Strona 33 z 42 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 419

Wątek: Olympus, Nikon, Pentax, bądź Canon.. Który?

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    qbic prosze nie kloccie sie... Po co, kazdy wyrazil swoje zdanie i git... Koniec kropka, albo 3 kropki :P

A naszlo mnie jeszcze jedno pytanie, pod uwage biore:
    Sigma 70-300 APO
    Nikon 70-300 vr/bez vr
    i... wasze propozycje, narazie sigma wygrywa jakosc-cena

A co byscie powiedzieli o zwyklym N 55-200? Moj kumpel ma, nieslyszalem zeby narzekal... Ale jeszcze sie go spytam.

Co do tego czy zostawiac e-sys, to jestem pewny ze zostawie- dzis w reku mialem d700+Sigma 70-200 / N 50mm / Sigma 28-70
    Powiem tyle, utrrzymac to cholerstwo to wielka sztuka, a zrobic tym zdjecie, jeszcze wieksza :P

Pozdrowka i dobranoc
    Czarek
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Ja wydarzenia roku tutaj nie widzę.
    Odpisałem na twoje spostrzeżenie gdyż co chwile takowe tutaj widzę, a to o kursie foto, a to o sercu fotografii... ciekawe czy w wątkach stricte fotograficznych w których widać kiepskie zdjęcie zalecana jest zmiana systemu (tak żeby pisać nie na temat).
    Wybacz Qbic, albo jest już późna pora i nie nadążam za Twoim tokiem rozumowania, albo zwyczajnie napisałeś to w ten sposób, że nie mam pojęcia o co Ci chodzi. Pozdrawiam.
    PS Nigdy nie twierdziłam, że mam jedyne słuszne zdanie. Po prostu zwyczajny wybór aparatu staje się - obecnie - wyborem tak zawiłym, że osobiście wątpię, aby ktokolwiek już to ogarniał. A dodatkowo mam wrażenie, że wszystko się obraca wokół jednej właściwej półki cenowej, a niższe modele są zapewne tylko dla dzieci na komunię. I to ogólnie piszę.
    Dobrej nocy!
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    Sigma 70-300 APO
    Nikon 70-300 vr/bez vr
    70-300 vr > sigma > 70-300G
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Alleg_pl
    Gość
    do sportu mysle ze bardzo super.
    D200 ciagnie 21 klatek w rawie przy pelnej predkosci (5 klatek na sek), troche mniej przy af-c ale i tak imgo jest swietnie. pomimo wieku d200 to jednak ciagle półka reporterska, i kawał swietnego aparatu

ja bym wzial 70-300 VR bo jednak stabilizacja się przydaje.
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 7.06.10 o 00:37

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Sony: najlepiej nic - wydaje mi sie ze powinni dalej robic kineskopy :P
    Dużo już było odpowiedzi, a ja chciałem tylko w kwestii Sony. Nie rozumiem skąd te stwierdzenia o kineskopach. Sony robi zupełnie przyzwoite korpusy (świetne A700, zupełnie fajne A450) i ma sporo dobrych szkieł, zarówno stosunkowo tanich staruszków Minolty, jak i droższych.

Sony 70-300 G SSM to IMHO najlepsze szkiełko w tej klasie, znacznie lepsze niż Canon i Nikon, ale też ponad 2x droższe. Zeiss 16-80 3.5-4.5 to też jeden z najlepszych kitów, niestety także dość drogi.

W Sony każde szkiełko jest stabilizowane, co także jest nie do pogardzenia.

Duża wada Sony to brak tańszych szkieł typu Canonowskie Lki 4.0. Topowe szkła mają świetne, ale drogie.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Spotkałem niedawno fotografa który wywalił d700 i zamienił go na jakiegoś soniacza. Piał przy tym nad wyższością S względem N.

