Popatrzyłem na wikipedię i szarańcza jest bardzo podobna
Popatrzyłem na wikipedię i szarańcza jest bardzo podobna
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Mam pytanie, co jest optycznie lepsze 14-42 + 40-150, czy 14-150?
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
A nowe 14-42? Przesiadam się na m4/3 i tak kombinuję co by kupić... Starego 14-42 pewnie nie dopadnę...
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Mam starego krótkiego kita, od niedawna również m.zd 40-150, od kilku m-cy m.zd 14-150, no i solidnie sobie poużywałem m.zd 12-50. Bardzo sobie chwalę 14-150 - jeden obiektyw, którym można załatwić prawie wszystko, jest bardzo wygodny, na wakacje super. Uzupełniam go Lumixem 20/1.7 - w deficycie światła przy zdjęciach z ręki (np. we wnętrzach) no i jak trzeba "żyletki". W zasadzie te dwa szkła u mnie robią robotę i tak mogłaby wyglądać moja cała szklarnia do mikro. Różnica pomiędzy starszym krótkim kitem i szerszym końcem megazooma nie jest dla mnie warta żonglowania szkłami. Te krótkie kity są o tyle fajne, że się składają i w połączeniu z aparatem tworzą bardzo kompaktowy zestaw, mieszczą się np. w kieszonce koszulki rowerowej na plecach. Wydaje mi się jednak, że to właśnie ze starszą wersją krótkiego kita (i E-PL1) najczęściej zdarzały się poruszone zdjęcia w okolicy 1/100s. Faktem jest, że nowsza wersja krótkiego kita jest wyraźnie słabsza od starszej, ale też szybsza i cichsza. Zamiast dual kita jako alternatywy dla 14-150 rozważyłbym m.zd 12-50 + m.zd 40-150, tym bardziej, że ten drugi obiektyw jest zaskakująco ostry. 12-50 można kupić za 750-800zł (nowy) i jest to imho trochę niedoceniane szkło. Obiektyw był też w zestawach z Penami i pewnie za jakiś czas będzie. 12mm, makro, elektryczny zoom do filmów i solidna budowa - bez obaw można położyć na śniegu czy ściółce leśnej. Mam sporo zdjęć z niego i jak na moje oko jest ok. Wiem, że nieźle Ci namieszałem, każda opcja ma swoje zalety.
Może stare MZD 14-42 jest lepsze optycznie ale strasznie wolne przynajmniej w nowych puszkach