Karol, dzięki za odpowiedź
"pewne" czasy? Nie bardzo łapię temat.
Tarnów? Kiedy ja ostatni raz byłem w Tarnowie?![]()
Karol, dzięki za odpowiedź
"pewne" czasy? Nie bardzo łapię temat.
Tarnów? Kiedy ja ostatni raz byłem w Tarnowie?![]()
Jeśli chcesz robić zdjęcia panasem bez IS i zd70-300 z ręki to najlepiej jakbyś był chirurgiem albo snajperem lub strzelcem wyborowym, potrzebna jest pewna ręka.
"Pewne" czasy to takie dla których jesteś w stanie uzyskać nieporuszone zdjęcie. Różnią się w zależności od fotografującego i jego aktualnego stanu.![]()
chyba chodzi o to - czas jaki bedzie potrzebny na zrobienie nieporuszonego zdjecia "z reki" na ogniskowej z zakresu 70-300 przy zastanym swietlemam ten obiektyw i uwazam go przecietny produkt - jest ciemny, glosny, wolny AF a na 300 przy f 5,6 jest mydlo i powidlo. jest jednak solidnie wykonany a AF jest calkiem celny i co najwazniejsze nie jest drogi. podsumowujac - nic lepszego nie kupisz w tej cenie pod 4/3 a przy odrobinie wyrozumialosci dla tego sprzetu i wprawy zapewne sie polubicie. czasami to szkielko potrafi pozytywnie zaskoczyc
![]()
na optycznych byl kiedys test:
http://optyczne.pl/136.1-Test_obiekt...st%C4%99p.html
peace
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
jeszcze jedno na manualu ostrzy od 0.96mto sie czasem przydaje
![]()
Ostatnio edytowane przez cissic ; 4.04.11 o 11:12 Powód: Automatyczne scalenie postów
Miałem oczywiście na myśli dobieranie bezpiecznego (gwarantującego nieporuszone zdjęcia z ręki) czasu według starej zasady odwrotności ogniskowej. Przykładowo dla długiego końca ZD 70-300 będzie to czas 1/500-1/600s (po przeliczeniu kątów widzenia odpowiadających "małemu obrazkowi"). Gdybyś miał stabilizację czas ten można wydłużyć powiedzmy o 3 EV, a więc teoretycznie zejść do czasu 1/100s czy nawet dłuższego. Te czasy są rzecz jasna bardzo umowne, zależą od kilku czynników takich jak masa zestawu, technika fotografowania itp. Stabilizacja, której nie masz, bardzo by się przydała przy długim i ciemnym szkle, co nie oznacza, że bez niej się nie da, zależy co się fotografuje i w jakim świetle. Można też posłużyć się monopodem/statywem...
@ ronin75 widzę że zmieniłeś wpis z małopolski na Gorlice.
No więc jak chcesz potestować to zapraszam - kontakt na PW![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Witam !
ZD 70-300 mechanicznie nie jest idealny ale optycznie to calkiem niezle szklo przy jego calkiem sensownej cenie
https://galeria.olympusclub.pl/displ...106&fullsize=1
https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=2770&pos=1
Co do stabilizacji i focenie szklem ZD 70-300 mozna
na wlaczonej stabilizacji bez zadnych podporek wykonac zdjecie dla 300mm i czasie ekspozycji 1/20 s.
Czyli bez stabilizacji potrzeba 1/600s-1/450s a ze stabilizacja
mozna zejsc dla 300mm ponizej 1/100 s
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 4.04.11 o 16:04
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Lukasz, Karol, Cissic, Darekw dzięki za Wasze opinie.
Snajperem ani chirurgiem nie jestem, ale może sobie poradzę.
Oprócz L10 focę też FZ30 do której często dokręcam konwerter Raynox DCR-2025 - daje to raczej ciemny zestaw (przy którym czasem zawodzi stabilizacja jaka jest w FZ) i coś czasemudaje mi się sfocić - więc może jakoś dam sobie radę z ZD 70-300.
Mam możliwość kupna używanego ZD 70-300, tylko wolałbym go wcześniej obejrzeć.
I tu jest problem - sprzedający jest z Wrocławia - trochę dla mnie daleko żeby jechać tylko obejrzeć obiektyw.
W związku z tym mam prośbę do forumowiczów mieszkającym w Wrocławiu czy byłby ktoś tak dobry i mógł ewentualnie skontaktować się z gościem, oglądnąć sprzęt i stwierdzić czy jest to egzemplarz wart wydawania kasy??
Proszę o kontakt na priwa - podam wtedy namiary na sprzedawcę.
Odgrzeję kotleta, czy ktoś z Was ma do czynienia z tym szkłem i użytkuje je z E-M1, albo w Krakowie mógłby mi je podrzucić na godzinkę? Można je obecnie kupić w śmiesznej cenie.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||