Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Konstruktywne uwagi do konkursu PEN HD Film

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez voltt Zobacz posta
    Dodam tylko że osoby bez zameldowania i obywatelstwa polskiego brać w nim udziału nie mogą!
    hmmm bez zameldowania powiadasz...

Jak to w różny sposób można przeczytać jedno zdanie
    bo ja o meldunku ani słowa w regulaminie nie widziałem...

i druga sprawa. Po co wypisywać tu jeszcze raz fragmenty z regulaminu mniej lub bardzoej udolnie ?

Zaraz ktoś "doda jeszcze" że pracownicy Olympus Polska nie moga brac udziału w Konkursie...

ech...

jest regulamin taki jaki jest. Każdy go widzi moze przeczytać i na tej podstawie podjąć decyzję czy może / chce uczestniczyć...

piotrek204
    Gość
    Nie rozumiem tego zrzekania sie praw na rzecz olympusa, na rzecz YT owszem. YT zabezpiecza sie przed sciganiem za to ze plik udostepnia, jednoczesnie umozliwia ich odzyskanie w momencie skasowania nagrania (10.2), regulamin olympusa tego nie umozliwia.
    Jesli materialy znajduja sie na serwerze YT to olympus nie musi do nich posiadac praw, jak by je chcial wykorzystac?

Niech przynajmniej odebranie nagrody wiaze sie z przekazaniem praw.

Dla wielu osob to jest warunek duzo mowiacy o charakterze firmy, obecny zapis oznacza darmowe zbieranie materialow promocyjnych, nie stac mnie na profesjonalna promocje to niech promocje zrobia inni, lub "nie mielismy $$ na prawnika do regulaminu wiec zabezpieczamy sie w ten sposob".

Lepszy bylby dobrze dobrany zapis o przekazaniu praw dla nagrodzonych filmow i to praw nie wszelkich a jedynie tych koniecznych do promocji przez olympusa.

Powazne konkursy foto nie maja takich zapisow, kto mialby wysylac swoje najlepsze prace rezygnujac jednoczesnie z praw do nich, nawet nie majac gwarancji ze dostanie chociaz nagrode?

Z nagrodami lepszym pomyslem bylby talony na zakupy sprzetu olympusa z mozliwoscia wyplaty ekwiwalentu.

Dlaczego mozna nagrywac od 30.01 a nie od dzisiaj lub wykorzystac materialy juz nagrane?

co do krytyki to publikujac regulamin pisany na kolanie firma sie na taka krytyke naraza, powazna firma nie bedzie tez sie zachowywala jak rozpuszczona malolata i nie walnie focha z tego powodu o tresci "wiecej juz konkursow nie bedzie".

EDIT:
    Przyklad zapisu z regulaminy Grand Press Photo, nie ma slowa o prawach majatkowych sa jedynie prawa do wykorzystywania prac w okresloych formach w okreslonym celu:
    "Zgłoszenie zdjęć w konkursie jest równoznaczne z udzieleniem organizatorowi konkursu zgody na wykorzystanie zgłoszonych prac bezterminowo, bez żadnych ograniczeń terytorialnych w formie druku, audio i wideo oraz w Internecie we wszystkich działaniach i publikacjach związanych z Grand Press Photo"
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 25.01.10 o 19:07

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Czy na filmie może być modelka?
    Ale tylko Ola

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Panie i Panowie ja osobiście jestem na skraju wytrzymałości nerwowej i co chwile zdjemuje kursor myszy z czerwonego guzika i mówię nieee. jeszcze nieee...

Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta

Dlaczego mozna nagrywac od 30.01 a nie od dzisiaj lub wykorzystac materialy juz nagrane?

1) Mozna nagrywac od 30.01 BO TAK JEST W REGULAMINIE

Odpowiem pytaniem powołując sie na cos na co się powołujesz wcześniej

Dlaczego w regulaminie Grand Press Photo mogą startować zdjęcie wykonane pomiędzy 1 kwietnia 2009 roku a 31 marca 2009 roku
    NO DLA CZEGO U DIASKA ???? Czemuż to nie moga ze stycznia 2009 ????

