Strona 20 z 41 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 405

Wątek: Pierwszy ślub/wesele - dylemat.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    mariush: Tu podałeś argumenty nie do przebicia -- nie będę Cię oskarżał -- przykłady podane przez Ciebie są rewelacyjne, ale takiego świetnego oświetlenia nie można traktować jako regułę... wybrałeś super Z drugiej strony proponowanie początkującemu kombinowanie ze światłem w ten sposób to żart (albo horror), bo zapomni o przysłowiowej babci z Ameryki
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 18.08.10 o 14:29

| OlyJedi Awatar Raven_Design
    Mieszka w
    Zawiercie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moolash Zobacz posta
    heh, wybaczcie że wtrącam się między wódkę a.... ale może coś ktoś podpowie. jestem w identycznej sytuacji, co autor wątku. W robienie ślubu mnie wrobiono, a sprzętowo nie jestem absolutnie przygotowana posiadając lumixa g1 ciemnego kita 3.5-5.6 i metza 48.

Czy jest jakiś obiektyw w granicach 1000 zł, który nadawałby się do tej imprezy? Chodzi mi o coś w stylu sigmy 50, ale na to nie moge sobie pozwolić.
    Musisz wiedzieć, że w tym wątku przeważnie odradza się eksperymentowanie na ślubie znajomych, więc odzew może być różny - zważywszy na to, że jak sama piszesz "wrobiono" Cię w tą robotę.
    W pracy w trudnych warunkach oświetleniowych niczym nie da się zastąpić doświadczenia.
    .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    mariush: ale takiego świetnego oświetlenia nie można traktować jako regułę...
    Dokładnie.
    Dlatego właśnie napisałem, że każdy przypadek, miejsce, itp jest inne nieco.
    BTW - w przyszłym roku, we wrześniu, najprawdopodobniej będę na ślubie w Zamościu - liczę na jakieś piwko na mieście

| OlyJedi Awatar kasiulap
    Mieszka w
    kaliska prowincja;)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    mogłam nie ruszać tego tematu, żeby cisnienia nie podnosic
    ja dysponuje e-420 i e-510, czyli pojechanym oswietleniu mam przesrane, do tego dwa kity i 12-60 (manualnych stalek nie wspominam, bo to podczas takich imprez nie ma czasu na krecenie), a lampa metz 48...
    moje pierwsze wrazenia po trzech slubach dwoch weselach....
    - niebotyczne szumy......ale tego lepiej juz nie tykac
    - nie wiesz jak ustawic lampe...przepadniesz ...zołty sufit, czy pokryty balonami nie nadaje sie do odbijania swiatla
    - ach i dobre akumulatorki wskazane...eneloopy po pewnym czasie długo sie ładują (PS. macie jakieś wypróbowane?)
    Ostatnio edytowane przez kasiulap ; 18.08.10 o 14:43
    Cancan...

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Dokładnie.
    Dlatego właśnie napisałem, że każdy przypadek, miejsce, itp jest inne nieco.
    BTW - w przyszłym roku, we wrześniu, najprawdopodobniej będę na ślubie w Zamościu - liczę na jakieś piwko na mieście
    --Masz załatwione piwko i nie tylko ... uprzedź tydzień przed przyjazdem--pozdrówka

Alleg_pl
    Gość
    nie ma nic lepszego od eneloopow kasiulka.. wiec nawet nie kombinuj z innymi bajerami. 2 zestawy eneloopow + ladowarka w torbie. po kosciele zmieniasz komplet na nowy a na sali wrzucasz koło orkiestry do ładowania stary komplet. za 3 h jest swiezy, akurat jak ci sie 2 komplet skonczy

S4INT
    Gość
    Odpowiadając na pytanie odnośnie sposobów na weselu - ja uskuteczniam właśnie rozstawianie lamp po sali, zwykle dwóch, zazwyczaj z folijkami. Daje mi to ładniejsze, bardziej zróżnicowane światło niż lampa z aparatu (którego to światła nie cierpie). Sala może być dowolnie ciemna, byle tylko AF łapał i już jest po sprawie - żadnych kłopotów z obijaniem.
    Oczywiście najchętniej jasna sala gdzie jade tylko na zastanym, ale tak dobrze to rzadko jest...

Pare przykładów z takim oświetleniem (na każdym dwie lampy, poza moim własnym światłem zastane było wręcz znikome):

http://img827.imageshack.us/img827/3730/dsc8891m.jpg
    http://img80.imageshack.us/img80/7803/dsc8911m.jpg
    http://img294.imageshack.us/img294/9020/dsc9124m.jpg
    http://img341.imageshack.us/img341/1939/dsc9012m.jpg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a ja na rozluźnienie klimatu pozwolę sobie umieścić taki mały foto-żarcik

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7279933-2.jpg
Wyświetleń:	358
Rozmiar:	250,7 KB
ID:	37979  
    E-520 i inne foto szpeje

| OlyJedi Awatar kasiulap
    Mieszka w
    kaliska prowincja;)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Alleg_pl...tak właśnie robię na jednym komplecie eneloopow to daleko bym nie zajechala
    Cancan...

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Raven_Design Zobacz posta
    Musisz wiedzieć, że w tym wątku przeważnie odradza się eksperymentowanie na ślubie znajomych, więc odzew może być różny - zważywszy na to, że jak sama piszesz "wrobiono" Cię w tą robotę.
    W pracy w trudnych warunkach oświetleniowych niczym nie da się zastąpić doświadczenia.
    Nie interesuje mnie jednak odradzanie, bo po prostu nie mogę się z tego wycofać. Ślub jest szwagierki, która zrezygnowała z profesjonalnego foto - tną koszty, gdzie się da. A ja nie chcę im dać byle czego, bo nawet jeśli im wystarcza to, że nie poucinam części ciała kadrem, to ja fuszery nie lubię odstawiać.

Proszę ewentualnie o radę co do zakupu sprzętu, który mi ułatwi tę robotę. Niestety tylko w granicach 1000 PLN