otoz mam problem z wyzwoelniem lampy przez Pc synchro
lampa laduje sie (Hanimex Pz1*44) zapala sie READY
moge zrobic fotke
jednak po blysku lampa laduje sie i nie pojawia sie ready
musze odlaczyc kabel ( i wlaczyc ponownie) a nawet tylko nim poruszac
wtedy natychmiast Ready sie zapala i mozna blsykac raz - i sytuacja sie powtarza
(kabelek mam taki :
z lapmy wychodzi kabel fabryczny - podlaczam go do 3m kabla pc-synchro z koncowka do gniazda olka (taka recznie robiona jak na stronkach - z igiel chirurgicznych 0,8mm) i ruszam tym polaczeenim miedzy kablem lampy a kablem pc synchro
multimter nastawiony na dzwiekowe potwierdzenie zwarcia w chwili robienia fotki krociutko pika - nominalnie na stkach jest 550MOhm
nie ma wiec stalego zwarcia, nie ma napiecia (no jakies tam 10mV moze jest ale to ja moge miec na skorze w trakcie pomiaru scikam paluchami kabelki i koncowki mulitmertu
zarowke blyskowa YinYan odpala mi normalnie i nie mam zadnego problemu (tzn laduje sie i robie fotke z blyskiem - czekam - robei znowu z blyskiem) - na stykach jest 9V i olek lyka to bez problemu
nie kumam o co biega - no chyba ze 3m przewod synchro ktory uzylem ma jakas pojemnosc zaklocajaca pcsynchro ?
albo gniazdko do lampy jest walniete - skoro nim ruszam i wtedy mi sie zapala Ready - ale dziwne po siedzi ciasno - a zaraz po flashu nie swieci juz
napiecie na stykach lampy - 5,5V w chwili wyzwolenia lampy spada do 4V
HELP - WTF ?