Witam chce porobic troszke zdjec makro i nie wiem jaki obiektyw zabrac ze soba posiadam ZD 14-45mm i ZD 40-150. Czy graja one jakas kluczowa w tego typu fotkach czy moze wszystko jedno ktory????
Witam chce porobic troszke zdjec makro i nie wiem jaki obiektyw zabrac ze soba posiadam ZD 14-45mm i ZD 40-150. Czy graja one jakas kluczowa w tego typu fotkach czy moze wszystko jedno ktory????
jak masz finans to szybko zamów 35mm f3,5 bo te co masz nie bardzo się nadają
zalezy co dla kogo jest macro :P sa tacy to nawet 14-45 robia... albo 40-150. Zreszta czy to zdjecie mozna nazwac macro http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=656832 (robione ZD 40-150)?
Tak jak robin102 powiedzial - ZD 35mm macro jest najlepszym wyborem i w sumie najtanszym. Mam go od paru dni i pomimo tego ze nie mialem zbytnio czasu go ostro potestowac to juz teraz moge powiedziec ze to byl dobry wybor.
pozdrawiam
BTW.
wez wpisz w szukaj "macro" - wyskoczy pare tematow, m.in. "ZD 40-150mm w akcji - praca zbiorowa" moze tam beda jakies przyklady ktore spelniaja twoje wymagania.
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Jeronimo to co się nie chwalisz ! ja już essej przygotowałem o tym szkiełku i dziś lub jutro zamieszczę. Doczep do niego jakieś prawdziwe foty makro bo ja takowych nie robię.
o to super! to dorzuce swoje 3 grosze... a co do fotek to narazie bieda bo nie mam czasu zrobic nic porzadnego (oczywiscie w 1:1)
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
to może ja jakieś makro wrzucę
aby nie było ze tylko 35 są w akcji![]()
Jakaś 50 też może powinna przemówić... może nie tak udany kadr
http://www.awaskow.republika.pl/makro/m4.jpg
to 50'tka ale nie ZD? a moze Zuiko OM 3,5/50 Macro (ja tu ciagle czekam na fotki :P)
BTW.
M42 & makro
Sample cyfra+M42
/EDIT]
hehe i wszytko stalo sie jasne...![]()
już dopisujęto była 50 F:2,0 ZD,, godzina 7:00 rano gdzieś w sałacie
![]()
Ze względu na cenę i powiększenie to 35mm jest debeściakiem.
Ze względu na jakość i róznorodność mozliwych zastosowań 50mm "rulez"
Nie robię "w makro" ale szkiełko sobie przetestowałem. Zuiko 50mm f2 z ręki:
Makro test - Z ręki na Af
Jak chcesz z tego szkłą foty "niemakro" to z przyjemnością podeślę linki.
Taka wglądówka
Reporterskie strzały - Strefa Zrzutu
HejZamieszczone przez robin102
myslisz ze mozna tym obiektywem robic takie zblizenia?
makro
Powaznie zastanawiam sie nad tymobiektywem.
Koles pisze ze robi to Tamronem 90mm
herman
E-500 + 14-45 + 40-150 + ZD 35mm + FL50