Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Jaki obiektyw (lub zestaw) do makro?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Jaki obiektyw (lub zestaw) do makro?

Witam -)
    Ponieważ jak zapewne każdy posiadacz kompaktu przymierzam się do lustrzanki (E-510) i chciałbym uzyskać efekty podobne lub lepsze niż obecnie.
    Oto co mam na myśli: skala odwzorowania - większa lub podobna jak w przykładach - przy zachowaniu w miarę komfortowej odległości ogniskowania (aktualnie jest to ok. 11,5 cm), oraz lepszą jakość zdjęcia.
    Na forum są przykłady ZD50 i ZD35 + Raynox DCR-250
    ale zarówno skala odwzorowania jak i odległość od obiektu są nieco inne niż ja mam kompaktem:
    Ogniskowane z 11,5 cm

Zadzwoniłem kiedyś do Olympusa, wylądowałem na infolinii w Czechach i udało mi się zainteresować konsultanta tematem.
    Wysłałem mu 2 zdjęcia dla porównania (to wyżej i to). Obiecał zrobić lepiej, korzystając z dostępnego arsenału.
    No i jest - wybrałem tu ZD-35 z konwerterem EX-25

edit: no cóż ....

Dziś zdjęcie z ZD-35 ale bez konwertera
    A mnie znowu wychodzi większe z konwerterem - kompaktem z 11 cm:
    jw. plus zoom cyfrowy

A może w przypadku lustrzanki - konwerter trzeba podpinać nie do obiektywu makro - tylko do tele (zoom)?
    Pytanie może głupie, ale ja w kompakcie tak właśnie mam
    Wszystko to jest robiłem na najdłuższej ogniskowej.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Spróbuj zainteresować się pierscieniami pośrednimi. Kiedyś stosowałem z powodzeniem dokręcając te tulejki do Zenitha.Pierścienie mają różna wielkość, dają sie razem skręcic , a efekty są bardzo ciekawe. Konwerter to zespól soczewek skracających lub wydłużających ogniskową przy stratach światła. Makro to właśnie pierscienie pośrednie lub odp. obiektyw "macro". W zoomach makro realizuje sie przy największej ogniskowej. Są jeszcze soczewki makro nakręcane na obiektyw, zwiększające "dioptriaż" układu np. +4, +10dp. Właściwie to sobie zestaw takich soczewek kupię, są na allegro za 55zł./ dział fotografia-makro-soczewki/Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ZD 35 z EX-25 zapewne dałoby radę zrobić takie zdjęcie, bo to już skala 2:1 o ile dobrze pamiętam. Problem polega na tym, że odległość ogniskowania jest mizerna. Jeszcze jednym rozwiązaniem może być np. coś dłuższego Sigmy - 150mm lub 105mm, obydwie mają 'same z siebie' skalę 1:1 i zapewniają większą odległość ogniskowania.
    .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    40-150 + DCR 250 i zrobisz takie fotki, pytanie tylko po co? Aparat to nie mikroskop, a GO jest koszmarnie mała i komfort pracy takim zestawem bardzo słaby. Dobre makro nie polega na tym, żeby uzyskać jak największe powiekszenie, dobre makro to zabawa światłem, go, gdzie zarówno liczy się piewszy drugi jak i dalszy plan. Powiększone oczy muchy to IMO beznadziejne makro.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Rzeczywiście duże są powiększenia z tego kompaktu, ale lustrzanką można uzyskać jeszcze większe, o skali odwzorowania nie wspominając. Wystarczy do tego celu zwykły mieszek na M/42 i obiektyw 135mm. Odległość od soczewki do obiektu (moneta 2zł) wynosi 21cm lub więcej przy zmniejszeniu skali odwzorowania i płynnym zmniejszaniu wyciągu miecha. Przy tak dużej odległości ostrzenia jest pełna swoboda w sposobie oświatlania.

Pełny kadr przy maksymalnym wyciągu.

http://img394.imageshack.us/img394/296/maxbrywl1.jpg

http://img394.imageshack.us/img394/2711/max02vn6.jpg

Tak wygląda zestaw.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wow .... fajny zestaw W studio, przy dobrym oświetleniu, bez fruwających paprochów to chyba najlepsze rozwiązanie.

