Strona 30 z 43 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 425

Wątek: ZD 70-300 - mój 'test'

| OlyJedi Awatar spogi
    Mieszka w
    Poniatowa / Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tojfi
    ...Po prostu ostrzysz na jakiś odległy punkt, spróbuj wyostrzyć na obiekcie który jest od ciebie ok metr (makro) to tubus wyjdzie ci prawie do końca.
    Masz rację, "wylazł"
    Ostrzę na odległy punkt bo po to kupiłem 300mm A czy komin dachu w bloku odległym o max. 100m do daleko ?
    Jestem przyzwyczajony do 40-150, gdzie czy był włączony aparat czy też nie obiektyw wychodził cały. Czy w 70-300 to normalne, że przy np. wyłączonym aparacie obiektyw wysuwa się tylko do 1:6 ?
    www.galeria.stalowcy.com --> Wojtka T. fotoreportaże z meczów Stali Poniatowa I nie tylko !!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Spróbuj przełączyć obiektyw na MF i skręć do końca do pozycji wyjściowej, potem przełącz na AF i zobacz czy to pomogło. pozdrawiam hb.

| OlyJedi Awatar spogi
    Mieszka w
    Poniatowa / Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

ZD 70-300 "wychodzi" do 1:6 - czy to normalne ?

Witam
    Ponieważ nie chcę rozmywać zacnego testu Karola nt. 70-300 zakładam ten temat.
    Wczoraj nabyłem nowe 70-300 i od razu zaniepokoił mnie fakt, że przy wyłączonym aparacie (oraz włączonym) po przekręceniu pierścieniem na 300mm obiektyw wysuwa się tylko do 1:6.
    Jedyny moment, kiedy mogę zobaczyć cały obiektyw wysunięty jest moment kiedy sam go "pierścieniem ostrości" wysunę.
    Jestem przyzwyczajony do 40-150 gdzie obiektyw wysuwał się cały.

I tutaj moje pytanie:
    Czy to normalne, że obiektyw nie wysuwa się cały np. przy wyłączonym aparacie ? A może kupiłem jakiś feler ?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
    WojtekT.
    www.galeria.stalowcy.com --> Wojtka T. fotoreportaże z meczów Stali Poniatowa I nie tylko !!!

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Bo AF działa dla normalnego ostrzenia. Jak chcesz makro to MF.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Tak, to zupełnie normalne. Obiektyw wysuwa się na max przy ogniskowej 300mm i ustawionej ostrości na możliwie jak najbliższy punkt. Przy wyłączeniu aparatu obiektyw się chowa - ustawia tak, że ostrość jest na nieskończoność bo masz "reset lens" więc nieco się skraca. Nie ma więc możliwości, że przy wyłączonym aparacie i ustawieniu na 300mm obiektyw się pokazał w całej okazałości . W tym obiektywie ostrość przenoszona jest pierścieniem "elektrycznie" - musi być podpięty pod włączony aparat, żeby zareagował na kręcenie pierścieniem ostrości. Warto jeszcze pamiętać, że przy możliwie najmniejszej dostępnej odległości fotografowania (0,96-1,2m) obiektyw ostrzy manualnie, dokładniej - silnik AF potrafi schować tubus, ale nie potrafi go wysunąć - pisałem o tym w pkt 5 mojego opisu.
    Reasumując - żadnego powodu do niepokoju nie widzę.
    P.S. przeniosę jednak Twój post do dużego wątku o ZD 70-300 - nie ma co mnożyć wątków, a wątek jest właśnie po to, żeby dyskutować o wszystkim, co związane z tym szkłem
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 20.04.10 o 21:18
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar spogi
    Mieszka w
    Poniatowa / Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję Karol za wyczerpującą odpowiedź. Uspokoiłeś mnie niezmiernie
    Teraz mogę spokojnie pójść spać.
    Dzięki.
    Pozdr.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Nabyłem świeżo to szkiełko i z jakości jestem zadowolony, po domknięciu do f/8 wypas (jak za takie pieniądze), a i na pełnej dziurze źle nie ma. AF faktycznie w trudnym świetle się gubi ale długi kit był tu nie lepszy...

Mam tylko pytanie - CZY TO MUSI TAK HAŁASOWAĆ? Wiem, że to nie SWD i były tu opinie że jest głośny ale bez przesady. Normalnie jak dwa ZD 35 naraz albo inna wiertarka jakaś. Czy to normalne?
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar Witt
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Mam tylko pytanie - CZY TO MUSI TAK HAŁASOWAĆ? Wiem, że to nie SWD i były tu opinie że jest głośny ale bez przesady. Normalnie jak dwa ZD 35 naraz albo inna wiertarka jakaś. Czy to normalne?
    Niestety, ten typ tak ma. Na airshowach wspołfotografujący się odwracają żeby zobaczyć, co to tak bzyczy...

| OlyJedi Awatar spogi
    Mieszka w
    Poniatowa / Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Karol, zapomniałem po zakupie 70-300 dodać, że to właśnie dzięki Twojemu testowi zdecydowałem się na zakup. zawierzyłem Ci niemalże w 100% wcześniej nie trzymając obiektywu nawet w rękach za co chciałbym teraz podziękować

No to teraz mogę z czystym sumieniem kontynuować wątek
    Przeglądając zdjęcia z tego obiektywu za wszelką cenę staram się znaleźć winnego w aparacie lub obiektywie nie dopuszczając do siebie myśli, że to może być już moja delirka i trzęsące łapki
    Aparat nabyłem od jednego z forumowiczów spory czas temu. Być może mam "coś po włączane" lub "powyłączane" takiego, że teraz gdy chcę wykonać zdjęcia z 70-300 po prostu mi to utrudnia życie, dlatego proszę pomóżcie i napiszcie jakie funkcje w menu mogą mieć jakiś wpływ na fakt, że żadne z moich dotychczasowych zdjęć nie jest nawet w ułamku tak ostre i kolorowe jak przedstawione na forum

Dodam, że mam w E-500 Firmware: Body 1.0 a Lens 1.3

Pomocy.
    Pozdrawiam
    Wojtek T.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    spogi: używasz statywu do 70-300? E-500 nie ma stabilizacji, z ręki ze stabilizacją nie jest łatwo ustrzelić ostrą fotkę na długim końcu a co dopiero bez
    The question is: What is a Mahna Mahna?