Zrozumiały przykład lub analogia ?? Odpowiedź jest prosta - tak dlatego że tak jest zapisane w regulaminie.

Chciałem sie ustosunkowac do tresci całego posta ale szkoda chyba czasu i nerwów.

Tak masz rację. najlepiej jak by były talony na Olympusa z możliwością wymiany na gotówkę, Albo najlepiej jak by była gotówka, a kazdy uczestnik jeszcze by po karcie XD dostał

Najlepiej jak by nikt nie chciał praw autorskich. Bogata firma moze pokazac że sama sobie robi promocję i nie bedzie żerowac na artystach filmowcach takich jak Ty czy ja... Bo to przecież kradzież w biały dzień jak nakręcisz film i go umieścisz na YT przekazując jakies tam prawa do utworu... Skoro tak to nie startuj. Masz świetny materiał to trzymaj go dla RTL albo TVN

I nie wiem czy wpominałem najlepiej jak by nagroda była gotówka z mozliwościa wymiany na talony. Tylko talony takie żeby można je było wymienić na bony sodexho... To ważne

i zeby mozna było filmować od 29 stycznia, albo nie... dlaczego od 29 tego? Najlepiej jak by mozna juz dziś było filmować... Chociaz może jakiś artysta filmowiec stwierdził by że on wczoraj dobry film nakrecił a chciał by wystartowac w konkursie

Reasumując po to jest regulamin. Jak komuś nie pasuje i nie bedzie krecił filmu po 30 stycznia to nie musi startować w konkursie tak ?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Dobas zapomniałeś jeszcze, ze każdemu uczestnikowi przystępującemu do konkursu OPL powinien darować ep2 i zestaw szkiełek + zd35-100
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Zmierzam do jednego

o ile argumenty o obawie ewenualnego pozbycia się praw do danego dzieła sa argumentami które mogą być traktowane poważnie

to pytane dlaczego dopiero od 30 01 można filmować - jest dla mnie absurdalne...

W każdym konkursie jest jakiś wymóg

w konkursach POTu zdjęcie musi być wykonane w Polsce, a w ostatniej edycji nawet w Polsce w długi weekend, w wielu Konkursach Przyrodniczych tez miejsce i czas zrobienia zdjecia były istotne

podobnei w konkursach prasowych..

Ogranizator po prostu stawia jakieś warunki zawodnikom. i tyle

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    dodajcie chlopaki tego linka, bo ktos predzej, czy pozniej zapyta....
    Miejsce zamieszkania ? Wikipedia, wolna encyklopedia

PS
    wywalcie to do kosza, bo szkoda nerwow.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Nie rozumiem zdenerwowania niektorych osob. Wy naprawde nie potraficie podejsc do zagadnienia bez tych dziwnych, stronniczych emocji? Przeciez to tylko logiczne spostrzezenia, dzieki ktorym nastepny konkurs Olympusa moze byc tylko lepszy. Nie jestem stalym bywalcem tego forum, ale krotkie odwiedziny od czasu do czasu, pozostawiaja u mnie pewien rodzaj zdziwienia.

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    po to jest wydzielony wątek, aby z tych spostrzeżeń wyszło coś logicznego.

Ja się zdenerwowałem troszke to prawda, ale przyznasz że pytanie dlaczego można zggłaszać prace wykonane po terminie x a nie można przed tym terminem - do konstruktywnego niczego nie prowadzą

albo że lepszą nagroda był by talon wymienialny na gotówkę..

moim zdaniem o takich rzeczach jak nagroda czy termin czy warunek że uczestnik musi być Polakiem albo nie może pracować w Olympus nie ma co dyskutować to tylko narzekactwo

Natomiast uwaga o prawach autorskich czy zasadności kręcenia penem aby wygrać pena to jest cos co można powykaśniać i powyciagac jakies wnioski

tu się zgadzam. Jesli mój post był zbyt emocjonalny to sorki