Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Jak uzyskać małą GOw kompakcie?

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    @irek50
    nie mówię, że nie widzę różnicy głębi ostrości między samplami. Widzę i to dramatyczną.
    Problem w tym, że chodzi o praktyczne robienie zdjęć, więc jeśli taki sam efekt można osiągnąć zmniejszając odległość od obiektu to jaki w tym sens?

W wypadku C5050 korzystny efekt konwertera, zakładając że nie zmienia przesłony będzie praktycznie widoczny przy większych odległościach ( odpowiednio pow. 6 m bez konwertera, pow 10 z konwerterem) na mniejszych ten sam efekt uzyskać będzie można "konwerterem pieszym".

Kolejna uwaga - rozważania dotyczą c5050, który jak na kompakt ma świetne możliwości jeśli chodzi o GO. Przy założeniu konwertera na lx3 efekt będzie gorszy niż c5050 bez konwertera.

Nic mi do tego na co autor wątku chce wydać pieniądze, ale trochę ten konwerter jednak kosztuje... Z sampli wygląda, ze jest dobry optycznie, więc dla tych sytuacji gdy nie można podejść bliżej to pewnie warto.
    Ostatnio edytowane przez marwis ; 29.01.10 o 12:15
    E 410 ZD 9-18, 14-42, 18-180, FL 36R, PS S90

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Mam pytanie czy dyskusja odpowiedziała na pytanie:
    Cytat Zamieszczone przez voovoo2 Zobacz posta
    Posiadam LX3.Czasami przydałaby się mała GO.Kompakty z racji swojej konstrukcji maja z tym "problem".

Moje pytanie kieruję do znawców optyki.Brzmi ono następująco:
    czy zastosowanie telekonwertera (2x) da spodziewany efekt w postaci zdecydowanie mniejszej GO? ......
    Moja odpowiedź ponownie jest:
    - po co wydawać pieniądze na TC lepiej przeanalizować wyniki dla "LX3" z tabelki:
    https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1264617675
    Bez TC można uzyskać małą GO w "LX3" zbliżając się do obiektu (w podtekście rozumiałem że chodzi o zdjęcia portretowe - rozmycie tła i taka jest moja odpowiedź).
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Zbyma,serdeczne dzieki.Jesteś niezastąpiony.Chylę czoła przed Twoja wiedzą i cierpliwością dla takich laików jak ja.Oczywiście pkt do rep.Pozdrawiam uprzejmie!
    OOOOOOOOOOOO masz wyłaczoną reputacje......tym większy szacunek!

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Na prośbę marwisa wysyłam jeszcze próby z 1m od pionowego tekturowego pudełka.
    Ostatnie zdjęcie pokazuje fatalną jakość połączenia tego convertera z ZD50 na f2 robione E-3.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bezconv.jpg
Wyświetleń:	67
Rozmiar:	346,2 KB
ID:	28581   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zconv.jpg
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	385,9 KB
ID:	28582   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zd50.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	392,0 KB
ID:	28584  
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 29.01.10 o 19:23

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Praktyka najlepszym sprawdzianem teorii Pozdrawiam Cię Irku

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Nawzajem pozdrówka Ja używam tego przy legitymacjach dla wygody, a nie dla mniejszej głębi, gdyż robię na f4 lub f 5,6. Nie muszę wchodzić klentom na głowę --ludzie mniej się stresują, gdy aparat jest dalej... Porady o przybliżaniu się do modela dla osiągnięcia mniejszej GO traktuj z ostrożnością... Raczej nie należy podchodzić bliżej niż 1,6m chcąc zachować właściwe proporcje w klasycznym znaczeniu. Nie zachęcam do kupna tego Raynoxa (sam dałem za niego kiedyś ponad 800zł), jeśli jedynym powodem miała być bardzo zmniejszona GO --Wszystko widać na przykładach...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 29.01.10 o 19:32

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Raz jeszcze dziekuję.Twoj i Zbymy rady wyjaśniły mi wiele

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zainspirowany samplami Irka oraz tym, że pomimo jego dobrych chęci nie potrafiliśmy się dogadać spróbowałem sam powtórzyć jego doświadczenie.
    Ponieważ używany przeze mnie kompakt (PS S90) nie ma szans na osiągnięcie takiej GO jak jego c5050 (chociaż niewiele gorzej niż lx3) do zabawy wykorzystałem e410 z ZD 18-180. PO eksperymencie jestem pełen szacunku dla możliwości c5050 jeśli chodzi o GO. Myślałem, że będę musiał przymykać obiektyw i to znacznie a okazuje się żeby osiągnąć taką samą G0 - 21 i 6 cm wg wyliczeń z dofmastera - musiałem użyć 5,6 (wszystkie ujęcia).
    Wykonałem trzy zdjęcia: 1 i 2 z odległości 180 cm od litery T, 3 z odległości 1 m od litery T. Ogniskowe 51, 86, 51. ISO 100 t 1/5 s, ostrość manualnie na LV ustawiałem na T. Poniżej zdjęcia i 100% cropy. Wydaje mi się, że matematyka się sprawdziła.
    Generalnie chodziło mi o to samo co Zbyma72age, ale może nie potrafiłem tego ładnie przekazać.
    Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1308341resize.jpg
Wyświetleń:	125
Rozmiar:	139,1 KB
ID:	28611   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1308342resize.jpg
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	132,9 KB
ID:	28612   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1308343resize.jpg
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	127,5 KB
ID:	28613   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	a.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	297,4 KB
ID:	28614  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	b.jpg
Wyświetleń:	121
Rozmiar:	538,0 KB
ID:	28615   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	c.jpg
Wyświetleń:	113
Rozmiar:	497,0 KB
ID:	28616  
    Ostatnio edytowane przez marwis ; 30.01.10 o 15:05
    E 410 ZD 9-18, 14-42, 18-180, FL 36R, PS S90

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Marwis: Dostanę palpitacji serca, jeśli dalej będziesz mnie męczyć nie patrząc na przykady, które wysłałem... Temat jest mało interesujący dla posiadaczy lustrzanek, więc nie ciągnij tutaj tematu.. Zapraszam do prywatnej rozmowy na skype, jeśli masz mikrofon podłączony : (na skype jestem irek-50) Wytłumaczę Ci przez mikrofon Twoje błędy, które także popełnił Muminek, oraz Jack z Olympusa, którego bardzo cenię i lubię, ale to w końcu handlowiec tylko..
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 30.01.10 o 19:25

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Błedy... No może co światła w przypadku konwertera nałożonego "na przód" - fakt moja wina, kłocił się nie będę. Strona Raynoxa podaje że nie ma spadku światła. Co nie znaczy że nawet w przypadku konwertera pomiędzy obiektywem a korpusem (rzecz oczywista w kompakcie nie ma zastosowania) głębia ostrości się zmniejszy. Konkluzja taka, że w przypadku kompakta lepiej zaoszczędzić kilka stów, podreptać parę kroków do przodu i uzyskać to samo (w sensie GO), chyba że podejść nie możemy albo zależy nam aby perspektywy nie zmieniać.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."