Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Rośnie konkurencja dla 4/3

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Rośnie konkurencja dla 4/3

Sony DSC-R1: kompakt/hybryda z sensorem 10.3MPix... APS-C. Jest to ponoć nieco pomniejszona wersja sensora z... D2X. Nieco pomniejszona, ale i tak większa od naszego 4/3 FFT

Wiem, wiem, że to nie lustrzanka i nie da się do niej założyć jakiegoś odpowiednika 35-100/2 albo chociaż 40-150/3.5-4.5 a na dodatek póki co będzie droga, ale ma jednak pewne niepodwarzalne zalety. Jestem sobie w stanie wyobrazić rzesze potencjalnych nabywców rezygnujących z naszego E-300 albo 300D na rzecz takiej hybrydy.
    http://www.dpreview.com/articles/sonydscr1/
    Pozdrawiam,
    Piotr.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Powiem tak. TO co robi olek zaczyna mnie zatrważać. Zero zapowiedzi oficjalnych o jakim kolwiek lustrze. Obiektywy drogie jak cholera. Obiektywów brak. WYchodzi jedne max dwa do roku(i to są daleko, daleko poza zasiegiem). System mial sie szybko rozwijać, narazie kisi sie jak kapusta w beczce.

Jak mówi przysłowie

Obiecanki cacanki a ...........................

Niestety taka jest prawda narazie to ja czarno widze przyszłość 4/3.
    było sobie życie

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Konkurencja sprzedaje więcej a więc i więcej zarabia, w konsekwencji może więcej inwestować, posida stabilizacje w szkłach korpusach itd.
    Cena e-1 w Polsce jest ceną po kosztach.
    Niemcy sprzedają e-1 za 1500 euro , Amerykanie 1500 dolarów.
    Wyniki na sprzedaży e-1 na świecie nie są jednak dobre, e-300 także nie poprawił sprzedaży Oly , wciąż w tym segmencie rządzi 350D i D70.
    W segmencie profi najlepiej sprzedaje się D2X i 1dMKII.
    1ds i 1dsMkII sprzedają się gorzej niż e-1 dlatego wprowadzono 5D. ( sprzęt do studia zatem wąskie grono odbiorców ).
    Po entuzjastycznie przyjętej premierze oczekiwania były wielkie , szumne zapowiedzi nowych tanich doskonałych szkieł. Rzeczywistość jest jednak brutalna i rządzi nią dolar.
    Wiec tanio i dobrze kupić się nie da.
    Każdy z nas zainwestował w system 4/3 większe czy mniejsze pieniądze.
    Wierze, że sytuacja ta zmusi Olympusa do zaprezentowania w dobrej cenie , dobrego body w cenie 2000 - 3000 dolarów i tańszych profesjonalnych jasnych szkieł.
    Cena obecnego systemu w jego teraźniejszej formie poprostu jest za droga.
    Akcesoria jak konwertery ( 2x droższe jak konkurencja ), gripy są ( 3x droższe jak konkurencja ).
    No i koniecznie jasne tanie , lekkie stałoogniskowe szkła od (24mm do 85mm dla małego obrazka).
    Czytając zachodnie fora utwierdzam się w przekonaniu iż 2006 będzie decydujący dla Olympusa i systemu 4/3 , który z założenia i obiecnic miał być rewolucją w cyfrze, miał umożliwiać stosowanie szkieł innych producentów , miał stać się wiodącym standardem - stał się jednak niszowym systemem dla entuzjastów kultowego już na świecie E-1.
    Pozdrawiam
    Robert

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    fotomic - ja też tak uważam, pora na nową lustrzanke następce już starawej E1, a tu nic oficjalnie nie słychać

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Do fotomic : Czyżby zdjęcia z E1 nie dawały Ci możliwości wykazania się w zakresie twórczości fotograficznej? -- To jest bredzenie z zakresu onanizmu sprzętowego!!! --Fotografia zaczyna się w momencie, gdy zapominasz o sprzęcie, a skupiasz na formie i treści zdjęcia --Olek E1 jest wystarczająco dobrym narzędziem do robienia zdjęć --pozdrawiam
    ---warto przeczytać:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=4&lewa=6

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Myślę, że to cisza przed ostatnim zrywem w temacie 4/3. Albo naprawdę pokażą mordercę (morderców), albo za 2-3 latka system ten zniknie z rynku.

