Strona 5 z 42 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 419

Wątek: Olympus, Nikon, Pentax, bądź Canon.. Który?

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    Poczatkujacemu nie doradzilbym lustrzanki, kazda lustrzanka w tym przedziale porownywalna jakosciowo z dobrym kompaktem, potem sie okazuje, ze ludzi przerasta ilosc opcji lub po prostu nie wykorzystuja mozliwosci sprzetu cykajac na zielonym.

Na poczatek polecam dobry kompakt np Panasa LX3, a jak juz zwymienna optyka, to np Panasa G1 albo Olka, ma to ogromna zalete, adept widzi na zywo, co sie dzieje na ekranie/wizierze i jak dany parametr ma wplyw na obrazek

pozdroofka
    podzielam opinię jungli, na początek dobry kompakt wystarczy, swoją drogą ciekawe dlaczego producenci wycofali się z hybryd myślę że znalazło by się kilku chętnych na jakiś uszczelniony aparat średniej wielkości z dobrym obiektywem np typu oly 8080! A jeżeli już ktoś się upiera przy lustrzance to proponuję budżet zakupu podzielić na pół wg schematu by najpierw wybrać obiektyw dopasowany do naszych potrzeb a za resztę dokupić body niestety najczęściej jest odwrotnie ulegamy modzie na forach albo sprzedawcy w sklepie i kupujemy korpus "najnowszą nowość" z reklamy a to co zostaje może starczy na jakiś tam obiektyw lub bierzemy co fabryka daje.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez HDaisy Zobacz posta
    Lub zaoszczędzić w takim razie rok z oly i wskoczyć do canona/nikona.
    Lepiej przyoszczedzic i kupic cos gorszego ale w docelowym systemie.
    Zanim kupisz kolejny dokupisz mase drobiazgow ktore zaczna sie gryzc ze soba przy zmianie.

Alleg_pl
    Gość
    zmiana systemów jest meczaca.
    przerabialem.

lepiej starszy korpus, lepsze szkla, i potem upg korpus...

jungli
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Bez sensu. Nie oszczędzaj rok na jakieś badziewne gadżety (nie chodzi o firmę! Tylko o gonienie za Graalem). Obecny sprzęt Cię ogranicza? Zmień teraz. Wystarcza Ci? Przeznacz kasę na wyjazd / drugie hobby / buty dla dziewczyny / odłóż na emeryturę.

Za rok sprzęt wyjdzie jeszcze "fajniejszy/lepszy/perspektywistyczny" i znajdziesz się dokładnie w tym samym miejscu...
    Nie wiesz,ze dziewczynie sie butow nie kupuje? No chyba, ze chcesz ja pogonic...

pozdroofka

PS
    Wg mnie kazda lustrzanka entry level, daje podobna jakosci mozliwosci, nalezy bardzo skrupulatnie przejrzec system i miec umysl szachisty...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    Nie wiesz,ze dziewczynie sie butow nie kupuje? No chyba, ze chcesz ja pogonic...
    To czasami tez jest potrzebna nam opcja ^_^
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Na dobry początek, pełen wypas!
    http://www.allegro.pl/item969742254_...4gb_torba.html

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    mówię, że narazie na zakup nie ma szans ze wzgeldu na brak funduszy - watek zeby zorientowac sie w tym wszystki.

Na razie mysle w jaki system wskoczyc - kupic jakies przystepne body - niekoniecznie najnowsze lecz ze starszych serii a do tego dobre szklo. Pozniej rozbuwowywac a zawsze body w danym systemie zmienic na lepsze jezeli sytuacja bedzie tego wymagac.

Mozecie mi powiedziec jakie odwzorowanie moze dac dlugi kit + raynox 250?

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Galicja... koło Oświęcimia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mozecie mi powiedziec jakie odwzorowanie moze dac dlugi kit + raynox 250?
    Nikkor 70-300 G + Raynox
    "Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Za to ZD można zapłacić tysiaka /używany. Podpiąć raynoxa - efekt powalający. Hmmm... a czy mozna oly podpac starsze obiektywy manualne za pomoca przejsciowki?

Tak nawiasem - super zdjecia

A może by tak kupić używany oli e--- + dual kit / używany to bedzie jakieś +- 2000 jak damy rade + jewszcze jakies zuiko i smigac.

Czyli albo wybiore e system albo cos ze starszych eosow i bedzie dobrze.

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Galicja... koło Oświęcimia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Za to ZD można zapłacić tysiaka /używany. Podpiąć raynoxa - efekt powalający. Hmmm... a czy mozna oly podpac starsze obiektywy manualne za pomoca przejsciowki?

Tak nawiasem - super zdjecia

A może by tak kupić używany oli e--- + dual kit / używany to bedzie jakieś +- 2000 jak damy rade + jewszcze jakies zuiko i smigac.

Czyli albo wybiore e system albo cos ze starszych eosow i bedzie dobrze.
    Nie mam Olka, żeby Ci coś pokazać, tego Nikkora też już nie mam. On nowy kosztował 400 zł

Całkiem fajnie też wychodzi z odwróconym Heliosem na dowolne szkiełko (i koszt niższy od Raynoxa):

Ten kryształek z boku, to cukier.
    Ostatnio edytowane przez Roba66 ; 22.03.10 o 16:40
    "Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"