Strona 4 z 42 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 419

Wątek: Olympus, Nikon, Pentax, bądź Canon.. Który?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar zigger
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HDaisy Zobacz posta
    ONA - błagam czy mój nick wygląda na ONEGO?
    Zaznacz w profilu opcje z wyborem płci i nie bedzie problemu
    Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zdaje sobie z tego sprawe, że to wątek założony sot lat przed dinozaurami
    ale po co nowy? Później łatwiej się szuka.

Jak na razie myślę, że budżet w okolicach 2,5. Ciuła się więc może i więcej damy rade. Ale jak na razie to tyle.

Jakoś większość osób odradza sony na starcie.
    Nie bić - bo nie siedze w tym po uszy, a dopiero zaczynam :>
    Każdy chyba musi kiedyś.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Zaznaczam, że do mnie zwracać się per ONA

wiem, że przewaga facetów ale płeć damska też się zdarza.
    Canon 550D + 18-85 około 3 tysi. Boli.

Raczej raz do roku makro się nie bawie Zawsze można zrobić użytek z raynoxa 250.

Powiem ci tyle kup se 20d/30d (lepiej 30d, bo 20 nie ma punktowego pomiaru swiatla) do tego tamrona 28-75/2.8 i masz jasny uniwerslany zestaw za 2,6k. Sam bym sie na taki zestaw porwal ale kasa kasa i jeszcze raz kasa. (makro to wez m42 i przejsciowke Wtedy jest zabawa)
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi Awatar tomasziolkowski
    Mieszka w
    między Pyrlandią a Cebulandią czyli płd.wielkopolska
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    Powiem ci tyle kup se 20d/30d (lepiej 30d, bo 20 nie ma punktowego pomiaru swiatla) do tego tamrona 28-75/2.8 i masz jasny uniwerslany zestaw za 2,6k. Sam bym sie na taki zestaw porwal ale kasa kasa i jeszcze raz kasa. (makro to wez m42 i przejsciowke Wtedy jest zabawa)
    To już lepiej dociułaj do 40D

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomasziolkowski Zobacz posta
    To już lepiej dociułaj do 40D
    Zanim dozbieram na to co chce kupic to 50d bedzie w cenie 20d :P
    Cezary Pawlików

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    O
    Oly - hmmm... jakoś podchodze do tego systemu z rezerwą, zapewne ma wielu zwolenników, ale nie wiedzieć czemu po kompakcie mam jakiś uraz.
    Podobno lampy sa naprawde tansze od Cenonowskich, obiektywy - nie wiem jak z nimi, bo szczerze jeszcze nie tak bardzo sie w to zaglebialam, ale powoli musze zaczac myslec bo musi to byc bardzo przemyslany zakup juz na dluzej. Przynajmniej jezeli chodzi o damo body.
    Nie zrażaj się do Olka , tym bardziej jeżeli masz zamiar korzystać z RAW. Kompakty serii UZ wypluwają niestety niespecjalne JPEG ot co. Do tego problem z WB wpadającym w magentę - znam z autopsji z 550UZ kolegi (aparat kosztował wtedy tyle co teraz E-420 z podwójnym kitem...). To samo miałem z Fuji6500 - matryca super ale RAWy na karcie XD to porażka a pliki prosto z puszki były fatalnie kompresowane/odszumiane...

Na początek kup cokolwiek co Ci dobrze leży w ręce (tak, wiem, wszyscy to mówią... ale mają rację) - z wątku widzę że wchodzą w grę portrety i robaczki (na razie) - to może z Olka E-420 (E-520) z podwójnym kitem plus Raynox250 plus jakiś tani manual z przejściówką (np. ostatnie heliosy można wyhaczyć na Alledrogo z przejściówką z dandelionem za około 150,-). Jeżeli nie boisz się rozgnieść robala obiektywem to zamiast długiego kita i Raynoxa weź używane ZD35.

Lepiej byłoby E-620 ale na dziś to kupisz za to goły podwójny kit i tyle (oczywiście mowa o nowym). A tu trzeba jeszcze kartę pamięci i torbę jakąś, może polarka...

Co do obiektywów ogólnie - masz UZ, więc wiesz już chyba jakich zakresów używasz...

No i Olek faktycznie będzie mniejszy gabarytowo niż inne systemy, a komponenty (oryginalnie, nie firm trzecich) zwykle tańsze.

Poza tym - do lata jeszcze daleko a z systemem ślubu nie bierzesz na całe życie - nie spodoba się to puścisz za rok czy wcześniej i kupisz inny zestaw, tak jak to robisz teraz z kompaktem. Wcale nie musi to być zakup na dłużej, szczególnie jak kupisz w dobrej cenie używkę na gwarancji, powiedzmy rocznej jeszcze, to wiele nie stracisz przy odsprzedaży.

EDIT: Skleroza... Zawsze możesz sobie sprawić zestaw E-520 + 18-180 (taki ciut lepszy UZ ) + ZD35 (lub zamiast niego DCR250 plus manual z adapterem do 4/3) - używka rzecz jasna.
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 21.03.10 o 22:37
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

jungli
    Gość
    Poczatkujacemu nie doradzilbym lustrzanki, kazda lustrzanka w tym przedziale porownywalna jakosciowo z dobrym kompaktem, potem sie okazuje, ze ludzi przerasta ilosc opcji lub po prostu nie wykorzystuja mozliwosci sprzetu cykajac na zielonym.

Na poczatek polecam dobry kompakt np Panasa LX3, a jak juz zwymienna optyka, to np Panasa G1 albo Olka, ma to ogromna zalete, adept widzi na zywo, co sie dzieje na ekranie/wizierze i jak dany parametr ma wplyw na obrazek

pozdroofka

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Mam juz olka 590 i ten tez nalezy do dzialu kompakty zaawansowane. Chyba już nie jest ze mna tak zle, a sensu nie widze w zmianie kompakta na kompakt.

