Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 70

Wątek: Jaki obiektyw (lub zestaw) do makro?

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wesoły Misiu, bardzo Cię przepraszam, ale chcąc odpowiedzieć na Twój post, niechcący go skasowałem. Bądź tak dobry i powtórz go. I nie gniewaj się.

Rafał CZarny

Nie gniewam się

Pytanie dotyczyło sensu zakupu ZD35mm przy posiadaniu kompaktu (w moim przypadku SP-350). Zastanawiam się, czy efekt otrzymany ze standardowego macro nie będzie (prawie) tym samym, co mogę uzyskać kompaktem. Ponieważ wiele osób twierdzi, że kompakt świetnie nadaje się do makro, to może zamiast zmieniać obiektyw, wyciągnę kompakt i na jedno wyjdzie. Jedynie w słabym świetle mój kompakt na pewno wymięknie, bo ISO400 wygląda gorzej niż ISO1600 z e-510.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Jak masz kompakta, to 35mm bym sobie odpuścił.

Lepiej kasę przeznaczyć na 50 f2 30 1,4 czy 70-300
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Na dworze (w Krakowie mówi się "na polu") często przy makro musisz na maksa przymykać przysłonę, żeby mieć przyzwoicie dużą głębie ostrości. I wtedy światła może brakować.

Jeśli robisz dużo zdjęć makro, to powinieneś mieć ZD 35. Jeśli sporadycznie, to kompakt spokojowo wystarczy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Na dworze (w Krakowie mówi się "na polu") często przy makro musisz na maksa przymykać przysłonę, żeby mieć przyzwoicie dużą głębie ostrości. I wtedy światła może brakować.

Jeśli robisz dużo zdjęć makro, to powinieneś mieć ZD 35. Jeśli sporadycznie, to kompakt spokojowo wystarczy.
    Tylko, ze własnie kompakt ze wzgłędu na fizycznie mniejszą matrycę ma GO wieksza, więc nie trzeba go tak bardzo przymykać.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Hmm a może ktoś z forumowiczów testował kombinację obiektyw Zuiko 40 - 150 f3,5-4,5 + MCON-40? Czy taki zestaw dawałby podobne efekty jak z MCON-35 ?
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

Awatar markopolo
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Skoro o makro zapytam kupiłem obiektyw Zuiko ED 50-200mm f/2,8-3,5 SWD.Mam zamiar wykorzystać go przy fotografii makro.Pytanie o pierścień pośredni jaki będzie odpowiedni co do jakości tego szkła np: EX-25 a może macie lepszą propozycję.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dobre rezultaty można osiągnąć przy pomocy http://www.ceneo.pl/57913
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez markopolo Zobacz posta
    ... Pytanie o pierścień pośredni jaki będzie odpowiedni co do jakości tego szkła np: EX-25 a może macie lepszą propozycję.
    Każdy pierścień pośredni będzie odpowiedni pod względem jakości, bo pierścień nie ma elementów optycznych mogących jakość zdjęcia pogorszyć. Niestety, jak na razie jedyna opcja to EX-25 - bo o ile mi wiadomo nikt inny nie produkuje pierścieni z przeniesieniem sterowania (chodzi o zamknięcie przysłony). Pierścieni bez przeniesienia nie polecam - to już lepiej wspomniany wyżej Raynox.

Awatar markopolo
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Używałem Raynox DCR-250 jak miałem aparat Fuji S9600 i byłem zadowolony.Tylko teraz pytanie szkło jakie kupiłem jest super jakości czy ten raynox nie wpłynie na pogorszenie parametrów tego Zuiko ED 50-200.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Poszukaj na forum bo były pokazywane zdjęcia zarówno z 70-300 jak i z 50-200 z Raynoxem
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK