A obiektywy? pewnie że są ,mam canona i szukam do niego szkieł ,co ciekawe jedyny chwalony uniwersalny to ef-s 15-85 i stałki ,reszta jest bo jest.
Nie dotyczy to oczywiście L i niektórych pod FF
Co do 15-85 wszyscy chwalą ale mało kto go ma.
A obiektywy? pewnie że są ,mam canona i szukam do niego szkieł ,co ciekawe jedyny chwalony uniwersalny to ef-s 15-85 i stałki ,reszta jest bo jest.
Nie dotyczy to oczywiście L i niektórych pod FF
Co do 15-85 wszyscy chwalą ale mało kto go ma.
Ostatnio edytowane przez S4INT ; 2.07.10 o 14:51 Powód: Automatyczne scalenie postów
Pewnie że są,ale chyba wolę zostać przy szkłach Canona,tamci to dopiero mają opinię na forum(pewnie że sa wyjątki)
Olek szumi więcej ,ale szkła ma (mówcie co chcecie)świetne.
14-54 czy 12-60 że przesada z uszczelnieniami ,ale nie muszę pisać przy sprzedaży-kilka pyłków w środku których nie widać na zdjęciach-to normalny wpis przy szkłach canona i innych producentów niezależnych.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Co ciekawe ,z podstawowych szkieł ef-s, pod względem optyki najlepiej wypadają
najtańsze kity![]()
Ostatnio edytowane przez and21 ; 2.07.10 o 15:06 Powód: Automatyczne scalenie postów
Tak, widziałem zdjęcia ''bez szyby'' z któregoś z pięćet chyba - rewelacja, choć mora łapie się łatwo. Niestety, link gdzieś przepadł.
Jeśli filtr korekcji barwnej nie jest z nim zintegrowany miałoby to sens do widoczków np. Aczkolwiek nie planuję na razie kupna jasnych obiektywów do olka (czyli dobrych), a na kitowych efekt najprawdopodobniej nie będzie rewelacyjny z powodu ograniczeń samego szkła. Zaczekam, aż ktoś to zrobi pierwszy
Niestety jest. Ten sam obiektyw, 450D i EP1 (czyli słabszy canon i podobna matryca jeśli nie lepsza jak w E3)
http://grejt.grejt.pl/temp/aa/450dhelios.jpg
http://grejt.grejt.pl/temp/aa/ep1helios.jpg
Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 2.07.10 o 15:14
To prawda, szkła Zuiko są wyśmienite. Ale czy to jedyny argument? Kiedy zaczyna się dyskusja między użytkownikami E-systemu a całą resztą. Fan olmpusa od razu stara się "przywalić" świetnym 14-54 lub 12-60 i...na tym koniec. Dalszych argumentów brak. Nawet w recenzji 12-60 na optyczne.pl padło zdanie, że jedyne czego można pozazdrościć użytkownikom olympusa to szkła. Bo samych lustrzanek już zdecydowanie nie.
Uszczelnienia też nie są idealne. Parę razy już widziałem na allegro 12-60 i 14-54 z dopiskami o kilku pyłkach w środku.
Co do negatywnych opinii na temat innych producentów niż Canon. To jedynie w przypadku Tamarona są one w pewnym stopniu uzasadnione (nie najlepsza jakość wykonania). Reszta trzyma dobry poziom.
15MB canona i 12MB olka ,800 iso f9
Różnica w szumie mnie zabija
Olek ogniskowa 300mm(zd70-300) Canon 250mm(efs 55-250)
Widać, że olek szumi w większym stopniu i jest to kolorowa kaszka. Może porównamy iso 3200? I na dodatek, na przykład w nocnej scenerii. Tu chyba przewaga Canona będzie aż nadto widoczna? W każdej recenzji w przypadku olympusa. Pojawia się minus w postaci wysokich szumów. Naprawdę olympus nie może konkurować z innymi lustrzankami pod względem poziomu szumów.
Ostatnio edytowane przez artek ; 2.07.10 o 15:34
Janko Muzykant.mówimy o E-3 i7d ,a co do 7 d to przychylam się co do opinij
,chyba EuroLi. że upakowanie pikseli powoduje to że jego matryca zachowuje się prawie jak matryca Olka.Szczególnie w Rawach ,jpgi sa pięknie odszumione .