Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: Jak uzyskać małą GOw kompakcie?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Strasznie dużo naukowych wywodów Mój syn zajmuje się obrazem wideo, nie mając za specjalnie wiedzy o fotografii. Do jakichś szybkich projektów używa kamerki HC42, która podobnie na kompakt, nie ma szans na jakąkolwiek małą głębię ostrości. Chcąc zmniejszyć głębię ostrości, "wycyganił" ode mnie mojego starego Kieva 80, zmienił w nim matówkę na gładką, drobnoziarnistą. Później przy pomocy płaskownika, dwóch śrub statywowych i mieszka ze starej, skórzanej rękawiczki, połączył kamerę z Kievem tak, że kamera dokładnie ustawiona jest nad matówką aparatu. Obraz z matówki jest filmowany, a ostrość regulowana jest obiektywem aparatu. Voila!

Pozdrawiam
    Jack
    Po pierwsze witam i pozdrawiam Jack Po drugie zaraz odsyłam do książek mojego zawziętego przedmówcę --miałem to zrobić wczoraj, ale nie wyszło... Za godzinę zdjęcia przykładowe, które wykonałem dla voovoo2....
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 28.01.10 o 16:53

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Oczywiście zdjęcia robione jedno po drugim (bez konwertera i z konwerterem) bez manipulacji natężeniem światła --w exifie jest f2,6 dla obu --pisałeł wczesniej 2,8 --to mój mały błąd... Czyżbym miał coś jeszcze dodawać?
    ps: Uzupełniam, że odległość między białą, a czarną wieżą na szachownicy wynosi 15cm... scena była fotografowana z odległości 180cm... Liczę na to, że marwis zacznie wierzyć w garbate diabełki ( mnie pytał uprzednio o wiarę w garbate aniołki )
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	aaaaaa.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	340,1 KB
ID:	28547   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bbbbb.jpg
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	390,7 KB
ID:	28548   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bez konv.jpg
Wyświetleń:	89
Rozmiar:	325,7 KB
ID:	28549   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	z konver.jpg
Wyświetleń:	97
Rozmiar:	411,3 KB
ID:	28550  

Ostatnio edytowane przez irek50 ; 28.01.10 o 17:47

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Bardzo Ci Irku dziękuję za poswięcony czas i zamieszczone tu fotki.Juz teraz wiem na czym "stoję".Pozdrawiam no i pkt. do rep. Punkty dostaniesz za kilka dni bo zgodnie z regulaminem musze najpierw dac punkty innym.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Nawzajem, dziekuję za dobre słowo --nie chce mi sie pisać teorii optyki w tego typu przednich konwerterach --niech się o to marwis zatroszczy

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    @irek
    nie będę się bawił w złośliwości, chyba, że bardzo chcecie
    jeśli chodzi o test na razie jestem nieprzekonany...
    brakuje mi w serii zdjęć bez konwertera z odległości ok. 1,0 m tak żeby było takie same pole widzenia
    myślę, że taki sam efekt jak z konwertera można uzyskać po prostu podchodząć bliżej, o czym już pisałem

rozumiem, że zdjęcia wykonano dla ekwiwalentu ogniskowej 60mm... jeśli nie to ciekawe byłoby porównanie zdjęć z mniejszym i większym zoomem...

pozdrawiam
    E 410 ZD 9-18, 14-42, 18-180, FL 36R, PS S90

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Zrobię wg życzenia Z telekonwerterem ekwiwalent wynosił ok 200mm --Ależ Ty jesteś uparty
    ps: Moja żona się śmieje, że sam nie wiesz, o co Ci chodzi ... (to bez złośliwości) --Naprawdę trzeba być ślepym, aby nie widzieć na powyższych przykładach różnicy w GO, o co głównie toczy się spór Ponadto oceń jasność zdjęć... wg Twojej teorii powinna być różnica prawie dwóch stopni przysłony
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 28.01.10 o 19:58

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    po prostu ciężko mi uwierzyć w cuda - fotograficzne też
    1. 200 mm? to jakiego aparatu używasz? Bo myślałem, że LX3....
    2. pytanie jest istotne bo 'liczona" GO dla LX3 z takim konwerterem dla EFL 60/2,6 na 180 cm to 0,7m dla EFL 108/4,0 na 180 cm to 0,3 m i dla 60/2,6 na 100 cm 0,25 m.... wiem, wiem znowu nudna nauka...
    w obliczeniach zakładałem, że mówimy o LX3 z konwerterem Raynoxa 1,85x...

generalnie, może macie rację, bez sensu się wcinam, bo jak voovoo2 kupi sobie ten konwerter to mu się będzie lepiej zdjęcia robiło.... psychika też dla efektu istotna jest.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Pisałem wcześniej na czym to próbowałem: kompakt Olympus C-5050 w pozycji tele ... rzeczywista ogniskowa ok 21mm x 1,85 teleconverter.

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Pisałem wcześniej na czym to próbowałem: kompakt Olympus C-5050 w pozycji tele ... rzeczywista ogniskowa ok 21mm x 1,85 teleconverter.
    rzeczywiście pisałeś
    kiedyś to był dla mnie aparat marzeń... ale musiałem się Canonem A70 zadowolić...

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marwis Zobacz posta
    rzeczywiście pisałeś
    kiedyś to był dla mnie aparat marzeń... ale musiałem się Canonem A70 zadowolić...
    A w tym moim wymienili mi bezpłatnie matrycę po gwarancji (była wadliwa seria)