Strona 15 z 41 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 405

Wątek: Pierwszy ślub/wesele - dylemat.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichaLxD Zobacz posta
    grizz: Ciach... zlituj się z cytowaniem takich tasiemców...

Chyba pokazał Ci Mariush dobre zdjęcie z użyciem dyfuzora czy nie?
    A Twój test do niczego.Powinieneś wiedzieć że dyfuzor taki jak stofen lepiej spisuje się we wnętrzach.Rozprasza kierunkowe światło lampy które sie następnie odbija od różnych powierzchni (w tym nawet podłogi) i doświetla fotografowany przedmiot.
    Widzę, że nic nie zrozumiałeś z tego testu. Nie będę komentował Twoich "złotych myśli". Wybacz, ale nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji. Nie masz o fotografowaniu fleszem zielonego pojęcia.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ekhmmm Panowie... ad rem. Bez zaczepek i epitetów.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Rafale z mojego skromnego doświadczenia wynika, że mydelniczka jaką posiadam (zakup za 25 PLN, gdzie jej do drogiego stofena) daje trochę delikatniejsze światło niż lampa na wprost. Cienie są i owszem, jednak ludzie na pierwszym planie doświetleni są moim zdaniem ładniej.
    Ja ustawiam palnik pod kątem dobieranym zgodnie z sytuacją. Danonek ułatwia przechodzenie do zdjęć pionowych szczególnie dla takich żółtodziobów fotograficznych jak ja, a i wątek zgodnie z tytułem jest dla takich.

25-30 złotych wydatek niewielki - można poeksperymentować.

Pozdrawiam.
    e-520+kity, e-30, zd 14-54, zd 50-200, s50 1.4, Metz 58

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

A Twój test do niczego.Powinieneś wiedzieć że dyfuzor taki jak stofen lepiej spisuje się we wnętrzach.Rozprasza kierunkowe światło lampy które sie następnie odbija od różnych powierzchni (w tym nawet podłogi) i doświetla fotografowany przedmiot.
    Robiłeś kiedykolwiek zdjęcia z lampą i dyfuzorem czy tylko wyobraźnię masz tak bujną?
    Toż Rafał wyraźnie wykazał różnice, na dodatek podał wytłumaczenie, dlaczego przytoczone przez Mariusha przykłady wyglądają tak, a nie inaczej. Czego więcej trzeba?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Alleg_pl
    Gość

czy do wyciągniecia tych wniosków wystarczyło Ci zdjęcie/załozenie (niepotrzebne skreslic) okularów?
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 26.07.10 o 23:05

Awatar MichaLxD
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wybacz, ale nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji. Nie masz o fotografowaniu fleszem zielonego pojęcia.[/QUOTE]

Chyba Ciężko bedzie znaleźć dla Ciebie partnera do dyskusji - gdziekolwiek.Chyba, że bedzie Ci przytakiwał ale to już nie dyskusja...

Moja rada była taka, że ten dyfuzor może mieć zastosowanie w fotografii ale raczej do kościoła bym go nie zabrał (za duży).Wyskoczyłeś z tekstem, że takiego fotografa byś nie zatrudnił - no i bardzo dobrze.Tylko zastanów się ilu fotografów coś takiego zakłada na lampę podczas ślubu?Wielu takich znajdziesz?W moim regionie ani jednego.Większość w kościele robi bez lampy a jeśli używaja to odbijają od ścian czy sufitu.
    Musiałbyś sam sobie zdjęcia zrobić.

A tak na marginesie.
    Chciałbym Cię zobaczyć na ślubie z tym szmponem Bo przecież test pokazał że jest najlepszy...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Wybacz, ale nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji. Nie masz o fotografowaniu fleszem zielonego pojęcia.
    Chyba Ciężko bedzie znaleźć dla Ciebie partnera do dyskusji - gdziekolwiek.Chyba, że bedzie Ci przytakiwał ale to już nie dyskusja...

Moja rada była taka, że ten dyfuzor może mieć zastosowanie w fotografii ale raczej do kościoła bym go nie zabrał (za duży).Wyskoczyłeś z tekstem, że takiego fotografa byś nie zatrudnił - no i bardzo dobrze.Tylko zastanów się ilu fotografów coś takiego zakłada na lampę podczas ślubu?Wielu takich znajdziesz?W moim regionie ani jednego.Większość w kościele robi bez lampy a jeśli używaja to odbijają od ścian czy sufitu.
    Musiałbyś sam sobie zdjęcia zrobić.

A tak na marginesie.
    Chciałbym Cię zobaczyć na ślubie z tym szmponem Bo przecież test pokazał że jest najlepszy...[/QUOTE]

Jeśli chodzi o lans i pokazywanie się z "dłutem", są tacy, którzy dużo większe rzeczy na sprzęt fotograficzny zakładają. Zgadnij, po co?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Jeszcze trochę śmiecenia, a będę musiała wycinać. Dajcie spokój i wróćcie do rzeczowej dyskusji (tak wiem - to każdego z Was (męska) racja jest najmojsza i zapewne do premiery E-9 się nie dogadacie, ale chociaż znajdźcie sensowniejsze argumenty niż te z półek Rossmana).

15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Awatar MichaLxD
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Tak na szybko od 39-57s Odnośnie samego stofena i pozycji palnika.Pozdrawiam

Mieszka w
    Szczecinek, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez oczko Zobacz posta
    najwyżej podkręce metz'a 58kę i damy radę... odbije od księdza

dzięki

@Pieciek - masz może jakieś przykładowe zdjęcia żeby zobaczyć jak wygląda efekt?
    Na pewno gdzieś mam, musze tylko poszukać i wstawię, ale to jutro bo teraz nie mam dostepu do swojego dysku z archiwizacją

A tak na marginesie - oglądałem właśnie ten filmik wklejony wyżej - moglibyście mi wytłumaczyć, czy, i jaki jest sens błyskania lampą na zewnątrz, skierowaną 45' w przód, z mydelniczką na palniku? bo jakoś tego nie łapię... i jak w e-3 + FL 50R ustawić "błysk doświetlający" ? Robiłem kiedyś foty jakiegośtam autka, które stało pod światło, i chciałem je lekko "doświetlić" ustawiając aparat na 1/64, i kompletnie nic z tego nie wyszło... Przepraszam ze tak wtracam ni z gruszki ni z pietruszki
    Ostatnio edytowane przez Pieciek ; 27.07.10 o 00:29