Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: e-520 a konkurencja

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Ciekawe czy by się dało skonstruować adapter z 4/3 ma µ4/3 realizujący tilt/shift?
    z technicznego punktu widzenia jest to oczywiście możliwe- kwestia zainteresowana-
    http://www.foto-akcesoria.com.pl/skl...uct&prod_id=17
    tu link do polskiego producenta adapterów można go próbować zainteresować tematem.
    Można też nabyć ruskiego shifta 35/2,0 z moc Nikona i używać w 4/3 oraz mikro
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    we Włoszech człowiek produkuje adapter dający przekoszenie osi optycznej obiektywu :
    http://www.adrianololli.com/articolo.asp?ID=3107
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 27.02.10 o 22:39 Powód: Automatyczne scalenie postów

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Ciekawe czy by się dało skonstruować adapter z 4/3 ma µ4/3 realizujący tilt/shift?
    obiektywy tse posiadaja duzo wieksze pole obrazowe

Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    we Włoszech człowiek produkuje adapter dający przekoszenie osi optycznej obiektywu :
    http://www.adrianololli.com/articolo.asp?ID=3107
    Nie jestem pewien, ale z tego co pamietam ten adapter umozliwia ostrzenia na nieskonczonosc tylko przy prostej osii.

Moze adapter tilt z pentacona six na jakiegos nikona i pozniej na u4/3?
    Cytat Zamieszczone przez kano Zobacz posta
    Rzadko robię panoramy. Najczęściej wyselekcjonowane obiekty, używam wówczas 50 lub 85mm. W takich warunkach przy f/1.2 i odległości 20m (często nie można odejść dalej) miałbym GO rzędu 2-5.8m. Dobrze jeżeli zdjęcie jest "an face" ale już "z ukosa" jest gorzej. Pozostaje wrażenie nieostrego zdjęcia, a jeżeli dołożymy do tego słabszą ostrość obiektywu na pełnej przesłonie, to efekt będzie jeszcze silniejszy
    Z 20m przy kacie widzenia odpowiednika 100 czy 170mm to mozna architekture kurnika co najwyzej sfotografac.

Jak juz uzywasz szkiel pelnoklatkowych i warunki Cie zmusily do fotografowania z 20m przy takiej ogniskowej to na wiekszej matrycy uzyskasz wiekszy kat, obiektyw podobno mozna przymknac by przy okazji uzyskac lepsza ostrosc.

Robilem panorame na 200mm przy cropie 1.6, ok 700 zdjec sklejonych do kupy, gdzies zabraklo GO?
    http://www.dziki.pl/panorama/
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 28.02.10 o 01:02 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja bym sie nie bawil w zadne anti shock live view itd itp, robisz zdjecia to robisz, wazne zeby jak juz to byl szybki bez FF i BF i PRAKTYCZNY. Osobiscie na dzien dzisiejszy, gdybym mial wybierac jakis system i aparat, to zastanawialbym sie nad e1 (tansza koncepcja) a 30d (nieco drozsza) nie wiem co bym wybral... Musisz sie zastanowic co bedziesz robil, na architekturze sie nie znam, ale jesli jest tak jak koledzy tutaj mowia, ze GO sie liczy to Olek sie tym moze pochwalic. Szumy, moim zdaniem to pierdzielenie, sranie w banie itd jak ktos jest normalny to sie zorientuje ze jest multum programikow odszumiajacych...

Pozdrowka, Czarek
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta
    i na tej podstawie polecasz komuś aparat? jestem pod wrażeniem
    Witam !

Trudno polecic... idealny aparat... a chyba przyznasz,
    ze dobre wysokie ISO i krecenie filmow HD to nic zlego

Dla mnie E-620 starczy i ladnie mi sie sprawuje i nie
    mam wielkich wymagan bo wysokiego ISO nie uzywam
    ani krecenie filmow aparatem mnie nie kreci.

Decyzja nalezy do kupujacego i wazne aby mial
    to co mu pasuje.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 28.02.10 o 01:20
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta

Nie jestem pewien, ale z tego co pamietam ten adapter umozliwia ostrzenia na nieskonczonosc tylko przy prostej osii.
    Nie widzę problemu z nieskończonością- wystarczy , że jest justowana , na największą odległość roboczą adapteru , i już będzie można nieskończoność wyostrzyć w każdym ustawieniu adaptera- jedynie nie będzie to zgodne ze skalą odległośći na obiektywie - nieskończoność na skali będzie tylko w punkcie justowania, wizjer i powiększenie dostępne w mikro doskonale ułatwi ostrzenie.
    Nie myślę , by adapter tak wykonany był robiony przez laika , który nie dałby sobie z tym rady .
    natomiat używanie samego adapteru na co dzień jest bez sensu- lepiej standardowego a tego gdy chcemy coś korygować .
    Pozdrawiam
    jeszcze wąteki m.innymi o adapt, i trochę w nich sampli również wideo:
    http://forum.getdpi.com/forum/showth...t=11392&page=5
    http://vimeo.com/channels/keithloutitssydney
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 28.02.10 o 10:53

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kano Zobacz posta
    Rzadko robię panoramy. Najczęściej wyselekcjonowane obiekty, używam wówczas 50 lub 85mm. W takich warunkach przy f/1.2 i odległości 20m (często nie można odejść dalej) miałbym GO rzędu 2-5.8m.
    Robisz architekture przy f1.2?

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    Nie widzę problemu z nieskończonością- wystarczy , że jest justowana , na największą odległość roboczą adapteru , i już będzie można nieskończoność wyostrzyć w każdym ustawieniu adaptera- jedynie nie będzie to zgodne ze skalą odległośći na obiektywie - nieskończoność na skali będzie tylko w punkcie justowania, wizjer i powiększenie dostępne w mikro doskonale ułatwi ostrzenie.
    Nie myślę , by adapter tak wykonany był robiony przez laika , który nie dałby sobie z tym rady .
    Nie ma zdjecia jak adapter wyglada w pozycji wyprostowanej, jesli przy pochylaniu adater jedynie podnosi bagnet to traci sie nieskonczonosc.
    Nie uzyskamy wtedy takiego efektu:
    http://217.153.45.179/album/tilt/DPP_0105.sized.jpg

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Nie ma zdjecia jak adapter wyglada w pozycji wyprostowanej, jesli przy pochylaniu adater jedynie podnosi bagnet to traci sie nieskonczonosc.
    Nie uzyskamy wtedy takiego efektu:
    http://217.153.45.179/album/tilt/DPP_0105.sized.jpg
    to swego rodzaju przegub mimośrodowy- na powierzchni kuli , więc nawet jeżeli odległość robocza "chodzi" to niewiele a justowanie nieskończoności przeprowadzone na maxymalnej odległości roboczej , pozwala w każdym ustawieniu(pozycji) wyostrzyć nieskończoność - to proste.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 28.02.10 o 15:28

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Takie zdjecie jak zaprezentowales mozna osiagnac latwo ze zwyklego zdjecia tylko modelujac je nieco w PSie

Pozdrowka
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi Awatar Bzyku
    Mieszka w
    Stary Sącz/małopolska
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria
    Ludzie, autor wątku chce fotografować architekturę, również w nocy. Po kiego grzyba rozpisujecie się o podbijaniu ISO, szumach, dopalaniu lampą i zdjęciach pary młodej? Przecież podstawa to: statyw, ISO100, długi czas i trochę pracy, żeby dojść do wprawy i właściwych ustawień.
    Pozdrawiam