Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: e-30 a konkurencja

e-30 a konkurencja

Witam, w najbliższym czasie (max. 3 tyg) planuje zakup aparatu. Po przejrzeniu testów mój wybór padł na e-30+kit głównie z powodu promocji i dodawanej gratis lampy.

Porównywałem to z możliwościami zakupu czegoś u konkurencji i za tą cenę mogę ew. kupić używki C 30d+85/1.8+lampa lub N d80+50/1.8+lampa+t70-200

Fotografuję amatorsko, głównie portrety mojego dziecka(1mc) + wycieczki w przeróżnie miejsca (jestem zapalonym turystą) +fotki z konferencji naukowych/dokumentowanie pracy w lab. Wcześniej uczyłem się jak robić zdjęcia na d40+kit+sb-200 wcześniej miałem jeszcze zenith 122 ale fotografowanie na filmie jest już za drogie/uciążliwe w podróży. Teraz okazało się że fotografia wciąga, pojawiła się $ i tak ok. 3500 chciałbym/mógłbym wydać i tu dochodzimy do mojego pytania.

Czy biorąc pod uwagę planowane zastosowania lepiej kupić e-30 z kitem i lampą i potem rozwijać dokupując szkła, czy kupić e-620+kit +jakiś stałoogniskowy +lampa, czy skusić się na używany sprzęt konkurencji i tańsze szkła. Sorry, że pytam też o konkurencje na forum dedykowanym jednemu producentowi ale chwilowo nie posiadam żadnego super sprzętu w jakimś systemie więc rozważam wszystkie opcje.(d40+zestaw sprzedam bez żalu). Dodam jeszcze że pewnie na tych zakupach się nie skończy i będę w miarę potrzeb uzupełniał sprzęt.

Wiem że dużo napisałem ale może pomoże to w odpowiedzi.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Budżet podaj to moze poradzimy coś stosownego.

Napisałem przecież że ok 3500, to chyba jest wystarczająco precyzyjne

| OlyJedi Awatar Slawec
    Mieszka w
    Beskid Niski
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez czmielek Zobacz posta
    Budżet podaj to moze poradzimy coś stosownego.

....podał : 3500 zł

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Sory nie doczytałem. ja na twoim miejscu brał bym nową 620 + uzywke ZD14-54 powinno starczyć. Na + małe rozmiary, waga, ta sama matryca co w E-30 więc jakość zdjęć podobna a lepsze szkło jest nie do przecenienia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    e30 daje radę ale jeżeli jesteś na etapie zakupu systemu i jedno z Twoich ulubionych zajęć to wycieczki, rozważył bym micro4/3. Gabaryty i waga kompaktowe bebechy z e30

mikro 4/3 raczej odpada wolę coś konkretnego mieć w rękach (poza tym mam duże dłonie i nie dobrze obsługuje mi się maluchy)

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    3500 powinno Ci prawie wystarczyć na nowego Nikona D90 z bardzo praktycznym i dobrym optycznie Nikkorem 18-105 AF VR. To świetny amatorski zestaw.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Tak ale jak napisałem zależy mi też na lampie bo w labie jest dość ciemno i bez lampy praktycznie nie porobie zdjęć (chyba że dotychczasowe porażki to wina d40 z kitem który ponąć jest dość ciemny).

Poza tym wolę lepsze szkło i lampę, bo to da raczej lepszy efekt niż super body pokroju d90

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wujen Zobacz posta
    Tak ale jak napisałem zależy mi też na lampie bo w labie jest dość ciemno i bez lampy praktycznie nie porobie zdjęć (chyba że dotychczasowe porażki to wina d40 z kitem który ponąć jest dość ciemny).
    Nie wiem jaki jest charakter twoich zdjęć w labie. Jeśli tylko chodzi o moc to wbudowany flesz wystarczy. Pamiętaj o wysokim praktycznie użytecznym ISO w D90. LIczba szacunkowa tej lampki przy Iso 200 wynosi ok 28 a to nie jest tak mało
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4