Awatar gcw
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Tak czytam sobie od początku ten wątek i powiem wam, że tak naprawdę wybór aparatu to powinna być tylko i wyłącznie osobista decyzja w zależności od potrzeb. Ja chyba jestem zupełnie dziwny, bo zamieniłem swoją Sony a700 na system Olka i jestem mega zadowolony. Poza tym szumy w mojej 700-ce przy wyższych iso były naprawdę zbliżone do e-620 (a w tym drugim wygląd szumu jest o wiele fajniejszy) Może to przez mój wielki sentyment do fotografii tradycyjnej. Nikon jest świetną marką i poważnie się nad tym systemem zastanawiałem kiedy pozbywałem się S, ale stwierdziłem bardzo prozaicznie, że na szkła, które chciałbym posiadać mnie nie stać. Jest też problem z korzystaniem z manualnych szkieł (które Oly posiada rewelacyjne i w dobrych cenach). W N pełna współpraca z manualnymi szkłami zaczyna się od puszki na poziomie D300 (a ta już kosztuje) w niższych modelach zawsze czegoś brakuje. Albo nie ma potwierdzenia ostrości, albo pomiaru światła. Ja do swojej 620-tki kupiłem adapter za 200 zł i cieszę się swoimi szkłami OM.
    A tak podsumowując też kiedyś miałem zacięcie do sprawdzania szumów i wykresów, ale chyba z tego wyrosłem i teraz już tylko cieszę się robieniem zdjęć i tego wszystkim życzę

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Aaa wczoraj zgrałem sobie mnóstwo zdjęć z czasów 40D(jpg) i powiem krótko wybierając tylko po zdjęciach z D90 i częściowo D700 (jpg) bez zastanowienia wybrałbym 40D patrząc tylko na zdjęcia. Jest to trochę subiektywne ale coś w tym na pewno jest.Szkoda że nie mam szkiełka do E400 z af mieszkanie pochłania za dużo kasy
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Tam na końcu jest 300/4
    Wow, detektyw z W11. Specjalnie dałem stare posty, ponieważ wtedy wld jeszcze nie miał innego tele niż 70-300vr. Stałke kupił ze 2 miesiące temu dopiero.

Sigma 70-300 APO
    Nikon 70-300 vr/bez vr

A co byscie powiedzieli o zwyklym N 55-200? Moj kumpel ma, nieslyszalem zeby narzekal... Ale jeszcze sie go spytam.
    Widzę, że koniecznie chcesz kupić coś taniego i niekoniecznie dobrego, bo mocno kombinujesz.
    Ostatnio na nikoniarze był temat o wyborze taniego tele i gość też się zastanawiał na tymi Sigmo-tamronami 70-300. Odpowiedzi były jednoznaczne - dozbierać pare stów do N z VR, bo to po prostu innej klasy szkło, a niewiele droższe. Naprawdę nie da się złego słowa powiedzieć o tym obiektywie. Jeśli naprawdę zależy Ci na tym zakresie to i tak go w wcześniej czy później kupisz (no chyba, że wybierzesz coś z 2.8 jeśli będzie potrzebował).

Cytat Zamieszczone przez gcw Zobacz posta
    W N pełna współpraca z manualnymi szkłami zaczyna się od puszki na poziomie D300 (a ta już kosztuje) w niższych modelach zawsze czegoś brakuje. Albo nie ma potwierdzenia ostrości, albo pomiaru światła.
    Sprostowanie - potwierdzenie ostrości jest w KAŻDEJ puszcze nikona. Pomiar jest dopiero od D200 w górę - wszystkie xxxD i xD.
    Ostatnio edytowane przez S4INT ; 7.06.10 o 08:52

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    To co mnie najbardziej denerwowało w Olku to dyskusje na temat nieprzyszłościowości 4/3 i wizje jego upadku. No szlag mnie trafiał gdy po raz kolejny o tym czytałem.
    to po co czytałeś, było używać i się nie denerwować

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Teraz takie dyskusje nie tylko mnie nie denerwują ale i upewniają w słuszności podjętej decyzji - to jest zdecydowanie największa zaleta zmiany systemu
    grunt to mieć własne zdanie, ale czasami grupa musi utwierdzać w słuszności podejmowanych decyzji

przy okazji, że 4/3 jest nieprzyszłościowe kupię 14-54 w niskiej cenie
    e-510 + 14-54 + 14-42 + 40-150, dcr-250, metz 36 af-4o, a720 is. super takumar 55 1.8