Dobra po wstepnej selekcji wybiore albo olka e-- lub e---, jakiegos canona eosa lub pentaxa.

Głównie martwi mnie teraz możliwość rozbudowy systemu jeżeli chodzi o szkła chodzi mi o dobrą jakość w przystępnej cenie. Strsze obiektywy + przejściówki, używane oraz nowe. Ogólnie przyjęte, ze canon to świetna firma jakoś bardziej patrzę w jego stronę, choć zaczyna mnie intrygować pentax,
    znowu jak tak patrze ol daje duze mozliwosci rozbudowy o wiele taniej niz canon. I tu zaczyna sie bol . Musze grzebac, grzebac i jeszcze raz grzebac i w koncu cos wybiore. Na pewno na start wybiore sobie cos z dual kitem albo jeden obiektyw sredniej klasy. Do tego pozniej dokupi sie cos w stylu pierscieni posrednich lub uzywane zd.

Jedno pocieszenie jeszcze dużo wody upłynie zanim coś kupie i zobaczymy na jakiej kwocie stanę w zbieraniu

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    Poczatkujacemu nie doradzilbym lustrzanki, kazda lustrzanka w tym przedziale porownywalna jakosciowo z dobrym kompaktem, potem sie okazuje, ze ludzi przerasta ilosc opcji lub po prostu nie wykorzystuja mozliwosci sprzetu cykajac na zielonym.

Na poczatek polecam dobry kompakt np Panasa LX3, a jak juz zwymienna optyka, to np Panasa G1 albo Olka, ma to ogromna zalete, adept widzi na zywo, co sie dzieje na ekranie/wizierze i jak dany parametr ma wplyw na obrazek

pozdroofka
    VETO !!! Nie zgadzam sie z toba, lustrzanka typu e4xx czy np d40/60 itp to naprawde dobre rozwiazania, ja tak naprawde swojego e400 sie uczylem pol roku zanim go calego opanowalem. To moj pierwszy aparat, bo wczesniejszego ustrojstwa nawet jako aparatu bym nie zaliczyl. Na poczatku z e400 starczal mi 14-42 potem m42 doszlo a tera 40-150. Apetyt rosnie wmiare jedzienia- tera mam ochote na zakosztowanie innego systemu, ale niestety to odlegla galaktyka. Nie lubie jak ktos mowi tak jak ty, w stylu najpierw kup sobie pudelko zapalek i nim naucz sie robic zdjecia, porownanie moze niezbyt trafne ale zakladam ze zrozumiesz o co mi chodzi.

Pozdro
    Mam juz olka 590 i ten tez nalezy do dzialu kompakty zaawansowane. Chyba już nie jest ze mna tak zle, a sensu nie widze w zmianie kompakta na kompakt.

Dobra po wstepnej selekcji wybiore albo olka e-- lub e---, jakiegos canona eosa lub pentaxa.

Głównie martwi mnie teraz możliwość rozbudowy systemu jeżeli chodzi o szkła chodzi mi o dobrą jakość w przystępnej cenie. Strsze obiektywy + przejściówki, używane oraz nowe. Ogólnie przyjęte, ze canon to świetna firma jakoś bardziej patrzę w jego stronę, choć zaczyna mnie intrygować pentax,
    znowu jak tak patrze ol daje duze mozliwosci rozbudowy o wiele taniej niz canon. I tu zaczyna sie bol . Musze grzebac, grzebac i jeszcze raz grzebac i w koncu cos wybiore. Na pewno na start wybiore sobie cos z dual kitem albo jeden obiektyw sredniej klasy. Do tego pozniej dokupi sie cos w stylu pierscieni posrednich lub uzywane zd.

Jedno pocieszenie jeszcze dużo wody upłynie zanim coś kupie i zobaczymy na jakiej kwocie stanę w zbieraniu
    Dla mnie jesli chodzi o rozbudowe systemu to olek nie jest za dobry, albo masz 2 kity ostatecznie jeszcze ZD35 i ZD70-300 ktore naprawde sa dobre i tanie (w miare) to na tym sie konczy, potem masz ZD50 ZD50-200 90-250 itd etc... A taki Canon/Nikon masz caaaaaala game systemowych obiektywow i dochodzi do tego masa gowna od tamrona, sigmy, tokiny i innych pierdolek. Na poczatek -> Olek, jak apetyt urosnie do tego stopnia ze olek skonczy na scianie, to zmienisz system i juz (ostatecznie pozbierasz olka do kupy i sprzedaz)
    Ostatnio edytowane przez Czaroz ; 21.03.10 o 23:58 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Cezary Pawlików

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Lub zaoszczędzić w takim razie rok z oly i wskoczyć do canona/nikona.

Sprawy w miarę czasu się wyklarują widzę. Dzieki za takie zainteresowanie wątkiem i takie obszerne wypowiedzi, kótre naprawdę dają dużo do myślenia.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Lub zaoszczędzić w takim razie rok z oly i wskoczyć do canona/nikona.
    Bez sensu. Nie oszczędzaj rok na jakieś badziewne gadżety (nie chodzi o firmę! Tylko o gonienie za Graalem). Obecny sprzęt Cię ogranicza? Zmień teraz. Wystarcza Ci? Przeznacz kasę na wyjazd / drugie hobby / buty dla dziewczyny / odłóż na emeryturę.

Za rok sprzęt wyjdzie jeszcze "fajniejszy/lepszy/perspektywistyczny" i znajdziesz się dokładnie w tym samym miejscu...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.