niestety e620 to już ponad 2k, a póki co nie mogę sobie na to pozwolić dlatego wybór sprowadza się do e520 i lustrzanek innych firm do powiedzmy 1600zł
niestety e620 to już ponad 2k, a póki co nie mogę sobie na to pozwolić dlatego wybór sprowadza się do e520 i lustrzanek innych firm do powiedzmy 1600zł
Witaj !
Nie zawsze metoda ktora podales bedzie miala sens.
Wlasnie Twoj przepis wyprodukowal mi duchy
Musisz sobie uswiadomic, ze dluga migawka przy jako-takim
oswietleniu tla da Ci dla ruchu... duchy i nic z tym nie zrobisz...
bo bez kroszego czasu nie zamrozisz ruchu postaci poza zasiegiem
lampy blyskowej
Sprawa druga. Wystepy sceniczne.
Mozesz mi wytlumaczyc jakie ISO musze miec jak na
szkle o jasnosci f.2.0 i czasie ekspozycji 1/100s wypada mi dla sceny
czulosc okolo 800 ISO a na dopietym zoomie i przy jasnosci f.3.5 lub ciemniej (najdluzsza ogniskowa) to ile mi ISO wyjdzie dla tej samej sceny ?
Mysle, ze dobre powyzej 1250 ISO
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Przepraszam, a co chciałeś zniwelować? Postać ludzi poruszających się po ulicy? Przecież to niewykonalne jeśli ich także nie doświetlisz.
Ale dla tego konkretnego kadru powiem Tobie co bym zrobił. Zrobiłbym raczej coś innego niż próbowałeś. Ustawiłbym 100 ISO, przysłonę, np. f/10 i czas, np. 5-10 sekund. Znowu wspomnę, że dwa ostatnie parametry zależne są od sytuacji. Pomijając już to, że inaczej skadrowałbym tą sytuacje, posadziłbym młodych na tej ławeczce z sugestią by się nie ruszali przez 10 sekund w dobranej, niemęczącej pozie, wyzwolił migawkę, błysnął lampą trzymaną w ręce, korzystając z funkcji "test". I to tyle. Owszem trzeba by zrobić z 2-3 próby, ale powiodłoby się to bez problemu. Efekt? Kolory niewyprane, światła dobrze naświetlone, ludzi brak bo nie mieli się jak zarejestrować przy 10 sekundach (no chyba, że stanęli w miejscu), ale to problem fotografa by oczyścić plan ze zbędnych osób, a nie podbijania ISO. Bo ci ludzie poza młodymi są tam zbędni.
Ostatnio edytowane przez hades ; 24.02.10 o 18:11 Powód: literówki
Dareczku kochany.Jak sie robi sesje slubna na sprzedaz to sie bierze pomocnikow i blokuja ulice.Nie bedzie duszkow i innych niespodzianek.
Ale jak na amatorskie podejscie to fotki wystarczajace.
Tnac koszta swoje i idac na wygode tracisz na jakosci.
A jesli chcesz isc w jakosc to popatrz w linka ,zainwestuj w oswietlenie i dodatki,wtedy kazdym aparatem zrobisz.
Jest tez po polsku
http://www.sunbounce.com/cms/index.php?id=kataloge
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 24.02.10 o 18:45
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Witam !
Pisze o zniwelowaniu "duchow" na ulicy foconej noca.
Da sie to PROSTO... zrobic jak podniesiesz ISO i dasz krotszy czas
ekspozycji.
Na nocnych elementach zdjecia ludzie nie musza byc doswietlane
lampa blyskowa... Wystarczy, ze ktos szybko idzie
(poza zasiegiem lampy) przez
jasniejsze miesce oswietlone latarniami czy jakimis innymi
zrodlami swiatla.
Dlugie czasy ekspozycji przy srednio oswietlonej ulicy
dadza Ci duchy... i tyle.
Para Mlodych dla nocnych zdjec na miescie nie wystoi Ci... okolo 10s.
Nawet 5s jest ciezko trafic bo jak spojrzysz w domu... na PC
to rece opadaja (widac niewielkie ale... jednak poruszenie sie kogos)
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
A jak wydłużę migawkę to pozbędę się duchów i nieproszonych gości w kadrze. Co do zasięgu lampy... czasami wystarczy ją zdjąć z aparatu, a najlepiej mieć ich kilka jeśli wykonuje się takie zdjęcia jaki zaprezentowałeś w przykładzie. Przemyśleć kadr, rozmieścić lampki dobrać ich moc i dopiero coś robić. Brak warsztatu nie da się zastąpić techniką.
Owszem mogę wytłumaczyć. Oglądam to co mam sobie sfotografować, mierzę światło na oko ustawiam sobie parametry i robię zdjęcie testowe jeśli nie jestem ich pewien (po to mam cyfrówkę by spróbować). Jeśli okazuje się, że potrzebuje światła to zastanawiam się skąd je wziąć i czy mogę je zastosować. Poniżej przykład nie najbardziej udany, po prostu był pod ręką. 800 ISO, 1/60, obiektyw 400 mm f/5.6. Bo chciałem spróbować jak to będzie. Zdjęcia nie zaliczam do rewelacyjnych. Ot, taki sobie koncertowy pstryk z kilkudziesięciu metrów bez pchania się pod scenę.
http://hds.art.pl/wp/wp-content/gall...a/p5097701.jpg
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dzięki Twoim problemom wpadłem na jeszcze lepsze rozwiązanie. Zupełnie "zabija" wszystkie Twoje problemy z duchami, które opisałeś. Nazywa się multiekspozycja. Technika stara jak świat, a przy cyfrowej obróbce obrazu pozwoli Ci robić zdjęcia przy ISO 100 w dowolnym oświetleniu i dowolnych miejscach bez asysty. Opis rozwiązania jest chyba zbędny.
Ostatnio edytowane przez hades ; 24.02.10 o 19:30 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nie wiem co tu chcecie od duchów na zdjęciach pary młodej. Mnie się podobają (pomijając kadr) Wystarczy tylko dorobić ideologię:"Ich miłość jest ponadczasowa, trwają w niej urzeczeni a wszystko wokół przemija..."
Do amatorskiej fotografii architektury nocą to nawet E420 wystarczy. Stabilizacja E520 i tak wiele nie pomoże a wstępne podnoszenie lustra jest bardzo przydatne. Te najtańsze nikony i alfy pewnie tego nie mają?
w zeszłym roku przez miesiąc miałem E420, który daje obraz podobny jak E520 i byłem zadowolony.
Możesz wyjaśnić o co chodzi ze 'wstępnym podnoszeniem lustra'? Dopiero ogarniam całą terminologię![]()
Poczytaj to:
http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=687
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Nie chce mi się pisać więc link
http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-os...nie-lustra.htm
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK