Witam, w najbliższym czasie (max. 3 tyg) planuje zakup aparatu. Po przejrzeniu testów mój wybór padł na e-30+kit głównie z powodu promocji i dodawanej gratis lampy.
Porównywałem to z możliwościami zakupu czegoś u konkurencji i za tą cenę mogę ew. kupić używki C 30d+85/1.8+lampa lub N d80+50/1.8+lampa+t70-200
Fotografuję amatorsko, głównie portrety mojego dziecka(1mc) + wycieczki w przeróżnie miejsca (jestem zapalonym turystą) +fotki z konferencji naukowych/dokumentowanie pracy w lab. Wcześniej uczyłem się jak robić zdjęcia na d40+kit+sb-200 wcześniej miałem jeszcze zenith 122 ale fotografowanie na filmie jest już za drogie/uciążliwe w podróży. Teraz okazało się że fotografia wciąga, pojawiła się $ i tak ok. 3500 chciałbym/mógłbym wydać i tu dochodzimy do mojego pytania.
Czy biorąc pod uwagę planowane zastosowania lepiej kupić e-30 z kitem i lampą i potem rozwijać dokupując szkła, czy kupić e-620+kit +jakiś stałoogniskowy +lampa, czy skusić się na używany sprzęt konkurencji i tańsze szkła. Sorry, że pytam też o konkurencje na forum dedykowanym jednemu producentowi ale chwilowo nie posiadam żadnego super sprzętu w jakimś systemie więc rozważam wszystkie opcje.(d40+zestaw sprzedam bez żalu). Dodam jeszcze że pewnie na tych zakupach się nie skończy i będę w miarę potrzeb uzupełniał sprzęt.
Wiem że dużo napisałem ale może pomoże to w odpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem