Strona 29 z 42 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 419

Wątek: Olympus, Nikon, Pentax, bądź Canon.. Który?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Jakbys byl od poczatku w docelowym systemie stracilbys mniej
    Nie mam czegoś takiego, jak docelowy system. I wcześniej nie mógłbym być w systemie, w którym teraz zamierzam być (jeszcze nie wiem, jaki to będzie system - zastanawiam się nad dwoma i akurat żadnym z nich nie jest Canon), bo wtedy jeszcze nie było w tym systemie nic ciekawego dla mnie, ani też nie miałem potrzeby wydawania kilkunastu tysięcy złotych na sprzęt.

Teraz też nie mam potrzeby. Mam ochotę. Teraz oceniam tylko swoje możliwości finansowe i myślę, czy to aby nie byłoby przegięcie wydawać tyle kasy na, jakby nie patrzeć, mimo wszystko tylko hobby.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie mam czegoś takiego, jak docelowy system. I wcześniej nie mógłbym być w systemie, w którym teraz zamierzam być (jeszcze nie wiem, jaki to będzie system - zastanawiam się nad dwoma i akurat żadnym z nich nie jest Canon)
    Obstawiam S i N. O ile S ostatnio ostro nadgonil to N raczej "od zawsze" mial system rozbudowany i byl to raczej najlepszy system cropowy.

bo wtedy jeszcze nie było w tym systemie nic ciekawego dla mnie, ani też nie miałem potrzeby wydawania kilkunastu tysięcy złotych na sprzęt.
    Olympus nigdy zauwazalnie tanszy nie byl jak i nigdy przewagi nad konkurencja nie mial.

Teraz też nie mam potrzeby. Mam ochotę. Teraz oceniam tylko swoje możliwości finansowe i myślę, czy to aby nie byłoby przegięcie wydawać tyle kasy na, jakby nie patrzeć, mimo wszystko tylko hobby.
    Dylemat kazdego kto sie tylko bawi. Kazdy ma inne reguly, moja zasada to jedyny ewentualny kredyt w zyciu to hipoteczny, na reszte mnie po prostu nie stac.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Olympus nigdy zauwazalnie tanszy nie byl jak i nigdy przewagi nad konkurencja nie mial.
    Miał (może jeszcze ma) przewagę w zoomach i funkcjonalności puszek. Dla mnie też był najtańszy tańszy, bo kumulowało się kilka promocji jednocześnie, a do tego płaciłem wg cennika OlyJedi.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No dobra, widze ze teamt znormalnial, potrzebowalbym zastapic e400 14-42 i 40-150, chce wiedziec jaki moglby byc to sprzet, z czego (system) i propozycje szkiel, nie zalezy mi na miodzio szkielkach za 4k ale chce zyskac lepszy AF i uzywalne ISO poniewaz czesto fotografuje w ciemnych pomieszczeniach, a nawet na zuzlu czest trzeba podbic ISO. Moj e400 mnie zaczyna wkur... poniewaz zauwazylem wade (zakladam ze matrycy i zakladam ze ze starosci i "przygod"). Do niedawna (co nawet w tym watku podkreslalem) wykluczalem wielkie N... Dzis gdybym nie mial wyboru to zdolny bylbym sie zgodzic na N i C, do S nie jestem przekonany.
    Pod uwage biore:
    Canon: 20d/30d -najbardziej przemawia
    Nikon: d80/90 - nie wiem jak z szybkoscia klatek na sekunde i z AFem
    Sony: najlepiej nic - wydaje mi sie ze powinni dalej robic kineskopy :P

Ze szklarni to kompletnie nie mam faworytow, jeszcze nie dawno myslalem o tym ze nowy aparat bylby wylacznie do ekstremalnego oswietlenia mialo to byc 30d i tamron 28-70 czy jakos tak... niestety okazuje sie ze do sportu tez e400 ostatnio wysiada.
    Prosze o wyrozumialosc...
    Czarek
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    No dobra, widze ze teamt znormalnial, potrzebowalbym zastapic e400 14-42 i 40-150, chce wiedziec jaki moglby byc to sprzet, z czego (system) i propozycje szkiel,
    Jaki budżet byłbyś w stanie wysupłać?
    Czy nowymi obiektywami (obiektywem) chciałbyś pokryć kąty widzenia obecnych, czy niekoniecznie? Inaczej - na jakim zakresie najbardziej Ci zależy?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

piotrek204
    Gość
    Do sportu w dobrej cenie to zestaw 40D + 70-200/4L
    Do tego jeden z setki spacerzoomow.

Alleg_pl
    Gość
    hmm,
    wiem ze nie mialo byc nikuna, ale N D90/D200, T17-50:2.8/N18-70, S 70-200:2.8/N70-300VR?
    tak sportowo i szeroko tez.
    1 pozycja z kazdej wersji to ta "drozsza" alternatywa, chociaz w sumie chyba bym wzial d200 zamiast d90, bo nawet to niekalibrowane 3200 wyglada dosc dopuszczalnie, nawet przed odszumieniem. a przedzial 100-1250 jest akceptowalny w pełni dla mnie, a wygoda uzywania jest jednak duzo wyzsza, + jak sport to pewnie i czasem srednie warunki, a tu juz uszczelniana puszka ma plus... no i 5 klatków na sekunden (chociaz w sumie d90 ma chyba 4.5, ale bufor i tak mniejszy)
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 6.06.10 o 16:46

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Pod uwage biore:
    No cóż, jak zrobiłeś takie głębokie rozeznanie, żeby nawet nie spojrzeć do specyfikacji i masz tak wyrobione zdanie, to jak tu się dziwić, że każdy wątek sprzętowy zahaczający o zmianę systemu kończy się pyskówą...

