Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 159

Wątek: E3 vs E30

Awatar MichaLxD
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Myślę, że jesli nie są potrzebne uszczelnienia i pancerne właściwości E-3 to E-30 będzie lepszym wyborem.A jeżeli tak to tylko E-3.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E - 30 czy E - 3

Zastosowania - bardzo zróżnicowane ale najwięcej makro, portretu i architektury
    Daniel

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez daniello194 Zobacz posta
    kupił bym E-30 zwłaszcza , że do końca marca jest promocja - np gratis:FL36R lub Grip- co znacznie uatrakcyjnia cenę- a 12 mpix matryca poprawi rozdzielczość w macro i architekturze, lepsza też rozpiętość tonalna.

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    12 mpix matryca poprawi rozdzielczość w macro i architekturze,
    Różnica wg. różnych testów prawe żadna.

Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    lepsza też rozpiętość tonalna.
    Skąd takie info? wg. większości testów mają praktycznie identyczną rozpiętość, przy czym e-3 ma minimalnie mniejsze szumy.

Do macro uszczelnienia się przydają, łąka potrafi naprawdę solidnie pylić. Na poranną rosę, też mogą się uszczelnienia przydać.

Odbiegając od pytanie, jeśli nie ma potrzeby posiadania szybkiego, wielopunktowego AF i uszczelnień - brałbym pewnie e-620.
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zdecydowanie E-30 (nawet jak będziesz miał stycznośc z małą mżawką to nic mu nie będzie) o cena E-3 jest troche z kosmosu w chwili obecnej w stosunku do jego możliwości. Chyba, że używka wchodzi w grę to wtedy można się zastanowic

Pozdrawiam.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez daniello194 Zobacz posta
    Jeżeli makro oznacza kwiatki, grzyby, liście itp. należy pamiętać, że E-30 ostrzy przy LV po kontraście, co jest wygodniejsze od rozwiązania zastosowanego w E-3.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar staryman
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    nie wiem czy to ma znaczenie, ale E3 jest aparatem, co by nie mówić, pro, wiąże się to
    nie tylko z uszczelnieniami. ale też i jego trwałością, jakością zastosowanych materiałów, wykonaniem i testowaniem podzespołów, choćby trwałością migawki obliczaną na 150k, to
    wszystko stanowi o jego wartości. Żaden inny korpus, poza e1, tej jakości i trwałości nie reprezentuje. Do tego duży wizjer, pozwalający bez żadnych problemów posługiwać się
    obiektywami manualnymi, szybkostrzelność. Sam oceń czy to ma dla Ciebie znaczenie, może chcesz wymieniać korpusy co roku na nowsze modele, wtedy trwałość nie ma znaczenia, ale ja się przyzwyczajam, poznaję i przywiązuję, nie zależy mi na trendach korpusowych. E3 mi na to pozwala, nie mówię, że obaj się razem zestarzejemy, ale parę lat na pewno będziemy
    współpracować. Taki tam amatorski romantyzm To wszystko zadecydowało, że kupiłem ten korpus, a nie E30 i jestem zadowolony. Pozdrawiam
    jest dobrze

| OlyJedi Awatar niwi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez staryman Zobacz posta
    nie wiem czy to ma znaczenie, ale E3 jest aparatem, co by nie mówić, pro, wiąże się to
    nie tylko z uszczelnieniami. ale też i jego trwałością, jakością zastosowanych materiałów, wykonaniem i testowaniem podzespołów, choćby trwałością migawki obliczaną na 150k, to
    wszystko stanowi o jego wartości. Żaden inny korpus, poza e1, tej jakości i trwałości nie reprezentuje. Do tego duży wizjer, pozwalający bez żadnych problemów posługiwać się
    obiektywami manualnymi, szybkostrzelność. Sam oceń czy to ma dla Ciebie znaczenie, może chcesz wymieniać korpusy co roku na nowsze modele, wtedy trwałość nie ma znaczenia, ale ja się przyzwyczajam, poznaję i przywiązuję, nie zależy mi na trendach korpusowych. E3 mi na to pozwala, nie mówię, że obaj się razem zestarzejemy, ale parę lat na pewno będziemy
    współpracować. Taki tam amatorski romantyzm To wszystko zadecydowało, że kupiłem ten korpus, a nie E30 i jestem zadowolony. Pozdrawiam

100% się zgadzam

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez staryman Zobacz posta
    No tak - wszystko sprowadza się do tego, żeby wybrać korpus odpowiedni pod własne potrzeby. Nie wymyślimy niczego nowego - dla jednego lepszym wyborem będzie E-3 a dla drugiego E-30. Ja też mam E-3 i sobie chwalę. Niemniej E-30 jako nowsza konstrukcja pod kilkoma względami ma przewagę. Coś za coś...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dzięki temu, że Witia kupił E-30 mam okazję zrobić porównanie z moim E-3. Na razie potwierdzam, że E-30 nie jest plastikową wydmuszką (chassis z włókna szklanego) i ma swoją wagę... Zawiódł mnie bajer w wizjerze czyli poziomica--pracuje tylko dla kadrów poziomych (na LCD pion i poziom). Wielkość obrazu w wizjerze jest zdecydowanie mniejsza niż w E-3. Ale w sumie to bardzo dobry sprzęt moim zdaniem...Więcej napiszę, gdy ustąpią mrozy i będzie można porównawczo pofotografować w plenerze
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 1.02.10 o 10:38

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów