znudzenia problem analizowaliśmy, a za przykład padły te ujęcia:
    http://grejt.grejt.pl/temp/aa/450dhelios.jpg
    http://grejt.grejt.pl/temp/aa/ep1helios.jpg
    Mnie osobiście po raz enty nie chce się wyjaśniać szczegółów. Kto problemów nie widzi, ten szczęśliwy
    W moim pytaniu chodziło o rozdzielczość pena, czyli aparatu z 12 MPx sensorem.
    Napisałeś, że ta rozdzielczość jest ograniczona do potencjału 5 MPx wskutek obecności filtra AA przed sensorem. Rozumiem, że dotyczy to optymalnych warunków - przysłona, środek kadru, kierunek pomiaru rozdzielczości, optymalna czułość sensora, czas ekspozycji, temperatura, oko wypoczęte, itd.

Prosiłem o źródło nie z powodu czepiania się, tylko aby konkretne argumenty rozpatrzyć.

W tym kontekście nie ważne jest co mają, jak piszesz, najlepsze obiektywy, ponieważ z Twojej sugestii wynika, ze to AA kładzie rozdzielczość w penie, a nie obiektywy.
    Wychodzi na to, że inżynierowie Olympusa robią wodę z mózgu użytkownikom zatajając fakt beznadziejnie niskiej rozdzielczości aparatów w sztandarowym systemie.

Na tym forum było kilka dyskusji na temat rozdzielczości i testów. Większość dyskutantów otwarcie mówiło, że nie wierzy testom przeprowadzanym w warunkach laboratoryjnych.

Jeśli przyjąć taką podstawę wyjściowa do dyskusji, to gubimy istotę problemu.
    Nie można, jeśli chodzi o zagadnienia techniczne, dyskutować o czymś, co nie jest w miarę ściśle zdefiniowane i porównywać np. jakąś cechę dla różnych aparatów, np. rozdzielczość, nie precyzując jej jednoznacznie oraz nie przyjmując metody pomiaru tej cechy, która mogła by być uniwersalnym w miarę miernikiem (a jest to problem wykonalny) w zastosowaniu do różnego sprzętu.

Filtr AA jest filtrem progowym i blokuje częstotliwości, które teoretyczne (teoretycznie!) są nie do wyzyskania przez sensor, a ich przepuszczenie mogłoby spowodować wzrost artefaktów (chociaż są aparaty bez AA - któryś z firmy Leica). Artefakty najsilniej się ujawniają przy fotografowaniu specyficznych obiektów zawierających gęsto ułożone linie, kratki, itp. Artefakty nie tylko powstają przy wyższych częstotliwościach (gdy nie ma filtra AA, jak w Leice), lecz także z powodu niedoskonałości programów demozaikowania, kompresji i odszumiania.
    W penach są filtry AA, a więc muszą wpływać na obraz. Nie przypuszczam, aby to było przyczyną niskiej rozdzielczości obrazków z penów.
    Nie spotkałem się z opiniami na forach foto, aby filtr AA mógł ściąć potencjał rozdzielczy aparatu z sensorem 12 MPx do rozdzielczości aparatu z sensorem 5 MPx

Jakiejś metody ilościowego pomiaru rozdzielczości powinniśmy się trzymać. Metoda oczna jest ostatnią, na która w tym przedmiocie można się powoływać.

Oględziny zdjęcia w dużych powiększeniach są bardzo przydatne dla sprawdzenia ogólnego wrażenia, jakie mogą odnieść użytkownicy fotki.
    Oprócz obiektywu i ilości Px sensora (oraz jego konstrukcji i jakości wykonania) na rozdzielczość i wygląd drobnych szczegółów, jak wspomniałem, wpływa demozaikowanie i stopień kompresji (dla JPEG, a w aparatach niektórych firm także w RAWie następuje ingerencja) oraz soft odszumiania. Zaśmiecenia zdjęcia artefaktami nie da się zmierzyć w laboratorium, ponieważ nie ma uniwersalnych programów na ocenę artefaktów. Tu się przydaje jak najbardziej ludzkie oko jako ostateczny adresat zdjęcia.

Dlaczego poruszyłem problem zwątpienia w rozdzielczość pena? Załóżmy, że jestem potencjalnym klientem. Czytam - 5 MPx jako maksimum dla pena i po prostu skreślam aparat z listy inwestycji. Zakładając, że daję wiarę Autorowi tej tezy.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 8.09.10 o 14:51