... Choć z drugiej strony... może tylko szukasz potwierdzenia... to ok. Bierz canona.

Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

S4INT
    Gość
    No dobra, widze ze teamt znormalnial, potrzebowalbym zastapic e400 14-42 i 40-150, chce wiedziec jaki moglby byc to sprzet, z czego (system) i propozycje szkiel, nie zalezy mi na miodzio szkielkach za 4k ale chce zyskac lepszy AF i uzywalne ISO poniewaz czesto fotografuje w ciemnych pomieszczeniach, a nawet na zuzlu czest trzeba podbic ISO. Moj e400 mnie zaczyna wkur... poniewaz zauwazylem wade (zakladam ze matrycy i zakladam ze ze starosci i "przygod"). Do niedawna (co nawet w tym watku podkreslalem) wykluczalem wielkie N... Dzis gdybym nie mial wyboru to zdolny bylbym sie zgodzic na N i C, do S nie jestem przekonany.
    Pod uwage biore:

Ze szklarni to kompletnie nie mam faworytow, jeszcze nie dawno myslalem o tym ze nowy aparat bylby wylacznie do ekstremalnego oswietlenia mialo to byc 30d i tamron 28-70 czy jakos tak... niestety okazuje sie ze do sportu tez e400 ostatnio wysiada.
    Prosze o wyrozumialosc...
    Czarek
    Budżet? Domyślam się, że używki tolerujesz skoro myślisz nad 20D/30D/D80.
    Moja propozycja - używane D300: 7kl/s, świetne wysokie iso jak na cropa, extra AF (51 punktów, śledzenie 3D) pancerna, uszczelniona budowa, duży wizjer, cls, większość funkcji wyciągniętych na body. Używane z przebiegiem do 30k kupisz za 3000-3500zł.

Szkła:

N70-300vr - doskonałe szkło, przez wielu uważane za najlepsze 70-300 w dowolnym systemie. AF super szybki, stabilizacja, świetna ostrość od pełnej dziury, kryje fx. Stosunkowo tanie (ok 1500zł nowe, używane pare stówek taniej). Sam pstrykałem tym motocross.

35 1.8 - koniecznie. Jasne, szybkie, bardzo ostre już od pełnej dziury. Nowa 700zł, używki za ok 600.

Co do jakiegoś standardowego zooma: jeśli światło 2.8 Ci potrzebne to chyba dwie opcje są: droga (N17-55) lub tania (T17-50). Pierwszy to Dxowy ideał, ale niestety to kosztuje i waży. Ten drugi wyrwiesz już za nawet 1000zł używke. Ogólnie polecam nowszą wersje, ze stabilizacją VC - dużo lepiej wykonany, AF pewniejszy i deko szybszy.

Jeśli nie 2.8 to polecam:
    N18-70 3.5-4.5 - szybkie, ostre, celne. Spora winieta na 3.5 i pełnej dziurze, mocna dystorsja. Troszkę słaba budowa, zasysa kurz. Bagnet metalowy. Używki już od 450zł
    N18-105 - praktycznie podobnie jak wyżej, z tym, że trochę lepsza budowa, plastikowy bagnet, ale za to dłuższe i ze stabilizacją.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dziekuje wszystkim za szybkie odpowiedzi
    grizz: mozliwe ze wlasnie szukam potwierdzenia, wiesz jak to jest jak sie wyrobi o czyms zdanie, a co do specyfikacji to w jednych pisza ze okolo 3kl/s a w drugich ze do 4 takze chcialem to rozstrzygnac

Wlasnie-budzet, zapomnialem, no fajnie by bylo w 2-3k sie zmiescic ze wszystkim czyli kit (szeroki/spacerzoom) + jakis lepszy zoom do sportu w zupelnosci teraz starcza mi 40-150 takze zakres do 200 napewno starczy.
    Nad d300 sie zastanawialem ale to wtedy d300 i to wszystko
    Zamiast d300 wolalbym wtedy 40d (tansze a podobnie ma 6,3kl/s)

Nie zalezy mi strasznie na jakosci tego kita/spacerzooma, 18-70 mi nawet pasuje bo wtedy pokrywam ogniskowa 70-200/70-300 (gdyby wychodzilo taniej)

Niestety kasa ostro trzyma za jaja takze 70-200 nawet starszy (f4) odpada (chyba ze ktos mi pokaze w zaje niskiej cenie)

Prosilbym bardziej o propozycje calych zestawow typu d80+18-70+70-300 zalezy mi na tym bym nie mial momentu ze ten obiektyw za szeroki drugi zas za dlugi, dlatego stalki odpadaja mimo ze je uwielbiam.

A jak jest z 80-200 canona, kumpel raz mi o nim cos mruczal ale wtedy jakos go nie sluchalem, tanie sa a podobno zastapila je dopiero eLka 70-200, co o tym myslicie jako tanie rozwiazanie?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    hmm,
    wiem ze nie mialo byc nikuna, ale N D90/D200, T17-50:2.8/N18-70, S 70-200:2.8/N70-300VR?
    ...
    jak sport to pewnie i czasem srednie warunki, a tu juz uszczelniana puszka ma plus... no i 5 klatków na sekunden (chociaz w sumie d90 ma chyba 4.5, ale bufor i tak mniejszy)
    A wiec d200 (nie wiem jak z cena) podoba mi sie ta opcja, 18-70 powinien mi spokojnie starczyc a 70-300vr to nie wiem jak z cena, ale bardzo mi pasi.

Dobrze ze mi przypomniales buffor na rawach chciabym miec jednak wiekszy niz 3kl...
    Ostatnio edytowane przez Czaroz ; 6.06.10 o 17:07 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150