Strona 21 z 41 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 405

Wątek: Pierwszy ślub/wesele - dylemat.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moolash Zobacz posta
    Nie interesuje mnie jednak odradzanie, bo po prostu nie mogę się z tego wycofać. Ślub jest szwagierki, która zrezygnowała z profesjonalnego foto - tną koszty, gdzie się da. A ja nie chcę im dać byle czego, bo nawet jeśli im wystarcza to, że nie poucinam części ciała kadrem, to ja fuszery nie lubię odstawiać.

Proszę ewentualnie o radę co do zakupu sprzętu, który mi ułatwi tę robotę. Niestety tylko w granicach 1000 PLN
    Świetnie, że szwagierka tnie koszty, tylko dlaczego koszty przerzuca na Ciebie? Myślę, że znalazłby się fotograf, który w granicach tego 1000 zł zrobi zdjęcia. Może zamiast inwestować w obiektyw niech goście/rodzina zasponsoruje fotografa. Takie zakupy i szybka nauka na jeden raz niczemu dobremu nie służą.

| OlyJedi Awatar Raven_Design
    Mieszka w
    Zawiercie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Hades ma rację. Musisz wiedzieć, że ślub/wesele to nie jest spacer po łące.
    Owszem są momenty luźniejsze, ale są też takie, które po prostu trzeba zarejestrować i nie ma mowy o zepsuciu czegokolwiek.
    Potem pozostaje obróbka i sensowne ułożenie materiału. Słowem - czasu potrzeba na to.

Za tysiąc można mieć (wcale nie aż taki mały) fotoreportaż.

Nie wiem, czy dostaniesz za tą kwotę starą 14-54. Raczej nie.
    .

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    To, że będę robić zdjęcia nie podlega już dyskusji, więc raczej mnie nie przekonujcie, bo szkoda forum .

A za obiektyw płace ja, nie szwagierka. Dlatego, że poczuwam się do zrobienia dobrych zdjęć. Jeden ślub mam za sobą, w roli 2 fotografa.

Dlaczego akurat 14-54?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Dlaczego akurat 14-54?
    Bo ani 14-35 f2 ani 12-60 za tą cenę nie dorwiesz.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    swiatlo 2.8 -3.5 bedzie wystarczajace?

bo 3.5 to mam na swoim kicie. a cos ze stalek?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Dlaczego akurat 14-54?
    Bo jest jasny, w każdym razie jaśniejszy niż kit, ma fajny zakres - od biedy całe wesele nim obskoczysz, ma szybszy AF i daje ostre obrazki...
    Z tym, że - jeżeli zadajesz takie pytania - nie sprzęt będzie głównym problemem, a fakt, że nie za bardzo wiesz jak się za to zabrać. I niestety nie jest to wiedza, którą można szybko posiąść czytając nawet całkiem sensowne rady na forum...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    nie ma głupich pytan :P swiatlo 2.8 nie poraża.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    swiatlo 2.8 -3.5 bedzie wystarczajace?

bo 3.5 to mam na swoim kicie. a cos ze stalek?
    Google padło? Link do Olypedii u góry strony nie działa?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

S4INT
    Gość
    nie ma głupich pytan :P swiatlo 2.8 nie poraża.
    Zaraz będzie pie****enie o obrzydzaniu, V kolumnie itd, ale kij, napisze - w takiej sytuacji mając np Nikona byłbyś uratowany jeśli chodzi o sprzęt - za ok 1000zł lub minimalnie więcej prawdopodobnie kupiłbyś nówki szkła 35 1.8 + 50 1.8 lub zamiast tych dwóch 50 1.4. W canonie zresztą to samo, tylko nie ma 35... rozważ to na przyszłość.

W obecnej sytuacji jesteś trochę w... nieciekawej sytuacji. Olek + kit na ślub to porażka. Słabe wysokie iso + ciemne szkło + raczej niewielkie umiejętności/doświadczenie (jeden ślub to trochę mało...) - nic ciekawego z tego nie wyjdzie. 14-54 troszkę poprawi sytuacje, ale nadal niewiele... też bym był za tym, żeby to oddać komuś kto ma sprzęt i wiedze - jeśli nie chcesz wyrządzić krzywdy młodym.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Ja rozumiem, że niewielka liczba postów+małe doświadczenie to świetna pożywka, dla tych którzy chcą się "lepiej poczuć". Nie będę udawać, że wiem więcej niż wiem, dlatego właśnie pytam i dlatego korzystam z tego forum. Wydaje się, że zatraciliśmy rozumienie sensu istnienia takich for.

Czy światło 2.8 byłoby wystarczające? Bo na swoim kicie mam 3.5. Dotąd raczej rozważałam stałki ze światłem x<2

Dzieki S4INT za konkret . Gwoli ścisłości, nie mam olka tylko lumixa G1.