Strona 32 z 43 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 425

Wątek: ZD 70-300 - mój 'test'

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    A bez stabilizacji da radę, przynajmniej ja nie mam problemów, chyba że schodzę poniżej 1/250s.
    No właśnie. W stabilizacji piękne jest to, że jak dla mnie 300mm i 1/100 (E-3) jest względnie bezpiecznym czasem. Ostatnio pobawiłem się trochę monopodem - to jest kosmos - 300mm (kąt widzenia jak 600 na kliszy) 1/30 i ostre zdjęcia. Oczywiście użyteczność takiego czasu dla ruchomych obiektów jest pod znakiem zapytania, niemniej ostre zdjęcia przy takim kącie widzenia robią wrażenie. Przeglądnę kartę pamięci i wrzucę jakieś foty ilustrujące moje spostrzeżenia.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Po mieście lepiej z czymś dyskretnym niż taką lufą. A bez stabilizacji da radę, przynajmniej ja nie mam problemów, chyba że schodzę poniżej 1/250s.

A tak w ogóle zauważyłem dziwną rzecz - na 200-300mm szybciej ostrzy (szczególnie na bliskie obiekty) na kontrast niż z czujnikiem AF, ponadto się nie gubi przy marnym świetle.
    Teoria mówi, że aby nie poruszyć to ogniskowa powinna być odwrotnością czasu /albo odwrotnie/ jak obiektyw 60 mm to minimum 1/60 jak 200 mm to minimum 1/200 itd. Tak to kiedyś, dawno było ale chyba się nie zmieniło.... pozdrawiam hb.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heniobe Zobacz posta
    Teoria mówi, że aby nie poruszyć to ogniskowa powinna być odwrotnością czasu /albo odwrotnie/ jak obiektyw 60 mm to minimum 1/60 jak 200 mm to minimum 1/200 itd. Tak to kiedyś, dawno było ale chyba się nie zmieniło.... pozdrawiam hb.
    Nie zmieniło się ale jest to zasada "ogólna". I nie tyle obiektyw co ekwiwalent ogniskowej dla 35mm. Ja daję radę utrzymać czas mniej więcej dwa razy dłuższy, ale jak sobie pobiegnę kilkaset metrów żeby wyprzedzić jakiegoś zwierzaka i zdobyć dobrą pozycję do "strzału" to potem czasem i dwa razy krótszy nie wystarczy .
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki,
    Spoko dyskretniejsze też mam .

podpięłam sobie szkło do aparatu w sklepie i rzeczywiście robi wrażenie (choć żadne ze zrobionych zdjęć mnie nie satysfakcjonowało). Mówią, że praktyka czyni mistrza, więc wszytko przede mną.

Co do wątku o ptaszkach, zajrzę z pewnością.

Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Praktyka faktycznie przy tym szkle się przydaje. Mam wrażenie że jest jakoś dziwnie wyważone (przynajmniej z E-620), na początku przednia soczewka latała mi jak szalona i nie mogłem zrobić ostrej fotki, pomogło mi odpięcie gripa i parę godzin "wprawek". Dziwne to, bo łatwiej mi przychodziło utrzymanie Rubinara 500mm, a on ani mały ani lekki nie jest.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Poszedłem w czwartek do krakowskiego ogrodu botanicznego i na wstępie trochę zdrowia straciłem. okazało się, że używanie statywu do celów amatorskich kosztuje 50 PLN. Dostałem się do Najważniejszej Kierowniczki i próbowałem uzyskać jakieś wyjaśnienia ale niczego sensownego nie usłyszałem. W skrócie argumentację można zamknąć w zdaniu " bo tacy przychodzą a potem zamieszczają zdjęcia" , "ze statywem - zawodowiec bez to amator" niczego bardziej sensownego z Pani Kierowniczki nie wydusiłem.
    Mimo, że bez statywu udało mi się odbyć długą sesję z tą młodą damą....
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4294861.JPG
Wyświetleń:	164
Rozmiar:	428,9 KB
ID:	32656   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4294873.JPG
Wyświetleń:	143
Rozmiar:	446,8 KB
ID:	32657   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4294881.JPG
Wyświetleń:	143
Rozmiar:	469,4 KB
ID:	32658  

