Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Jaka lampa do GF1? Nissin Di466 czy Metz 36 AF-4 + adapter do obiektywu Nikkor 50mm

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jaka lampa do GF1? Nissin Di466 czy Metz 36 AF-4 + adapter do obiektywu Nikkor 50mm

Witam,

Od około dwóch miesięcy posiadam aparat Panasonic GF1.
    Dość często używam lampy błyskowej i niestety ta która jest wbudowana daje słabe efekty, tzn obraz jest jakis taki "płaski" nie wiem jak to nazwac. źle doświetlony zazwyczaj nie jest aż tak, ale czegos brakuje Zastanawiam się nad lampami dedykowanymi do systemy micro 4/3 tj.:
    - Nissin Di466
    - Metz 36 AF-4

Nissin'a musiałbym zakupić na ebay'u co nie stanowi problemu, Metz dostępny jest w Polsce. Ceny podobne, ale którą wybrać i czy do amatorskiego pstrykania jest sens kupowania lampy, czy będzie duża różnica w porównaniu do lampy wbudowanej.

Przy okazji chciałem także zapytać o adapter do obiektywu Nikkor 50mm 1.8 do Panasonica GF1, czy są adaptery dzięki którym wszystko będzie ustawiane automatycznie?

| OlyJedi Awatar adamowski1
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    W pewnym sensie sam już sobie odpowiedziałeś na pytanie,skoro uważasz,słusznie zresztą,że lampa wbudowana daje mało zadowalające efekty?,to znaczy że nadszedł czas aby pobawić się lampą zewnętrzną.Jak dla mnie lampa powinna mieć regulowany palnik przynajmniej w pionie,dobrze jeżeli da się odpalić zdalnie,czyli mieć wbudowaną fotocelę,no i manualną regulację siły błysku.W chwili obecnej jest spory wybór lamp producentów niezależnych,których ceny są o niebo niższe od lamp systemowych,jest w czym wybierać,Metz to firma z tradycjami choć i Nissin zbiera pochlebne opinie.Ja do Olka kupiłem kiedyś Tumaxa za 220 zł i byłem z niego zadowolony,choć działał tylko w TTl-u bez ustawień manualnych.

| OlyJedi Awatar wyrwiflak
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maniakk Zobacz posta
    Dość często używam lampy błyskowej i niestety ta która jest wbudowana daje słabe efekty, tzn obraz jest jakis taki "płaski" nie wiem jak to nazwac. źle doświetlony zazwyczaj nie jest aż tak, ale czegos brakuje
    A próbowałeś odbić wbudowaną lampę od sufitu czy ściany? Gwarantowany lepszy efekt od błysku na wprost jakakolwiek lampą. Albo przełącz na M i ustaw migawkę na 1/10-20 sek żeby wypełnić tło a lampą na wprost na drugą kurtynę zamrozisz ruch. W GF1 wbudowaną lampą da się robić takie cuda do których na innych aparatach bez zewnętrznej nie podchodź....
    Sprzętu więcej niż umiejętności. FF+APS-C=cokolwiek
    "If you are looking for the perfect camera, it doesn’t exist and never will."

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ok dzięki za odp Czyli szukac czegos mnie firmowego a tez do zastosowan domowych bedzie dobre Potrzebuje w miarę szybkiej lampy. Tak jak pisałem robie fotki w klubach i mojemu synowi Moze podrzucicie jakis konkretny model. Mam maks 300-350zł na lampe.

A czy cos w sprawie adapterów jestescie w stanie mi pomóc?
    Ostatnio edytowane przez maniakk ; 3.11.10 o 19:51

| OlyJedi Awatar wyrwiflak
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Najpierw opanuj lampę wbudowaną. Założenie dużej lampy na sanki nic ci nie da o ile nie będziesz umiał nią operować, jedynie mały przenośny wygodny sprzęt stanie się o wiele mniej wygodny.
    Sprzętu więcej niż umiejętności. FF+APS-C=cokolwiek
    "If you are looking for the perfect camera, it doesn’t exist and never will."

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Nie ma adaptera który by przenosił automatykę z obiektywu Nikona do aparatu Olympusa.
    Możesz kupić tylko prostą przejściówkę z mocowania mikro 4/3 do mocowania Nikona.
    Ja taką kupiłem za około 100 zł na allegro.

Niestety przesłonę na obiektywie musisz ustawiać ręcznie, tak samo czas naświetlania i czułość w aparacie.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No to ja zaproponuję ci YongNuo YN460-II.
    IMHO o tyle ciekawa lampka, że ma wbudowaną fotocelę więc...
    sporo większe możliwości niż tylko sanki, bo możesz ją wyzwalać lampką wbudowaną.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"