Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Lampa blyskowa do E510

| OlyJedi Awatar Meister
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeżeli przez dłuższy czas nie będziesz zmieniał body to po co fl-36R weź bez R, taniej :P Możesz również wziąć Metz 48
    Co do wyzwalaczy maja dużo wad Trzeba się uzbroić w cierpliwość Raz wyzwala, raz nie.. jak chce to potrafi, a jak się nie chce to za chiny nie wyzwoli, dopiero po którymś tam wyzwoleniu

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mogiel Zobacz posta
    Czyli reasumujac pomoc Wasza:
    Kupuje 36R do tego
    wyzwalacz ktory pozwoli na manualne sterowania lampa
    36R plus E 510 plus wyzwalacz i to bedzie dzialc jesli Was zrozumialem
    Jeżeli chcesz manualnie/bądz z automatyką lampy wyzwalać to nie musisz kupować wyzwalacza (możesz wykorzystać wbudowaną fotocele - ale pamiętaj, że nie w każdych warunkach zadziała)
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Mieszka w
    Szukam miejsca dla siebie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czy E520 obsługuje FL 36R i FL 50R bezprzewodowo ???

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pix07 Zobacz posta
    Czy E520 obsługuje FL 36R i FL 50R bezprzewodowo ???
    Tak...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    trochę odkopuję temat ponieważ sam stanąłem przed koniecznością zakupu lampy (nawet do tego samego modelu). oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłaby fl 50 ale z racji ceny raczej odpada. Budżet mam niewielki - góra 500-600 złotych - starczy na używkę fl 36 ale gdzieś (chyba tutaj) spotkałem się z opinią, że na ślub, wesele i zwłaszcza oświetlanie z sufitu z odbicia może być za słaba... kusiłby mnie metz 48 ale z kolei cena nowych jest ciut za wysoka - 800 stówek przy konieczności dodatkowego kupna 14-54 niestety odpada. Zależałoby mi na lampie z automatyką ale z drugiej strony może za cenę automatyki dostałbym coś mocniejszego do 500 zł. Zależy mi na obracanym palniku - to koniecznie.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ostatnio ktoś u nas sprzedawał starszą wersje (bez R) FL50 za coś ~700zl.
    Niestety, albo dołożysz te 2-3 stówki albo pozostaje Ci kupno FL36.

BTW. Metz'a 48 też widziałem ostatnio <700 zł (chyba na allegro).
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    no co do sytuacji finansowej i cen oryginalnych lamp olympusa jestem boleśnie uświadomiony chodziło mi raczej o sprzęt innych producentów. Czytam sobie dalej forum i znalazłem coś takiego Tumax 386 afz. Piszą, że tumaxy awaryjne.. Miał ktoś z nimi styczność? Bo często ludzie psioczą na sprzęt tylko na podstawie zasłyszanych opinii - oczywiście nie twierdzę, że tak jest w tym wypadku ale fajnie byłoby wiedzieć jak jest w przypadku tego sprzętu. cena - 429 za lampkę spełniającą w zasadzie moje kryteria (może tylko ciut ma mocy mało ale da się chyba przeżyć) i nową jest bardzo kusząca. Nawet jeśli byłaby awaryjna to przecież będzie na gwarancji a na ślubie będę jako drugi fotograf więc w sumie dużo nie ryzykuję poza straconymi ujęciami.. ale wolałbym zamiast dywagować przeczytać co bardziej doświadczeni koledzy mają do powiedzenia..

| OlyJedi Awatar qazy
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tak jak Ty miałem niedawno ten sam dylemat. jaką lampę kupić do e510. Szukałem dość intensywnie pomysłu i tez patrzyłem na tego tumaxa. Dla mnie najważniejsza była możliwość obracania dowolnie palnika i możliwości korygowania mocy błysku.
    Obdzwoniłem chyba z 5 firm które sprzedawały tumaxy. I po tych telefonach zostałem skutecznie zniechęcony do tego palnika. Brałem później pod uwagę Metza36 ale nie jest niestety obrotowy.
    W końcu na spokojnie się zastanowiłem że skoro wydałem trochę kasy na obiektywy z których jestem zadowolony to nie bedę kupował taniej lampy i lepiej odłożyć i kupić lepszą. I bardzo tego nie żałuje. Mam teraz Metza48 i super jestem zadowolony.
    Kiedyś kupiłem dwa filtry polaryzacyjne do obiektywów, najpierw do 9-18 tanią hamę, później do 18-180 dobrą hoye pro1. Teraz do 9-18 muszę kupić nowy bo tamten to badziew i niszczy fotki. Z tumaxem może, choć nie musi być podobnie.
    Jak możesz poczekać i uzbierać to polecam metza48.
    Było: Panasonic GX1, Olympus E510
    Jest: Panasonic GX7

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a mógłbyś napisać coś więcej o tym, dlaczego zniechęcili Cię tak do tego palnika? szczerze mówiąc to w tumaxie i metzie trochę żałuję braku trybu super FP ale niestety kwestie finansowe skłaniają mnie coraz bardziej ku właśnie lampce tumaxa. Gdybym miał pewność, że moc FL 36 mi wystarczy, brałbym jakąś używkę z tego modelu.

| OlyJedi Awatar qazy
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zniechęcili mnie oczywiście textami o awaryjności (to oczywiście statystyka). W jednym przypadku powiedzieli ze w ogóle przestają sprzedawać tumaxa bo mają dość użerania się z klientami
    Czytałem trochę o tych lampach tu na forum i wiem ze można również dobrze trafić i być zadowolonym. Każda nie jest awaryjna.
    Teraz myślę też ze dobrze że zdecydowałem się na lampę z liczbą przewodnią 48. Np. zdjęcia w salonie z holem prawie 60m2 dobrze doświetla (światło odbite od ściany) chociaż gdzieniegdzie przydałoby się więcej światła. 36'ka by sobie chyba nie poradziła. Pytanie jeszcze czy w tumaxach moc deklarowana jest równa faktycznej. Nawet markowe lampy nie trzymają często parametrów (jakbyś mial kwietniowy czy majowy 2009 numer DFV to poczytasz).
    Było: Panasonic GX1, Olympus E510
    Jest: Panasonic GX7