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria
    w innych cywilizowanych krajach na trójnóg trzeba mieć pozwolenie, bo jak się taki fotograf rozłoży ze sprzętem, to dużo miejsca zajmuje i jeszcze ktoś się może potknąć o statyw, coś sobie zrobić i potem same nieprzyjemności (monopodu to chyba nie dotyczy, ale nie pamiętam dokładnie)
    może u nas też takie coś obowiązuje, pani kierowniczka dostała polecenie odgórnie tylko może nie potrafiła tego sensownie uargumentować
    "pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Holek Zobacz posta
    w innych cywilizowanych krajach na trójnóg trzeba mieć pozwolenie, bo jak się taki fotograf rozłoży ze sprzętem, to dużo miejsca zajmuje i jeszcze ktoś się może potknąć o statyw, coś sobie zrobić i potem same nieprzyjemności (monopodu to chyba nie dotyczy, ale nie pamiętam dokładnie)
    może u nas też takie coś obowiązuje, pani kierowniczka dostała polecenie odgórnie tylko może nie potrafiła tego sensownie uargumentować
    Byłem dwa tygodnie wcześniej i robiłem ze statywu mało , na ich oficjalnej stronie nic na ten temat nie było. Nawet byłem mocno zaskoczony in plus. Później się musieli połapać i dodali te obostrzenia nie potrafiąc ich nawet sensownie uzasadnić.
    Jak widać 70-300 to świetne szkło i nawet z ręki daje się robić. pozdrawiam hb.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Heniobe - zacne zdjęcia.
    Hmm - zerknąłem na stronę Krakowskiego Ogrodu Botanicznego, faktycznie jest info:
    Fotografie okolicznościowe (np. ślubne) oraz fotografowanie ze statywem objęte są jednorazową opłatą 50 zł (dodatkowo konieczne wykupienie biletów wstępu)
    nie jest konieczna wcześniejsza rezerwacja
    Holek - argumentacja, że statyw może przeszkadzać innym zwiedzającym miałaby sens i faktycznie, o ile dobrze pamiętam, w nowojorskim ogrodzie botanicznym i muzeach były takie zakazy, niemniej był też wyznaczony jeden dzień w tygodniu, gdzie w określonych godzinach można było używać statywów. Tu (w Krakowie) chodzi raczej o trzepanie kasiorki - jak widać - zapłacisz i możesz fotografować parę młodą, używać statywu... Nie jest konieczne wcześniejsze umawianie się więc takich osób może przyjść bądź ile. Jak widać statyw jest tu jest wyznacznikiem fotografii zarobkowej, profesjonalnej. Kiedyś żeby być branym za profesjonalistę wystarczyła lustrzanka .
    Swoją drogą ciekawe jak traktowane jest używanie monopodu - taki z monopodem to nie jest nawet półprofesjonalista, ciekawe czy opłata wynosi 16,66zł (50:3)?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Heniobe - zacne zdjęcia.
    Hmm - zerknąłem na stronę Krakowskiego Ogrodu Botanicznego, faktycznie jest info:

Holek - argumentacja, że statyw może przeszkadzać innym zwiedzającym miałaby sens i faktycznie, o ile dobrze pamiętam, w nowojorskim ogrodzie botanicznym i muzeach były takie zakazy, niemniej był też wyznaczony jeden dzień w tygodniu, gdzie w określonych godzinach można było używać statywów. Tu (w Krakowie) chodzi raczej o trzepanie kasiorki - jak widać - zapłacisz i możesz fotografować parę młodą, używać statywu... Nie jest konieczne wcześniejsze umawianie się więc takich osób może przyjść bądź ile. Jak widać statyw jest tu jest wyznacznikiem fotografii zarobkowej, profesjonalnej. Kiedyś żeby być branym za profesjonalistę wystarczyła lustrzanka .
    Swoją drogą ciekawe jak traktowane jest używanie monopodu - taki z monopodem to nie jest nawet półprofesjonalista, ciekawe czy opłata wynosi 16,66zł (50:3)?
    Dzięki za dobre słowo.
    Chwilę przede mną wchodził facet z dziewczyną, modelką jak się potem zoriętowałem, odwalił sesje zdjęciową BEZ statywu wykorzystując niecnie kwiatki Pani Kierowniczki nic, poza biletami nie płacąc. Widać, że zasada " ze statywem zawodowiec - bez statywu amator " nie do końca jest prawdziwa. Podejrzewam, że mentalność niektórych ludzi pozostała na etapie z przed roku 1998. Amator to ten co ma Zenita a co najwyżej Praktikę jakiś inny aparat to z cała pewnością zawodowiec czyhający na cześć Pani Kierowniczki. pozdrawiam hb.
    Ostatnio edytowane przez heniobe ; 2.05.10 o 12:09