Szanuję to, że nie wypuszczają co chwila modeli po lekkim liftingu, tylko walą rzadko i porządnie. Powoduje to niestety - jak już napisano, dalsze zacieśnianie pasa.

Nie żałuję żadnej złotówki wydanej na system E, bo zarówno w chwili obecnej, jak i za rok mój wybór byłby taki sam. I - niezależnie od dalszych losów systemu 4/3 - człowiek ma świadomość że wsparł naprawdę dobrą inicjatywę a sprzęt jest pewny.

Myślę że gdyby zjechali z cenami, wzorem E-300 czy tele 40-150, puścili taniej obiektywy, byłaby szansa na umocnienie się w średnim segmencie rynku, bo jednak przy rozdzielczościach 10 MPIX czy więcej i wysokim ISO system 4/3 nie dorówna pełnej klatce, która ma powiedzmy 4x większą powierzchnię...

Nie uprzedzajmy jednak faktów, trzeba robić swoje i... czekać na hiciora.

irek50:

racja, więcej uwagi dla fotek, mniej dla sprzętu

ADAM12:

jakbyś pobawił się tym "dziadkiem" kwadransik, to jedynym Twoim odruchem byłaby sprzedaż 5060... to jest ZUPEŁNIE inna bajka, zauważ że sprzęt ma 2 latka a wciąż walczy na rynku a po przecenie schodzi jak woda. na początku roku tylko Kaziq i może kilka innych osób miało E-1, teraz ma go po kilkanaście osób na każdym forum i ekipa nadal rośnie.

po dwóch dniach od pierwszego kontaktu z E-1 mój 8080 poszedł "do żyda". wrażenie jest piorunujące i trzyma dłuuugo - nie mogłem skumać jak udało Im się zrobić coś tak szybkiego i o takiej budowie?

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Bądźmy jednak szczerzy... E-1 wystarczy nam na lata O ile ktoś nie robi regularnie powiększeń 30x40 z nocnych koncertów i jaskiń nietoperzy przy świetle zastanym nie może mieć powodów do narzekań. Ciekawe, że kiedy jestem w plenerze i szum migawki pieści moje uszy nie zastanawiam się na przyszłością rynku foto. Wiem, że moje zdjęcia o ile sam ich nie spapram dadzą mi dużo radości
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Irku masz racje - wiemy gdzie zaczyna się fotografia gdzie onanizm sprzętowy.
    E-1 jest wystarczająco dobry co do tego nikt nie ma wątpliwośći jak i do tego że mógłby być lepszy - konkurencja i dążenie do doskonałośći prowadzi w świat jaki 5 lat temy nam się nie śnił.
    Rynek foto jest warty milriardy dolarów i obecni na nim są ci co sprzedają i zarabiają - w ekonomi nie jest sztuką wyprodukować to potrafi każdy , sztuką jest opłacalnie sprzedać a to potrafią najlepsi których wybierają klienci i tu jest pies pogrzebany bo E-1 i cały system 4/3 sprzedaje się źle.
    A założenie że 1dMkII czy D2X kupują tylko onaniśći było by za dalekie i niestosowne.
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    aaa, wracając do tematu, skumajcie gdzie ten soniak ma sanki - może i ciekawe, ale to się mija z ergonomią... cena za nietypowo wmontowany "telewizor".

widzę tu również patent z wysuwaniem lampy, jakby żywcem wyjęty z E-300.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Azazel--Też uważam, że 1dMk2 to dobry sprzęt (ale co do D2x mam wątpliwości ze względu na dynamikę)---Chodzi o to, że Olek E1 jest tani i dobry!!!---pozdrawiam