Oleryk
    Gość
    Przychylam się do zdania luc4sa.
    Raynox 250 właśnie z dłuższym kitem daje dobre rezultaty.
    Mieszek to po prostu dluższe pierścienie, wygodniej tym operować skalą odwzorowanie ale praktycznie nadaje się tylko do studia.
    Trudno z taką lufą ganiać owady, no chyba, że ktoś się uprze

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Ten orzełek na jakim czasie/przesłonie/ISO był robiony?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Czyj? mój? - powinien mieć Exif'a .... ale podaję:
    Kod:
      Make: OLYMPUS IMAGING CORP.
      Model: SP510UZ
      Description: OLYMPUS DIGITAL CAMERA
      Date modified: 2007-07-19 22:37:33
      Orientation: Top / left side
      X-Resolution: 72/1
      Y-Resolution: 72/1
      Resolution unit: Inch
      Firmware version: Version 1.2
      White point: 
      Primary chromatic: 
      YCbCr coefficient: 
      YCbCr-Positioning: 2
      Ref. black/white: 
      Comment: 
      Date taken: 2007-07-19 18:31:11
      Date digitized: 2007-07-19 18:31:11
      Exposure time [s]: 1/10
      Exposure program: Aperture priority
      Exposure mode: Auto
      Exposure bias [EV]: 0.0
      Exposure index: 
      F-Number: F6.3
      Focal length [mm]: 63
      35mm focal length [mm]: 
      ISO value: 50
    Cytat Zamieszczone przez Woytec60
    Przychylam się do zdania luc4sa.
    Raynox 250 właśnie z dłuższym kitem daje dobre rezultaty.
    Mieszek to po prostu dluższe pierścienie, wygodniej tym operować skalą odwzorowanie ale praktycznie nadaje się tylko do studia.
    Trudno z taką lufą ganiać owady, no chyba, że ktoś się uprze
    A czy mogę zobaczyć tutaj próbkę?
    Ganianie owadów na łące (nie zamrożonych ) to faktycznie z Raynoxem też trudno. Ale poza łąką są jeszcze inne miejsca gdzie robi się makro

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Pewnie chodziło o moją fotkę z tym dziwnym bocznym rozproszonym oświetleniem. Wykonana jest z lampą błyskową Metz 70MZ-5 na 1/32 mocy 1/160s, f:11, ISO-100.

Dzisiaj prezentuję fotki pięciozłotówki wykonane ze statywu i oświetlone dwiema świetlówkami 20W. Czasy naświetlania 1/15s, f:2,8; 1/2s, f:8,0; 2s, f:16, ISO 100. Mieszek wyciągnięty na odległość dającą porównywalną skalę odwzorowania jak maksymalna z ZD 50mm f:2,0 macro, ale minimalna odległość ostrzenia w ZD 50 to tylko 10,5cm.

Zaletą takiego fotografowania z mieszkiem jest duża odległość od obiektu i w tym przypadku jest to ponad 40cm. Monetę ustawiłem pionowo na paczce papierosów, a możliwość regulacji odległości zwiększyłem poprzez zamontowanie dodatkowych sanek z płynną regulacją. W sumie przy takim zestawie mamy aż 4 możliwości precyzyjnego ustawienia odległości i ostrości. Dodatkowe sanki dają ok. 15cm, sanki pod mieszkiem następne 15cm, wyciąg miecha od 9cm do 29cm i pierścień odległości na obiektywie również pozwala na niewielką zmianę odwzorowania i precyzyjne wyostrzenie.
    Mieszek na zdjęciach to stara radziecka konstrukcja z lat osiemdziesiątych, ale bardzo uniwersalna i o niezłych możliwościach. Wyciąg jest podwójny i ma zębatkowe ustawianie skali odwzorowania. Praktycznie tym pokrętłem ustawiam precyzyjnie ostrość na obiekcie.
    Do fotek makro i reprodukcyjnych polecam starego Krokusa Repro z solidną kolumną i czterama lampami.

Pozdrawiam.